snusvd

Lars Dahlgren, vd Swedish Match: ”Bästa karriärtipset är att trivas här och nu”

En snabb karriär inom Swedish Match har fört Lars Dahlgren ända till vd-stolen. ”Att trivas här och nu är mitt bästa karriärtips”, säger han.

Att hävda att Lars Dahlgren gillar snus vore en underdrift. Under vårt samtal står det klart att Swedish Match-vd:n hyser ett passionerat förhållande till det som utgör det globala tobaksföretagets bas och spetsprodukt. Snus är hantverk, kultur och inte alls så tokigt för folkhälsan — enligt Lars Dahlgren är Sveriges unikt låga dödlighet i tobaksrelaterade sjukdomar till stor del kopplad till det utbredda snusandet, då snus i stor utsträckning fått ersätta den skadliga cigarrett-rökningen.

”Det största missförståndet man stöter på är nog att Swedish Match skulle vara ett cigarett-bolag. Men cigarretterna slutade vi med -99”, säger Lars Dahlgren som för länge sedan vant sig vid att hamna i engagerade diskussioner om tobak och snus, även privat på middagar till exempel.

Till företaget kom han som 26-åring, med en fortfarande färsk Handelsexamen i bagaget. Då hade han under en kort period hunnit arbeta som aktieanalytiker, vilket ärligt talat var sådär.

”Finansbranschen var lite ytlig, tyckte jag. Det som efterfrågades var mer att generera snabba köp- eller säljbeslut, än att leverera gedigna eller långsiktiga analyser. Det var också ganska utmanande att som nyexaminerad sitta och ha synpunkter på hur andra ska driva företag.”

Han klev av efter mindre än ett år, fast besluten att söka sig till industrin och lära sig företagande från grunden.

Ett tidigt uppdrag på Swedish Match var att som biträdande controller sammanställa en volymrapport om världsförsäljningen av tändare.

”Då kände jag tydligt att det här är på riktigt. De här grejorna har vi ju tillverkat och sålt! Jag upplevde det som mycket mer meningsfullt.”

Lars Dahlgren är uppvuxen i Danderyd utanför Stockholm. Matte var ett favoritämne i skolan men han har också alltid gillat språk, samhällsfrågor, internationella relationer. Franskan började flyta hyfsat på sommarlovet efter nian, då han räknade gasflaskor åt Aga nere i Frankrike, ett av hans allra första jobb.

Lars Dahlgrens 3 karriärtips:

1) Närvaro.

”Ta ansvar, gör ditt bästa och ta jobbet på allvar, i vilken roll du än har.”

2)Öppenhet.

”Sätt inte för fixerade mål. Man vet aldrig var eller när möjligheterna dyker upp.”

3) Bredd.

”Att utbilda sig och lära sig nya saker kan aldrig vara fel. Det ena brukar leda till det andra.”

gunolf

Läs också: Sofie Gunolf: ”Jag lyckades inte som vd”

Det var nära att Lars Dahlgren blev lärare.

”Ja, jag jobbade extra som lärarvikarie efter gymnasiet vilket var något av det roligaste jag gjort. Så jag kunde mycket väl ha trillat in på lärarutbildningen.”

Efter några år inom Swedish Match utsågs Lars Dahlgren till ekonomichef på bolagets kontor i Manila, Filippinerna. Det blev en annorlunda skola i ledarskap, under förhållanden ganska olika de svenska.

De lokala medarbetarna vågade till en början inte gå hem för kvällen innan Lars Dahlgren lämnat kontoret, eller fatta några som helst beslut på eget bevåg, så stor var deras respekt för överordnade. Lars Dahlgren införde ett mindre hierarkiskt och mer ”svenskt” ledarskap, med uppmuntran till egna initiativ.

”Att se hur medarbetarna växte till följd av detta var fantastiskt. Jag kände mig väldigt uppskattad, och får fortfarande födelsedagshälsningar därifrån.”

Karriären har gått snabbt. Lars Dahlgren kan ännu förundras över att han som 34-åring fick förtroendet att bli finansdirektör för hela Swedish Match, något som i efterhand kan framstå som ett större steg än att bli vd. Karriärplanerat har han aldrig gjort.

”Nej, men däremot alltid strävat efter att trivas och göra mitt bästa här och nu, i vilken roll jag än befunnit mig. Det är nog mitt bästa karriärtips”, säger Lars Dahlgren.

Vill du bli en bättre chef? Som prenumerant får du alla verktyg du behöver!

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.
Testa 3 nummer – för endast 199 kr!
Dags att byta jobb?

Läs också: 8 säkra tecken på att du bör byta jobb

Relaterade artiklar

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.