personlighetstest-2

Kommuner lägger miljoner på personlighetstester

Personlighetstester har både hyllats i bästsäljande böcker, granskats och förkastats som oseriösa. Inte desto mindre är de ett populärt rekryteringsverktyg, både i privat och offentlig verksamhet. Nu visar en ny undersökning att svenska kommuner spenderar miljoner på icke certifierade tester.

Certifieringen av personlighetstester i Sverige sköts av DNV-GL, som bland annat särskiljer om testerna är certifierade för utveckling eller urval, eller både och. Standarden man går efter är utvecklad av European Federation of Psychologists Associations.

En undersökning som testföretaget Jobmatch nyligen genomfört bland 32 större kommuner i Sverige visar att det inte är ovanligt att icke certifierade texter används.

Samtliga 30 kommuner som svarade på företagets frågor uppger att personlighetstester använts i rekrytering under de senaste 5 åren.

omgiven

Läs också: ”Omgiven av idioter”-författaren: Många chefer behöver hjälp

15 av dem har använt icke certifierade tester – eller så har rekryteringen gått via konsulter, och i de fallen har inte kommunen information om vilka tester som använts. I 3 fall av de 15 har man använt en kombination av certifierade och icke-certifierade tester.

Kostnaden för de icke certifierade eller okända testerna inklusive tilläggstjänster ligger på minst 15 miljoner kronor de senaste fem åren – plus en okänd summa för fem av de tillfrågade kommunerna.

Ett fall där personlighetstester fått mycket uppmärksamhet är tidningen Filters granskning 2018 av författaren Thomas Erikssons metoder med Disa-testet, som han bland annat lanserat i sin bästsäljande bok Omgiven av idioter. När Chef intervjuade honom om granskningen sade han bland annat:

 

Jobbintervju

Läs också: 10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta

”Med våra dagars mått håller inte William Moulton Marstons (psykologen bakom testet, reds anm.) arbete för vetenskap, men då kallades han för vetenskapsman. Det är kanske inte forskning utifrån att det har bedrivits under kontrollerade universitetsformer, men det har gjorts ungefär 50 miljoner Disa-analyser i världen.”

För några år sedan gjorde även Dagens Nyheter en granskning av hur personlighetstester används på myndigheter i Sverige. 120 statliga myndigheter frågades ut om sin rekryteringsprocess. Ungefär hälften svarade då att man använder personlighetstester vid nyanställningar, framför allt för chefstjänster.

Lista över certifierade personlighetstester i Sverige:

Källa: DNV-GL. Testerna är certifierade enligt ISO 10667. Vart tredje år krävs en ny granskningsprocess för att behålla certifieringen. DNV-GL tog över ansvaret år 2015 från Stiftelsen för tillämpad psykologi, och i dagsläget är det dessa tester som hunnit certifierats för den svenska arbetsmarknaden:

Hogan Personality Inventory

Hogan Development Survey

Matrigma

Measuring Integrity

Shapes (management)

Scales 1st

Scales verbal and scales numeral

Neo PI-3 and NEO FFI-3

Jobmatch talent

PI Behavioral Assessment

UPP – Understanding Personal Potential (Personality, Ability, Screening)

rekrytering-4

Läs också: Så blir du headhuntad – rekryterarens egna tips

myter1

Läs också: 5 myter om ledarskap som experten krossar

Relaterade artiklar

robotintervju
Rekrytering

Roboten Tengai rekryterar utan fysiska möten – för att minska smittspridning

Roboten Tengai hjälper Upplands-Bro kommun med snabbare rekrytering i corona-krisen. ”Med hjälp av Tengai hoppas vi kunna fortsätta säkerställa våra rekryteringar och samtidigt minimera antalet fysiska möten ” säger Havva Ilhan, biträdande personalchef.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

idatroive
Rekrytering

Årets HR-chef 2020: Ida Troive, Parks and resorts och Gröna Lund

Hr handlar både om policys och pingisbord. Det är utgångspunkten för Ida Troive på Parks and resorts och vinnare av priset Årets HR-chef. ”Som arbetsgivare ska du se till att alla processer är på plats, ha rätt arbetsmiljö och bra policys. Samtidigt måste du kunna skapa en inspirerande arbetsplats där dina medarbetare har roligt. Det finns en komplexitet i mitt arbete som jag gillar.”

anstallaldre
Rekrytering

3 anledningar: Därför ska du anställa äldre

Många äldre känner sig diskriminerade på arbetsmarknaden, samtidigt som kompetensbristen är ett faktum. Här är tre anledningar till varför du som chef inte bör glömma bort äldre erfarna personer när du rekryterar.

Fem personer i möte om jobb
Rekrytering

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.
robotintervju
Rekrytering

Kommunen som rekryterar med en robot

Nu kan du anställa med hjälp av en robot. Som första arbetsplats i världen låter Upplands-Bro kommun rekryteringsroboten Tengai sköta anställningsintervjuerna.

anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Fyra tips för att skapa tillit i rekryteringen.
Rekrytering

4 tips: Så skapar du tillit när du ska rekrytera

Hur de sökande upplever rekryteringsprocessen kan påverka bilden av din organisation. Följ dessa enkla tips för att skapa förtroende och öppenhet när du anställer.