Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Lill-lördag går på export som antistress-metod

BBC uppmanar engelsmännen att börja med ”lille-lördag”. De kallar det för en svensk antistress-tradition som bär oss genom arbetsveckorna.

Hälsa
Publicerad

Att tillägna sig denna nordiska tradition    för även danskar och norrmän har sin lille lørdag – rekommenderas just nu för att pandemin har suddat ut gränserna mellan arbete och fritid. Det kan vara ett sätt att få balans på veckan och tillföra både firande och avkoppling till den grå pandemivardagen i isoleringen hemma, skriver BBC.

Begreppet kommer från tiden då tjänstefolk även jobbade på lördagar och istället hade en ledig dag mitt i veckan.

”Historiskt sett har det varit en minisemester i mitten av veckan när folk behövde tid för att släppa på trycket”, säger lektor Rickard Grassman vid Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet till BBC.

Det kan vara extra välkommet just nu när hälsa och välbefinnande är viktigare än någonsin, menar han.

”Att ha en måttfull syn på balansen mellan arbete och fritid ger en tydligare känsla av vad välbefinnande är. Att ta sig tid att hålla lille-lördag är en bra början till att kunna se framåt med optimism”.

Han får medhåll av den svenske grävmaskinisten vid Ishotellet i Jukkasjärvi som BBC intervjuat.

”Ibland är det en lång väntan till helgen,” säger Harpo Alfredsson som vissa dagar arbetar upp emot 12 timmar.

På onsdagskvällarna träffas han och hans vänner för att dricka öl och laga mat tillsammans. Att fira lille-lördag håller hans mod uppe, speciellt vintertid när det kan vara mörkt upp till 20 timmar om dygnet.

Constanze Leineweber, lektor för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, säger att lille-lördag kan vara det som gör arbetsveckan uthärdligt.

”Just nu när pandemi framstår som utan slut kan det hjälpa folk att skapa struktur och känna tillfredställelse även om de känner sig vilse i övrigt. Det kan vara motiverande att ha mindre mål under veckan som du kan uppnå och bli belönad för, så att man inte totalt tappar den struktur och det sammanhang vi så väl behöver.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden