Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen
Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.
Västlänken i Göteborg, ny tunnelbanelinje i Stockholm och 1000-miljardersinvesteringarna i ”grön” industri i Norrland är bara några av de jätteprojekt som kommer att sysselsätta svensk byggindustri i många år framöver.
Men det råder skriande brist på nästan alla av branschens uppåt 100 yrkeskategorier, från snickare och maskinförare till produktionsledare och ingenjörer, vilket sätter käppar i hjulet. Byggsektorn behöver rekrytera 10 000 nya medarbetare om året bara för att täcka pensionsavgångarna. Nästan 70 procent av alla byggföretag har problem med att hitta folk.
”Att säkra kompetensförsörjningen är affärskritiskt för oss och det finns inga lätta lösningar”, säger Elin Kebert, som är bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens expert i frågan.
Hon är delvis kritisk till hur skol- och utbildningsväsendet svarar upp mot branschens behov.
Till att börja med måste Sverige komma till rätta med en situation där var sjunde elev lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Att så stora ungdomskullar har så skrala förutsättningar inför vuxen- och arbetslivet är fullständigt ohållbart.
”Vi inte råd att förlora alla dessa ungdomar. Vi måste göra mer för dem.”
Det betyder inte att ribban till eller inom gymnasiets bygg- och anläggningsprogram behöver sänkas: