ipadfatolj

Ledarskapsutbildning med hållbarhet som röd tråd

HELA DENNA TEXT ÄR EN ANNONS

Hållbarhet har i många företag tidigare varit en sidoverksamhet med CSR-stämpeln som alibi. Men få befintliga organisationer har effektivt implementerat ett hållbart synsätt i hela sin verksamhet. Executive MBA-programmet vid Stockholm Business School har redan sedan starten jobbat med hållbarhet, men har till hösten 2015 stärkt sig ytterligare på området. Dels har hållbarhet tydligare blivit en del i den managementfilosofi som hela programmet vilar på, dels har man utvecklat en specifik kurs inom hållbarhet och etik som inleder utbildningen.

Johan Lembke är operativ chef för Executive Education vid Stockholm Business School. Han är dessutom fil dr och ansvarar för kursen om hållbarhet, etik och ledning i Executive MBA-programmet.
− Det är i dag uppenbart för alla att vår planet också har en balansräkning, säger han. För att överleva som företag i framtiden måste man ta hänsyn till hållbarhetsfrågorna på allvar. Det innebär att bädda in hållbarhet djupt i verksamhetens syfte, strategi och samtliga processer. Det görs inte tillräckligt i dag.

Fokus fastnar ofta vid kostnadsfrågan, men på SBS menar man att det istället handlar om att identifiera nya marknader och affärsmöjligheter för att stärka sin konkurrenskraft. Dessutom kan man spara pengar genom att minska sin resursförbrukning av material, avfall och energi.

Läs vad tidigare deltagare säger om programmet här

Johan Lembke menar att hållbarhet blir allt vanligare inom ledarskapsutbildningar på global nivå. Men få lyckas inbädda filosofin i kärnan.
− Vi kallar inte vårt program för hållbarhetsinriktat, men det finns närvarande i alla moment. Redan i första kursen får deltagarna skriva om hur man kan använda hållbarhet i den egna verksamheten, och det är inte förvånande om temat även kommer att genomsyra flera av masteruppsatserna som presenteras två år senare.

Begreppet etik förekommer också i Executive MBA-programmet på SBS, men man är noga med att skilja det från traditionell affärsetik. Ett holistiskt synsätt säger att ett företag är en del av ekonomin, en del av samhället och en del av världen.
− Vi kallar det för hållbarhetsetik, säger Johan Lembke. Det handlar om att ta hänsyn till framtida generationer och till människor som hamnar i vägen för utvecklingen i fattiga länder, samtidigt som man reflekterar kring fördelningen av resurser. Deltagare i programmet stärker kompetensen i hela bolaget genom att de kan ta initiativ för att klara och stärka sin position genom ett proaktivt hållbarhetsarbete.

Stockholm Business School är officiell medlem av FN:s principer för ansvarsfull affärs- och managementutbildning (Principles for Responsible Management Education, PRME), ett initiativ mellan FN och ett antal utvalda handelshögskolor i världen. Med sitt Executive MBA program främjar skolan en bred utbildning för chefer, ägare, huvudmän och andra med hållbarhet och ansvarsfull ledning som integrerade principer i programmet.

Läs mer om och anmäl dig för kostnadsfri information om programmet

DENNA TEXT ÄR PRODUCERAD AV OP COMMUNICATION

Relaterade artiklar

chefjul
Hållbarhet

Långledig läsning från Chef

Snart stundar ledighet och tid för långläsning. Här tipsar Chef om några av våra bästa artiklar och reportage från året som gått – allt krönt av vår mest delade och lästa artikel under året: en kaxig krönika signerad Petter Stordalen.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
miljopartiet-kris
Hållbarhet

Chef testar Gustav Fridolin och Åsa Romson

Aktuellt.”Vi ställer våra platser till förfogande.” Det meddelade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson på en presskonferens måndag förmiddag. Chef har tidigare testat de två språkrörens ledarförmågor. Här är resultatet.
halsa-boter
Hållbarhet

Böter ger bäst träningsresultat

Ett ekonomiskt straff fungerar bättre än att få pengar i belöning som motivation. Det visar ny forskning som jämförde vem som motionerade mest – de som fick pengar för det, eller de som förlorade pengar om de inte tränade.
chef1-2
Evenemang

Ingvar Larsson, koncernchef Lindex, är Årets chef 2016

Räddat medarbetarna från brinnande kontor. Var bara hälften så gammal som dem han ledde på första chefsjobbet. Oavsett utmaning har Ingvar Larsson, vd för Lindex, alltid bemött dem med ett lugn. Hans ledarskapsskola? Idrotten. På Chefgalan 9 mars utnämndes han till Årets Chef 2016.
ida-texell08-web
Hållbarhet

”Jag älskar att stretcha mig själv intellektuellt”

Ida Texell, 35, valdes till Årets ledare inom offentlig sektor av Framtidsverket 2015. I höstas hoppade hon på en Executive MBA på Stockholms universitet. Läs om hur det är att vara chef i en mansdominerad bransch, om utbildningen och hennes inre drivkrafter.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hållbarhet

5 tips: Så får du chefen att investera i dig

Investeringar i de anställda är ofta en post som sjunker i tuffa tider – när det enligt all logik borde vara precis tvärtom. Om du vill ta dig framåt i karriären med ny kunskap gäller det att ha goda argument att presentera för arbetsgivaren. Här är fem argument för att få genomföra Executive MBA-programmet vid SBS på Stockholms universitet.