Kvinnodagen: Nishas tre ögonöppnare

Internationella kvinnodagen, en dag som påminner oss om hur långt vi kommit och hur långt vi har kvar till en jämställd värld. Med många kanaler som söker vår uppmärksamhet kan vara svårt att orientera sig i bruset. Chefs chefredaktör Nisha Besara tipsar om ett par guldkorn att ta del av för den som vill vidga vyerna och reflektera över feminism och jämställdhet.

Mångfald
Publicerad

Serie: Handmaid’s Tale (HBO)

Sakta vänjer vi oss vid sådant som vi tidigare tyckte var otänkbart. Med små steg accepterar vi åsikter som tidigare inte hörde hemma i vårt samhälle. Det är den stora behållningen med serien Handmaid’s Tale, en dystopisk skildring av ett samtida totalitärt och sexistiskt samhälle i USA. Kvinnor och män är strikt uppdelade i olika roller och de få fertila kvinnor som finns kvar är ”tjänarinnor” till ledarskapet i form av barnafödande slavar. Serien har fått mig att fundera mycket på hur omgivningens stora rörelser förändrar och påverkar mina tankar på ett sätt som knappt märks och hur snabbt ett samhälle kan byta skepnad.

Poddavsnitt: Maggie Gyllenhaal Wants to Tell the Transgressive Stories of Motherhood (Sway)

Ingenting är större eller mer utmanande – fysiskt, känslomässigt och själsligt – än att bli mamma. Så varför förväntar vi oss att något så stort bara kommer med känslor som passar i en trång mall? En så omvälvande erfarenhet måste inkludera hjärtskärande lycka, men också förtvivlan och ångest. Varför skulle det inte det? Så resonerar skådespelaren Maggie Gyllenhaal i en intervju kring filmen ”The Lost Daughter”. Gyllenhaal debuterar som regissör och manusförfattare till filmen, som är baserad på en novell av Elena Ferrante och skildrar en kvinna som är kluven till sitt föräldraskap.

Bok: ”Madame President” av Helene Cooper (Simon Schuster)

I Sverige har vi precis fått vår första kvinnliga statsminister. I Liberia blev Ellen Johnson Sirleaf president redan 2005. Hon satt på posten i tolv år och fick Nobels fredspris år 2011 för sitt arbete med att involvera landets kvinnor för att få en hållbar och varaktig fred. I boken ”Madame President” får vi följa hennes resa i ett land som slets isär av ett långt och brutalt inbördeskrig, innan hon bestämde sig för att mobilisera den halvan av befolkningen med minst makt och som var värst drabbad av konflikterna. Ett praktiskt exempel på kvinnors centrala roll i att hålla ihop samhällen under krig och konflikter.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.