snusvd

Lars Dahlgren, vd Swedish Match: ”Bästa karriärtipset är att trivas här och nu”

En snabb karriär inom Swedish Match har fört Lars Dahlgren ända till vd-stolen. ”Att trivas här och nu är mitt bästa karriärtips”, säger han.

Att hävda att Lars Dahlgren gillar snus vore en underdrift. Under vårt samtal står det klart att Swedish Match-vd:n hyser ett passionerat förhållande till det som utgör det globala tobaksföretagets bas och spetsprodukt. Snus är hantverk, kultur och inte alls så tokigt för folkhälsan — enligt Lars Dahlgren är Sveriges unikt låga dödlighet i tobaksrelaterade sjukdomar till stor del kopplad till det utbredda snusandet, då snus i stor utsträckning fått ersätta den skadliga cigarrett-rökningen.

”Det största missförståndet man stöter på är nog att Swedish Match skulle vara ett cigarett-bolag. Men cigarretterna slutade vi med -99”, säger Lars Dahlgren som för länge sedan vant sig vid att hamna i engagerade diskussioner om tobak och snus, även privat på middagar till exempel.

Till företaget kom han som 26-åring, med en fortfarande färsk Handelsexamen i bagaget. Då hade han under en kort period hunnit arbeta som aktieanalytiker, vilket ärligt talat var sådär.

”Finansbranschen var lite ytlig, tyckte jag. Det som efterfrågades var mer att generera snabba köp- eller säljbeslut, än att leverera gedigna eller långsiktiga analyser. Det var också ganska utmanande att som nyexaminerad sitta och ha synpunkter på hur andra ska driva företag.”

Han klev av efter mindre än ett år, fast besluten att söka sig till industrin och lära sig företagande från grunden.

Ett tidigt uppdrag på Swedish Match var att som biträdande controller sammanställa en volymrapport om världsförsäljningen av tändare.

”Då kände jag tydligt att det här är på riktigt. De här grejorna har vi ju tillverkat och sålt! Jag upplevde det som mycket mer meningsfullt.”

Lars Dahlgren är uppvuxen i Danderyd utanför Stockholm. Matte var ett favoritämne i skolan men han har också alltid gillat språk, samhällsfrågor, internationella relationer. Franskan började flyta hyfsat på sommarlovet efter nian, då han räknade gasflaskor åt Aga nere i Frankrike, ett av hans allra första jobb.

Lars Dahlgrens 3 karriärtips:

1) Närvaro.

”Ta ansvar, gör ditt bästa och ta jobbet på allvar, i vilken roll du än har.”

2)Öppenhet.

”Sätt inte för fixerade mål. Man vet aldrig var eller när möjligheterna dyker upp.”

3) Bredd.

”Att utbilda sig och lära sig nya saker kan aldrig vara fel. Det ena brukar leda till det andra.”

gunolf

Läs också: Sofie Gunolf: ”Jag lyckades inte som vd”

Det var nära att Lars Dahlgren blev lärare.

”Ja, jag jobbade extra som lärarvikarie efter gymnasiet vilket var något av det roligaste jag gjort. Så jag kunde mycket väl ha trillat in på lärarutbildningen.”

Efter några år inom Swedish Match utsågs Lars Dahlgren till ekonomichef på bolagets kontor i Manila, Filippinerna. Det blev en annorlunda skola i ledarskap, under förhållanden ganska olika de svenska.

De lokala medarbetarna vågade till en början inte gå hem för kvällen innan Lars Dahlgren lämnat kontoret, eller fatta några som helst beslut på eget bevåg, så stor var deras respekt för överordnade. Lars Dahlgren införde ett mindre hierarkiskt och mer ”svenskt” ledarskap, med uppmuntran till egna initiativ.

”Att se hur medarbetarna växte till följd av detta var fantastiskt. Jag kände mig väldigt uppskattad, och får fortfarande födelsedagshälsningar därifrån.”

Karriären har gått snabbt. Lars Dahlgren kan ännu förundras över att han som 34-åring fick förtroendet att bli finansdirektör för hela Swedish Match, något som i efterhand kan framstå som ett större steg än att bli vd. Karriärplanerat har han aldrig gjort.

”Nej, men däremot alltid strävat efter att trivas och göra mitt bästa här och nu, i vilken roll jag än befunnit mig. Det är nog mitt bästa karriärtips”, säger Lars Dahlgren.

Vill du bli en bättre chef? Som prenumerant får du alla verktyg du behöver!

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.
Testa 3 nummer – för endast 199 kr!
nyajobb

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Relaterade artiklar

sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
arligasvar
Karriär

5 ärliga svar som gör succé på intervjun

Vänd de kritiska frågorna till din fördel.

starups
Karriär

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.
overraskning
Karriär

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

herman1
Karriär

Han gick från fågelskådning – till utskällt toppjobb

Ett gediget naturintresse har fört Herman Sundqvist hela vägen till general­direktörsstolen på Skogsstyrelsen. Det började med fåglar, hemma i byn Avan i Norrbotten.