Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Utmaningarna för byggbranschen – det här kan du göra som chef

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

Karriär
Publicerad
Byggarbetare som arbetar

Västlänken i Göteborg, ny tunnelbanelinje i Stockholm och 1000-miljardersinvesteringarna i ”grön” industri i Norrland är bara några av de jätteprojekt som kommer att sysselsätta svensk byggindustri i många år framöver. 

Men det råder skriande brist på nästan alla av branschens uppåt 100 yrkeskategorier, från snickare och maskinförare till produktionsledare och ingenjörer, vilket sätter käppar i hjulet. Byggsektorn behöver rekrytera 10 000 nya medarbetare om året bara för att täcka pensionsavgångarna. Nästan 70 procent av alla byggföretag har problem med att hitta folk.  

”Att säkra kompetensförsörjningen är affärskritiskt för oss och det finns inga lätta lösningar”, säger Elin Kebert, som är bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens expert i frågan. 

Hon är delvis kritisk till hur skol- och utbildningsväsendet svarar upp mot branschens behov.  

Till att börja med måste Sverige komma till rätta med en situation där var sjunde elev lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Att så stora ungdomskullar har så skrala förutsättningar inför vuxen- och arbetslivet är fullständigt ohållbart.  

”Vi inte råd att förlora alla dessa ungdomar. Vi måste göra mer för dem.” 

Det betyder inte att ribban till eller inom gymnasiets bygg- och anläggningsprogram behöver sänkas:  

”’Nej, och gymnasiets uppgift är inte att kompensera för nio års grundskola. Inom bygg krävs både hjärna och hand. Goda kunskaper i matte är svårt att klara sig utan, samma sak gäller för svenskan. I branschen sker mycket teknisk utveckling och kraven ökar hela tiden. Det är med kompetens vi måste konkurrera”, säger Elin Kebert som vill öka intresset för yrkeslinjerna genom en mer relevant maskinpark, ändamålsenliga lokaler, mer av digital teknik och hållbarhet på schemat samt ett återinförande av högskolebehörigheten 

På Elin Keberts och branschens önskelista står också en utbyggd vuxenutbildning, så att fler 25- eller 45-åringar snabbt kan skola om sig till ett attraktivt byggyrke genom kurser på max ett år. 

Det här är förändringar som knappast går att genomföra över en natt. Samtidigt finns massor att göra för enskilda chefer och företag som behöver få bättre snurr på rekryteringen här och nu. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden