Led med hjärnan

Nya rön från hjärnforskare kan göra både dig som chef och dina medarbetare bättre. Den så kallade SCARF-modellen lär dig hur du undviker att göra medarbetarna till rädda grottmänniskor – och istället be­lönar deras hjärnor.

Är du i färd med att ge instruktioner, goda råd eller konstruktiv kritik? Då ska du vara med­­veten om att det väcker samma skräckreaktioner i hjärnan på dina medarbetare, som om de skulle höra snabba steg bakom ryggen en mörk sensommarkväll.

Hjärnforskarna har nämligen blivit allt mer övertygade om att våra sociala behov är lika viktiga för hjärnan som våra grundläggande överlevnadsbehov.

Med andra ord: När vi upplever ett socialt hot reagerar hjärnan på samma sätt som när den upplever brist på mat, vatten eller säkerhet. Och när hjärnan lägger sig i hotläge har vi svårt att koncentrera oss på något annat. Hjärnans analytiska och kreativa system släcks helt enkelt ner.

För att nå goda resultat i en organisation är det därför helt avgörande att chefen förstår hur man bäst smörjer medarbetarnas ”sociala hjärnor”. Det menar Marie Ryd, vetenskapsjournalist och tidigare forskare vid Karolinska Institutet. Numera arbetar hon med prenumerationstjänsten Holone, som informerar om just kognitiv och social neurovetenskap.

”Det här är som en naturlag. Förstår du inte att en rädd person inte kan prestera, kan du aldrig leda en annan människa. Det handlar om att respektera hur hjärnan fungerar”, säger hon.

Under de senaste tio åren har det skett en revolution inom neurovetenskapen. Med hjälp av funktionella magnetkameror kan forskarna nu studera hur hjärnan beter sig när vi tänker, känner eller fattar beslut. Resultaten ger nya insikter i hur det goda ledarskapet bör bedrivas.

”Om chefen ger upphov till hotsignaler kan inte medarbetarna leverera. De har bara en sak i fokus – och det är tigern som attackerar dem. De hamnar i stressläge och får tunnelseende”, säger Marie Ryd.

SCARF-modellen har skapats för att visa just hur hjärnan reagerar på hot i sociala situationer. Genom att skapa ett ram­verk bestående av fem så kallade sociala domäner – status (status), certainty (för­utsägbarhet), autonomy (autonomi, självständighet), relationships (relationer) och fairness (rättvisa) – kan SCARF-modellen tillämpas och testas i en mängd olika situationer. Inte minst på arbetsplatsen.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Status
Hög eller låg status handlar om hur vi upplever vår betydelse i relation till andra. När ställningen i hackordningen hotas försätts hjärnan i hotläge. Som chef gäller det allt­­så att väga sina ord på guldvåg för att inte trampa någon på tårna, och eftersträva en statushöjning hos alla medarbetare.

En sådan behöver inte nödvändigtvis vara resurskrävande och dyr. Fortbildning och glada tillrop kan i viss mån verka lika belönande för hjärnan, som en befordran eller högre lön.

Förutsägbarhet
Hjärnan letar hela tiden efter igenkännbara mönster för att kunna förutsäga framtiden och säkra vår överlevnad. Organisatoriska förändringar och otydlighet skapar osäkerhet och hotsignaler i hjärnan. Chefen kan mildra detta genom att tydliggöra förväntningar och ha hög transparens på arbetsplatsen.

Självständighet
Hjärnan eftersträvar hög autonomi, det vill säga känslan av att man kan påverka sin situation genom självstyre. Mikrostyrning kan uppfattas som hot av medarbetare, som då känner att maktlösheten ökar och valfriheten minskar. Som chef bör man eftersträva sunda relationer. Lita på medarbetarna och låt dem fatta egna beslut, inom rimliga ramar.

Relationer
Hjärnan avgör blixtsnabbt vem som är vän respektive fiende. ”Vikten av att chefen är på ‘insidan’ kan inte nog betonas”, säger Marie Ryd. Om människor litar på varandra stärks samarbetet i gruppen. Som chef gäller det alltså att låta medarbetarna utveckla trygga kontakter, till exempel genom små grupper eller mentorprogram.

Rättvisa
Upplevd orättvisa försätter hjärnan i hotläge direkt. Som chef är det viktigt att inte ha olika regler för olika medarbetare. Hög transparens, tydlig kommunikation och öppenhet – till exempel att låta medarbetarna veta hur lönesättningen fungerar – kan undvika känslor av orättvisa.

I grunden handlar SCARF-modellen alltså om att som chef förstå hur man ökar den sociala tryggheten på arbetsplatsen. Det kan leda till gladare och friskare med­arbetare – och bättre resultat.

”När en fiende kom till busken för att slå dig i huvudet med sin stenåldersklubba, var du tvungen att ha råkoll på var klubban var. Det handlade ju om att överleva. Det intressanta är att hjärnan har kidnappat dessa nätverk även för sociala hot”, säger Marie Ryd.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
Beslutsfattande

Startup-talangen: Så når du framgång

Maria Forsséll, vd för Biocool, ett företag som tagit fram ett medel som renar vatten och lindrar hudproblem hamnade nyligen på 33-listan som ett av Sveriges hetaste teknikföretag. Här är Maria Forssélls väg till framgång – och hennes bästa tips för att nå din egen.
Beslutsfattande

Anna Kinberg Batra – en vass, varm och rolig chef

Cheftest. Smart, analytisk och förbaskat rolig. Så beskrivs Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra av sina medarbetare. Trots tuffa utmaningar med sprucken Decemberöverenskommelse och het flyktingdebatt har hon stärkt sin roll som ledare. Och lett Moderaterna till högre opinionssiffror.
Beslutsfattande

Tre lärdomar om innovation från Apple

Kelli Richards, som jobbade för Apple i över ett decennium under 1900-talets sista skälvande år, delar i en artikel i Fast Company med sig av några av sina viktigaste lärdomar kring förändring och innovation. Här är hennes tips och strategier.
Beslutsfattande

Granskning: Därför gör svenska ledarskapet succé världen över

Många är de svenska storföretag som erövrat världen. Och den svenska startup-scenen är hetare än någonsin. Vad är hemligheten som gjort det svenska ledarskapet så framgångsrikt?
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Beslutsfattande

Lantmännens draknäste förverkligar idéer

Hur kan vi fånga upp innovativa idéer och utveckla dem till färdiga affärskoncept? Det frågade sig Mats Larsson, forsknings- och utvecklingschef på Lantmännen, och två av hans medarbetare. Resultatet blev Växthuset, som lett fram till flera nya produkter.
Beslutsfattande

Förändra och lyckas genom att ta efter andra

Låt andras misstag och framgångar öka lönsamheten för ditt företag. Det är meningen bakom 'benchmarking' som managementkonsluten Bengt Karlöf skrivit en ny bok om.
Beslutsfattande

Chefen som är bäst för ekonomin

Risktagande och karismatiska ekonomichefer är bäst för företagets ekonomi. Sämst är de traditionella cheferna visar en ny undersökning.
Beslutsfattande

Innovation — från buzzword till verklighet

Plötsligt pratar alla om innovation som det mest affärskritiska just nu. Många säger sig jobba med det. Men det är lätt att förväxla innovation med idéarbete eller produktutveckling. Hur kan du som chef möjliggöra att innovation går från att vara ett buzzword till att bli verklighet?
Beslutsfattande

Lisa Lindström, Doberman: ”Tillit skapar kreativ kultur”

Hon låter medarbetarna bygga årsbudgeten i lego och är på god väg att införa fyradagarsvecka. Globala designbyrån Dobermans vd Lisa Lindström skyr inga medel för att kreativiteten ska sprudla på jobbet.
Beslutsfattande

Mellanchefer nyckeln till lyckad förändring

Mellancheferna är nyckeln till allt framgångsrikt förändringsarbete, visar Stanford-forskaren Behnam Tabrizis studier.
Beslutsfattande

Bäst resultat när medarbetarna leder förändringen

Har ni genomgått en kris och behöver en rejäl omstart? Medarbetarcoachning kan vara ett effektivt sätt att förändra på djupet.
Beslutsfattande

4 faser av motstånd: Så får du igenom dina idéer

Har du svårt att få gehör för dina idéer? Vägrar din egen chef att lyssna? Du kan ändra på det nu – om du förstår de 4 grunderna i motståndets psykologi.
Beslutsfattande

Chefernas bästa egna ögonblick

Under 1,5 år har Chef listat 100 ögonblick som förändrade ledarskapet i Sverige. Här delar några svenska chefer av sig av sina egna främsta ledarskapsögonblick.