Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Arbetsgivare ska betala för långtidssjukskrivna

Arbetsrätt
Text:
Publicerad
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Regeringen skickade under onsdagen en skrivelse på remiss som innebär att Sveriges arbetsgivare kommer att stå för 25 procent av kostnaderna när en sjukskrivning passerar 90 dagar, skriver Dagens Nyheter. 

Regeringens förhoppning är att förslaget ska sätta press på arbetsgivarna att ta ett större ansvar och minska sjukskrivningarna som ökar.

”Vi konstaterar att vi måste göra någonting nu. Tiden rinner iväg och utvecklingen måste vändas”, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Dagens Nyheter.

Inom kvinnodominerade yrken i offentliga sektorn är långtidssjukskrivningarna flest och kommuner och landsting kommer därför beröras mest av förslaget.

Förslaget prövades redan för tio år sedan och mötte då, liksom nu, kritik från Svenskt Näringsliv. De menar att förslaget förra gången ledde till att arbetsgivare blev mer försiktiga i sin rekrytering och undvek att anställa personer med sjukdomshistorik, skriver Göteborgsposten.

Fem viktiga punkter ur förslaget: 

– Förhoppningen är att fler arbetsgivare ska satsa på förebyggande arbete för att minska sjukskrivningarna.

– Förslaget innebär att arbetsgivarna kommer stå för 25 procent av statens kostnader efter 90 dagars sjukskrivning.

– Arbetsgivare inom kommuner och landsting, som har störst problem med långtidssjukskrivningar, är måltavlan och kommer drabbas hårdast av förslaget.

– Undantag från lagen kommer att gälla vid exempelvis influensa, benbrott och för småföretagare.

– Arbetsmarknadens parter har fram till augusti i år på sig att lägga fram ett gemensamt alternativt förslag. Presenteras ett sådant är regeringen beredd att gå den till mötes istället för att lagstifta.

Läs också:

Allt om Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter

Artikeln på Dagens Nyheter

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden