lille-lo%cc%88rdag

Lill-lördag går på export som antistress-metod

BBC uppmanar engelsmännen att börja med ”lille-lördag”. De kallar det för en svensk antistress-tradition som bär oss genom arbetsveckorna.

Att tillägna sig denna nordiska tradition    för även danskar och norrmän har sin lille lørdag – rekommenderas just nu för att pandemin har suddat ut gränserna mellan arbete och fritid. Det kan vara ett sätt att få balans på veckan och tillföra både firande och avkoppling till den grå pandemivardagen i isoleringen hemma, skriver BBC.

Begreppet kommer från tiden då tjänstefolk även jobbade på lördagar och istället hade en ledig dag mitt i veckan.

”Historiskt sett har det varit en minisemester i mitten av veckan när folk behövde tid för att släppa på trycket”, säger lektor Rickard Grassman vid Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet till BBC.

Det kan vara extra välkommet just nu när hälsa och välbefinnande är viktigare än någonsin, menar han.

”Att ha en måttfull syn på balansen mellan arbete och fritid ger en tydligare känsla av vad välbefinnande är. Att ta sig tid att hålla lille-lördag är en bra början till att kunna se framåt med optimism”.

Han får medhåll av den svenske grävmaskinisten vid Ishotellet i Jukkasjärvi som BBC intervjuat.

”Ibland är det en lång väntan till helgen,” säger Harpo Alfredsson som vissa dagar arbetar upp emot 12 timmar.

På onsdagskvällarna träffas han och hans vänner för att dricka öl och laga mat tillsammans. Att fira lille-lördag håller hans mod uppe, speciellt vintertid när det kan vara mörkt upp till 20 timmar om dygnet.

Constanze Leineweber, lektor för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, säger att lille-lördag kan vara det som gör arbetsveckan uthärdligt.

”Just nu när pandemi framstår som utan slut kan det hjälpa folk att skapa struktur och känna tillfredställelse även om de känner sig vilse i övrigt. Det kan vara motiverande att ha mindre mål under veckan som du kan uppnå och bli belönad för, så att man inte totalt tappar den struktur och det sammanhang vi så väl behöver.”

skogsbad2021

Läs också: Därför är ett skogsbad bra för din hälsa

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Zoom-fria fredagar
Arbetsmiljö

De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Fredagar utan videomöten – så vill en av världens största banker stävja pandemitrötthet och förbättra hälsan bland medarbetarna.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Hund och person som sover
Hälsa

Äntligen bevisat: En tupplur gör dig pigg

Alla eftermiddagströtta kan nu verkligen glädja sig. En kort tupplur på dagen gör dig nämligen piggare – och en längre vilopaus förbättrar dina kognitiva förmågor. 
Händer som håller upp en skylt där det står bravo.
Hälsa

Ny forskning: En komplimang på jobbet lyser upp hela dagen

Vi underskattar de positiva effekterna som komplimanger har, visar ny forskning. De får inte alls mottagaren att känna sig obekväm utan kan tvärtom påverka hela dagen positivt.
sova
Hälsa

Ny studie: Hemma-arbetare sover mer

En dryg halvtimme per natt. Så mycket mer sömn i genomsnitt får de som jobbar hemifrån, visar en ny studie. ”Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt”, säger forskaren David Hallman.
undersokningchefersarbetsbordakvall
Hälsa

Ny undersökning: Chefer jobbar mer under pandemin

Arbetsbördan har ökat under pandemin. Det uppger en majoritet, 64 procent, av cheferna i Chefs undersökning.
ballonger-3
Hälsa

10 kreativa sätt att satsa på medarbetarnas hälsa

Under ett år av oro har en av arbetsgivarens viktigaste uppgifter varit att få medarbetare att må bra. Och det har gjorts på ovanligt kreativa sätt.
Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer
Hälsa

Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

Extra lång semester om de tränar, hälsocoacher och massage på kontoret – bostadsbolaget Mimer har kommit långt i sin hälsosatsning. Och nu tar de ett steg till.