Linda Waxin.

Linda Waxin: ”Tack och förlåt!”

Att vara chef är att råda över resultat, men mest av allt är det att rodda med människor. En god idé efter ett helt år som chef brukar därför ofta vara att begrunda ett förlåt, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Nu är det snart dags för årsbokslut. Nu är det snart dags att hinna göra allt för att sedan hinna njuta, fira, vila. Nu är det snart dags att sätta sig till doms över sig själv och andra. Eller inte. Låt oss låta bli! 

Jag säger som Bodil Malmsten inför ditt årsbokslut: 

”Arbetsuppgift:
Gör din egen nöjdhetsskala. Nej, förresten, gör inte det. Var nöjd över det som blev gjort, gradera inte.” 

Men med det sagt så finns det andra, mer väsentliga, verb att ta till inför ett årsbokslut än gradera. Som begrunda, reparera, avväga. Du har säkerligen redan alldeles perfekt koll på dina budgetar, dina scorecards, dina KPI:er. Därför tänkte jag skriva en liten fånig, men ack så naggande god instruktion för en annorlunda övning nu när det nalkas. 

Att vara chef är att råda över resultat, men mest av allt är det att rodda med människor. En god idé efter ett helt år som chef brukar därför ofta vara att begrunda ett förlåt. Ett, förresten, inför juletid, låt oss i generositetens namn säga tre. 

Börja med att ge dig själv ett förlåt och ta emot det, så nu är du förlåten för din otillräcklighet. Och blev du tvär av den föregående raden då du är felfri i dina egna ögon är du förlåten även för din självbelåtenhet. Nu har du två förlåt kvar att begrunda. För din förlåtövning kommer du inte att få vidare instruktion, du har dem alldeles säkert i magen din. Begrunda dem väl. Ge dem väl. De kommer att betyda mycket. 

Att vara chef är att göra det som krävs och när en gör det kan en vara helt säker på att något annat kvävs. Det som är dåligt med det är att det nu gått förlorat. Det som är bra med att just du är chef är att du har makt att reparera det. För att hitta rätt i tanken får du här tre tack. Du börjar med att tacka dig själv för att du gjort vad som krävts och sen går du vidare. Nu gäller det för dig att rota runt i skallen efter de mest enerverande individerna i din närhet det gångna året. Nej, jag menar inte gnällspikarna. Jag menar de som petat på dig kring vad som kvävts när ni gjort vad som krävts. Leta upp de vettiga irriterande. Du behöver inte ha lösningen klar. 

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Du blir vad du prioriterar”

I denna övning räcker två tack. Säg: ”Tack för att du hjälper mig se vad kvävs när vi gör det som krävs, jag ska vila på hur vi kan göra annorlunda. Verkligen, tack.” 

Att vara chef är att hinna allt och ingenting. Det är att varje vecka intala sig själv att nästa vecka, då, då blir det lugnare. Att vara en bra chef är att säga wow ganska så ofta. Men så här inför årsbokslut är det en ypperlig tid med lite wow-balansering. Kanske har det råkat bli lite mycket wow här och lite mycket wow där. Året är inte slut och det är inte försent. Ett wow till dig som överlevt och hunnit allt! Och sen så ger du två wow till som du inte hunnit till ännu. Välj noga och leverera storslaget.
Wow wow wow tack tack tack förlåt förlåt förlåt. Check.

Och varför inte ge övningen en omgång bland de dina privat också. De som stått ut med att du återigen mest hunnit allt (men kanske också ibland hunnit ingenting). 

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: "Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!"

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576
Krönikor

Siri Wikander: ”Därför behövs ett högre syfte”

I höstas pratade alla om hybrida arbetsplatser, nu pratar alla återigen om bristen på arbetskraft. Det är inte så konstigt. I en tid av tillväxt, råvarubrist, leveransutmaningar och inflation samt långvarig brist på kompetens blir frågan om att hitta och behålla medarbetare viktigare än någonsin, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Drivs du av lust eller Luther?”

”Insikten av att jag bärs framåt av min nyfikenhet var så stark att jag efter det känt ett släktskap med alla som beskriver att de mött Gud. Min vetgirighet är samtidigt både min välsignelse och min förbannelse”, skriver Per Grankvist i en krönika.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Hur mycket Napoleon är du?”

Jag har lärt mig att den bästa metoden är att se samarbete som en process, inte en attityd. Vissa delar av processen är öppna, andra är stängda. En chef måste vara vara tydlig med när man välkomnar inspel och när man inte gör det, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.