Korridorsålderism drabbar 1 av 3
En av tre har varit med om så kallad ”korridorsålderism”, nedvärderande ålderskommentarer på en befintlig eller tidigare arbetsplats, enligt en ny Sifo-undersökning. Mest drabbade? Män och yngre. De är också de som främst deltar i jargongen.
Så många som 33 procent har varit med om korridorsålderism på nuvarande jobbet, eller hos en tidigare arbetsgivare. Jargongen drabbar mest män (35 procent) och yngre personer i åldern 20–29 år (42 procent).
Paradoxalt nog är det också män och yngre personer som utsätter andra för korridorsålderism, enligt Sifo-rapporten som genomförts av Essity, där 1 000 svenskar i sysselsättning och cirka 900 HR-chefer svarat på ett gäng åldersrelaterade frågor.
Att korridorsålderism existerar är inte förvånande, säger åderismexperten John Mellkvist i en kommentar:
”Ålder är inte bara den vanligaste formen av diskriminering, det är också den mest tillåtna. Sexism och rasism exempelvis har vi lärt oss att reagera på, medan ålderistiska pikar, skämt och kommentarer oftast passerar som oskyldiga. Detta vardagsbeteende underblåser en ålderistisk kultur vilket i förlängningen kostar samhället enorma belopp, både i hälsokostnader och uteblivna intäkter.”
Chef har tidigare skrivit om att det finns rön på att 8 av 10 vill ha åldermixade jobb – men att det råder obalans på arbetsplatserna.
I den rapporten framkom det att låg personalomsättning är den största anledningen till både bristande åldersfördelning och att arbetsplatsen inte lyckas attrahera unga arbetstagare.
Desto mer nedslående kan tyckas då att unga, utöver det, blir utsatta för korridorsålderism – och själva utsätter andra för det.
”Det är viktigt att både arbetstagare och chefer är uppmärksamma på den typen av jargong och att man bryter mönstret snabbt”, säger Pia Höök, ansvarig för mångfald-, jämställdhets- och inkluderingsfrågor på Essity, i en kommentar.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.