Tipsen du behöver för en bättre rekrytering

Vill du får bättre bättre snurr på rekryteringen? Här delar Elin Kebert, kompetensexpert på Byggföretagen, sina tips på vad enskilda chefer och företag kan göra här och nu.

Rekrytering
Publicerad
Elin Kebert
Elin Kebert

1) Ta tidig kontakt

”Var aktiv, visa dig ute på yrkesutbildningarna och rekrytera direkt från dem. Gärna i ett tidigt skede, för i slutet har alla redan fått jobb. Erbjud gästföreläsningar och studiebesök, sommarjobb eller praktik. Gör det enkelt att hitta till ert företag.” 

2) Berätta vad ni gör

”Förklara konkret vad som ingår i olika yrkesroller när du rekryterar. För dig kanske det är självklart, men jobbkandidaterna är inga tankeläsare. Beskriv vad projektledaren förväntas göra, inte bara att du söker en sådan, i jobbannonser, på hemsidan eller när du gästföreläser. Det har vi sett fungerar bra, men är något vi behöver jobba mer med”, säger Elin Kebert. 

3) Lyft fram mångfalden

I den mansdominerade byggsektorn finns hela 36 000 kvinnor, vilket kanske inte alla känner till. 

”Visa upp den mångfald som finns. Se till att kvinnor och andra underrepresenterade grupper är överrepresenterade på hemsidor och liknande. Berätta vad de gör, lyft fram dem som förebilder. Vi vet att kvinnor gärna söker sig till företag där det redan finns kvinnor.” 

4) Peka på möjligheterna 

”Berätta om det som just ditt företag gör bra under intervjun. Om det på din arbetsplats är logiskt att gå i tid för att hinna hämta barnen – säg det.” 

Att det inom samhällsbyggnad finns ovanligt goda möjligheter till fortbildning är enligt Elin Kebert något som rekryterarna ibland glömmer bort: 

”Det handlar inte bara om möjligheterna att bli chef, vilket inte alla vill, utan mängder av andra typer av kompetensutveckling som köps in till personalen inom vår bransch, vilket vi bland annat sett under pandemin. Det borde vi prata mer om”, säger Elin Kebert. 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.