Kundservicechefen Andreas, 37, omskolar sig tack vare nya stödet

När nya omställningsstudiestödet kom var Andreas Lundin snabb på tangenterna. Idag omskolar han sig för att bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. ”Jag kan tänka: ’Varför har jag inte gjort det här tidigare?’”, säger han i Chefs intervju.

Karriär
Publicerad
Andreas Lundin. Foto: CSN/Therese Hasselryd

När klockan slog midnatt 1 oktober 2022 satt kundservicechefen Andreas Lundin, som då befann sig på resa, redo framför datorn. Han hade gjort grundlig research inför att omställningsstudiestödet skulle lanseras och han visste precis vad han behövde göra.

”Jag ville inte riskera att missa den här möjligheten”, säger han till Chef fyra månader senare.

I dag pluggar han på det 2-åriga programmet Growth Management på Nackademin i Solna, där han lär sig digital marknadsföring med fokus på tillväxt.

Och alla pusselbitar har fallit på plats.

”Arbetsmarknaden skriker efter den här kompetensen, det finns en trygghet i det. Jag kan tänka: ’Varför har jag inte gjort det här tidigare?’ Samtidigt har det under åren varit nyttigt att se vad jag inte vill göra. Det har vuxit fram en mognad hos mig. Och nu är det läge att studera”, säger Andreas Lundin.

Andreas Lundin. Foto: Werner Müller-Schell

Karriären har varit spännande, brokig och full av chefstjänster. Något han bland annat tillskriver tillvaron som storebror till sju syskon.

”Att vara chef och att leda har varit en trygghet för mig. Jag fick tidigt lära mig att hantera olika typer av personligheter. Redan när jag var 12–13 år började jag leda en barngrupp i min friidrottsklubb. När jag kom in i arbetslivet på allvar efter studenten drogs jag till chefsuppdrag”, berättar han.

I pärlbandet av tjänster kan nämnas butikschef i Norge i fyra år, chefsjobb inom försäljningsbranschen och kundservicechef på ATG och inom Bonnierkoncernen.

”Digitaliseringsresan har varit väldigt stor för många bolag. Det digitala landskapet förändras dessutom i snabb takt. Jag minns att jag satt i ett stort möte där vi skulle sätta en marknadsplan på årsbasis – och jag kände att jag inte var kompetent nog. Jag hade åsikter, men inte kompetensen, och det störde mig. Jag tänkte: ’Det här behöver jag ta tag i och ha full kontroll över’”, säger Andreas Lundin.

Strax därefter hörde han talas om omställningsstudiestödet.

Andreas 3 tips till chefer som går i liknande tankar

  1. Var en inspiratör. Det här är en möjlighet som många kanske inte tar. Ta den! Visa för andra på att de kan bli del av en arbetsmarknad som blomstrar. Och att det går att lysa starkare som chef och ledare.
  2. Se det som personlig utveckling. Du breddar dig och utvecklas i din roll som chef. Du lär dig saker om dig själv. Och det kommer att öppna dörrar.
  3. Fundera på: Vad har jag för värdegrund? Försök få ner dina värderingar och mål i ett dokument. Vad kan du komplettera med nya studier? Identifiera dina kompetenser och nyckelkunskaper. Då blir det lättare att urskilja hur du kan göra en förflyttning.

Har det funnits en tvekan eller rädsla hos dig inför att hoppa på studier efter många år i arbetslivet?

”Det var inte så att jag vaknande en dag och visste exakt vad jag ville göra. Jag hade hittills testat mig fram i karriären. Men nu kände jag starkt att jag behövde våga ta sats även inom den här karriären, precis som under åren då jag friidrottade.”

Han fortsätter:

”Tidigare har den största tröskeln varit ekonomin. Jag har haft ett bra liv där lönen kommit in på kontot den 25:e varje månad. Hur mycket skulle jag behöva investera av mig själv, min ekonomi och mitt privatliv för att få den här utbildningen som jag ändå ville ha? Nu är inte längre lönen den tröskeln, tack vare stödet. Nu är det någon som ger mig en möjlighet som jag inte har haft innan.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden