Ledarskapet som tog Leicester till vinst

Karriär
Publicerad
Foto: Youtube

Oddsen att Leicester skulle vinna Premier League var 5000:1. Men laget – som inte ens spelade i högsta serien för två år sedan – har genom hårt slit och tajt laganda tagit sig hela vägen till seger. Chef tog en titt på flera medier och har hittat en stark förklaring i ledarskapet.

Här är några nycklar till framgången.

1. Skapar ett ”tjänande ledarskap”.

Termen servant leadership har använts flera gånger när experter analyserat Claudio Ranieris ledarskap. En tjänande ledare sätter laget först, delar makten, förklarar målet och hjälper medarbetare (lagmedlemmar) att lyfta. Claudio Ranieri har förklarat att hans primära uppgift är ”att tjäna laget och hjälpa dem att prestera så bra som möjligt”.

Han bygger laget kring spelarnas karaktär, förklarar och visar att han litar på dem och pratar väldigt lite om taktik. Han har lärt sig den hårda vägen. Hans ständiga förändringar i speluppställning och taktik i Chelsea gjorde att han till slut fick sparken av ägaren Roman Abramovic.

2. Ser till att lagarbetet segrar över superstjärnorna.

Leicester har inga superstjärnor. Samtliga mycket medvetna om att ingen match kan vinnas på egen hand. Alla spelare vet vad deras rörelse på planen innebär för de andra i laget innan de gör rörelsen. Kombinera det med få röda kort, få avstängda och hög speldisciplin så har du receptet för gott lagarbete.

3. Ser till att analysera sin data.

Det är välkänt att fotboll är en svårare sport att basera på matematiska uträkningar och big data. Men analytiker säger att Leicester hittat ett nytt sätt att analysera matcher. De filmar träningar, ger realtidsuppdateringar till lagledning och tränare samt analyserar vilka lyckade inspel och mål som är repeterbara. All data delas med spelarna.

4. Hittar underskattad talang.

Leicester har inte gjort några dyra spelarköp. De köpte spelare för 27 miljoner pund vilket är lika mycket som Chelsea lade på ett enda av sina spelarköp. Istället har strategin varit att ta vara på, förstå, upptäcka och utveckla de talanger som finns. De har hellre investerat i erfarenhet (äldre) än uppkomlingar (yngre). Andra lag har uppmärksammat denna lyckade strategi och har försökt att kopiera den.

Chef har tidigare testat hur Erik Hamrén är som chef, skrivit om Pia Sundhages ledarskap, intervjuat Lars lagerbäck om hans väg till EM med Islands landslag samt berättat om tre anledningar till att Åge Hareide lyckades med Malmö FF.

I augusti kommer Leicester till Sverige för att spela mot Barcelona i en vänskapsmatch på Friends Arena.

Foto taget från Youtube. 

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden