linda_waxin_kronikor
Foto Oskar OmneLinda Waxin, krönikör på Chef.

Linda Waxin: ”Dags att ta tag i skuldberget!”

”Min gissning är att hantering av skuldberget av medarbetares psykiska påfrestningar kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Det är så oerhört mycket vi inte vet nu. Som chefer, som människor, som varelser längtande efter rörelsefrihet och förutsägbarhet. Vi ser inget tydligt ljus i tunneln, inget tydligt slutdatum för undantagstillståndet, ingen deadline för vår redan prövade uthållighet.

Vi vet inte heller mycket om effekterna av den kris vi går igenom. Hur kommer de som varit eller kommer att bli sjuka att påverkas långsiktigt, hur kommer vår samhällsekonomi att påverkas, hur kommer den långvariga belastningen att påverka vårdsystemet och vårdpersonalen, hur kommer ett snabbframtaget vaccin som massdistribueras att påverka folkhälsan, hur kommer våra demokratier och vår medborgarintegritet att påverkas av akuta pandemiåtgärder. Hur kommer den mentala hälsan att påverkas av långvarig isolering, kraftigt minskad mänsklig kontakt och, för många, det långvariga stresspåslag som kristider skapar?

Jag vet inte, men jag tror. Tror att en av de viktigaste uppgifterna du har som chef nu är att försöka överblicka, förstå och pro­aktivt agera för dina medarbetares psykiska välmående.

När jag presenterar mig i affärssammanhang brukar jag ibland skoja om att jag är uppvuxen i en datorhall, vilket på sätt och vis är sant. Min pappa var datorhallsentre­prenör, jag kan allt om reservkraft och reduntanta system. Den teoretiska basen för skapandet av it-system som inte kan fallera heter på svenska kontinuitetsplanering (eng business continuity). Om detta kunde jag också därför osedvanligt mycket redan som tonåring, vilket ledde till att när jag sedan studerade på universitetet kombinerade jag detta tänk med till exempel teorier om etik, ledarskap och immateriella värden. Det blev intressanta uppsatser som säkert hade lämpat sig väl att ta vidare till forskning. Fråge­ställningen i utforskandet var helt enkelt: Kan organisationer applicera den proaktiva kontinuitetsplaneringen som traditionellt använts för ”hårda” processer som aldrig kan avstanna, (till exempel it-system), på ”mjuka” processer och värden? Svaret var ja.

Vi kan inte framtidsforska. Vi kan bara gissa. Min gissning är att hantering av ”skuldberget” av medarbetares psykiska påfrestningar som byggs upp nu kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt. Och självklart ingår chefernas egen hälsa i det skuldberget, ur ett ägar- och styrelseperspektiv.

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

Ok, nog med dystopin nu! Ur min erfarenhet av kontinuitetsplanering kommer nämligen stor optimism. Nästan alla stora verksamhetsavbrott går att förebygga. Med risk- och scenarioanalys, åtgärdsanalys ur ett effektivitetsperspektiv, underbyggda kalkyler kring potentiella framtida kostnader i relation till proaktiva åtgärder.

Till min gissning om ett framtida skuldberg av psykisk ohälsa lägger jag därför en optimistisk rekommendation till er. De som börjar rota i det här systematiskt kommer att komma bäst ur det. Hälsomässigt och ekonomiskt.

Vet du inte var du ska börja? Boka ett förutsättningslöst möte med hr, ekonomi och om ni har en sådan funktion; riskanalys. Börja diskutera hur ni skulle kunna samla in information om mentalt välmående proaktivt, hitta riskerna, hitta lösningarna tidigt. Våga ha ett ekonomiskt perspektiv på långsiktig hälsa.

Och inte minst, ta hand om dig, bara om du mår bra kan du ta hand om andra.

Om Linda Waxin

Amanda Gorman

Gör: Grundare och generalsekreterare, tankesmedjan Owner­shift. Styrelsearbetare, varumärkesrådgivare, konceptutvecklare, skribent och föreläsare.

Ålder: 40.

Bor: Lidingö utanför Stockholm.

Familj: Fyra syskon, mamma och chosen family.

Intressen utanför jobbet: Poesi, filosofi, konst, yoga och ny forskning.

Foto från Lindas instagram, @lindawaxin: ”Poesi är viktigt! Om du inte redan hört Amanda Gormans poesi från den amerikanska presidentceremonin tipsar jag om att söka upp den på internet.”

 

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: "Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!"

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad", skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?”

"Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika. 
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för 'pandemic fatigue'. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.