linda_waxin_kronikor
Foto Oskar OmneLinda Waxin, krönikör på Chef.

Linda Waxin: ”Du blir vad du prioriterar”

”Lägger du mycket av din närvarande tid på trivialiteter finns det risk för att du blir trivial. Lägger du din närvarande tid hos dina medarbetare blir du en närvarande ledare”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Det finns inga genvägar, jag tror inte att det finns det, det finns bara två vägar. Dessa två är tid och närvaro. Allra helst som: en närvarande tid. Du blir vad du prioriterar. Du är vad du prioriterar. Du var vad du prioriterade. Detta betyder att nästan allt är möjligt, men att nästan allting annat samtidigt är nästan omöjligt.

Du kan vara så mycket i nästan vad du än prioriterar, och så oerhört lite i nästan allting annat. Mycket betyder mycket, lite betyder nästan ingenting alls.

Det finns inte heller ett framme, eller en platå, som varar för evigt. Det som du varit kan du sluta vara, det du varit på väg att bli kan du avsluta i sitt blivande. Din tid och din närvaro, och alldeles särskilt din närvarande tid är ändlig, i alla skeden, ändlig. Kanske är, att välja väl här, vår allra svåraste uppgift som samtida människor.

Lägger du din närvarande tid hos dina barn blir du mer förälder, lägger du din närvarande tid hos dina medarbetare blir du en närvarande ledare. Lägger du din närvarande tid i ditt helande blir du mer hel, lägger du din närvarande tid hos dina vänner blir du en närvarande vän, lägger du din närvarande tid i vila blir du utvilad. Lägger du din närvarande tid på dina idéer blir dina idéer mer flygfärdiga och kanske till och med verkliga. Lägger du din närvarande tid i analys blir du mer analytisk, lägger du din närvarande tid i njutning blir du en livsnjutare, lägger du din närvarande tid i att dra lärdom blir du klokare. Lägger du din närvarande tid i mötet med människor blir du mänskligare.

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Hur ser din energikalkyl ut?”

Lägger du mycket av din närvarande tid på trivialiteter finns det risk för att du blir trivial. Lägger du mycket av din närande tid på grubblerier finns det risk för att du blir en ”grubblian”. Lägger du mycket av din närvarande tid på oro finns det risk att du blir en oroshärd. Lägger du mycket av din närvarande tid på att finna tio problem på varje lösning i stället för tvärtom, blir du ett problem. Lägger du din närvarande tid på att finna kraften att stå stadigt när det stormar blir du en fyr.

Lägger du mycket av din närvarande tid på att älska blir det mer kärlek.

Kärlek smittar. Mänsklighet smittar. Oro smittar. Fyrar sprider ljus.

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

Det finns mycket annan tid än närvarande tid, vi orkar nämligen inte vara närvarande hela tiden. Det är fysiskt omöjligt. Självklart finns det sätt att utöka sitt förråd av närvarande tid, men oavsett hur stort förrådet är, är det fortfarande ändligt. Allt medan behoven av närvarande tid från våra medarbetare, våra nära och kära, de problem som ligger på våra bord, de uppgifter vi tagit oss an – nästan alltid är oändliga.

Kvar är vår förmåga att prioritera. Att lägga närvarande tid på att se var vi lägger vår närvarande tid och var vi vill lägga vår närvarande tid. Att göra något åt det. Att prioritera i teorin, att prioritera i praktiken. Att välja vem du vill vara, vem du vill bli.

Det du väljer att prioritera med din när­varande tid, kultiverar du.

Det du slutar att prioritera med din när­varande tid, slutar du att kultivera.

Kanske är detta vår allra svåraste uppgift som människor. Att välja väl där du är, så att det blir som du vill att det ska bli.

Om Linda Waxin

Bild från Linda Waxins instagramkonto: Två personer i huvtröja med ryggarna mot varandra

Gör: Driver tanke­smedjan Ownershift, konceptutvecklingsbyrån Studio Magic, skriver och styrelsearbetar.

Ålder: 40.

Bor: Lidingö, Stockholm.

Foto: Linda Waxins instagram (@lindawaxin)

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: "Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!"

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Dags att ta tag i skuldberget!”

”Min gissning är att hantering av skuldberget av medarbetares psykiska påfrestningar kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad", skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?”

"Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika. 
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för 'pandemic fatigue'. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.