personlighetstest-2

Kommuner lägger miljoner på personlighetstester

Personlighetstester har både hyllats i bästsäljande böcker, granskats och förkastats som oseriösa. Inte desto mindre är de ett populärt rekryteringsverktyg, både i privat och offentlig verksamhet. Nu visar en ny undersökning att svenska kommuner spenderar miljoner på icke certifierade tester.

Certifieringen av personlighetstester i Sverige sköts av DNV-GL, som bland annat särskiljer om testerna är certifierade för utveckling eller urval, eller både och. Standarden man går efter är utvecklad av European Federation of Psychologists Associations.

En undersökning som testföretaget Jobmatch nyligen genomfört bland 32 större kommuner i Sverige visar att det inte är ovanligt att icke certifierade texter används.

Samtliga 30 kommuner som svarade på företagets frågor uppger att personlighetstester använts i rekrytering under de senaste 5 åren.

omgiven

Läs också: ”Omgiven av idioter”-författaren: Många chefer behöver hjälp

15 av dem har använt icke certifierade tester – eller så har rekryteringen gått via konsulter, och i de fallen har inte kommunen information om vilka tester som använts. I 3 fall av de 15 har man använt en kombination av certifierade och icke-certifierade tester.

Kostnaden för de icke certifierade eller okända testerna inklusive tilläggstjänster ligger på minst 15 miljoner kronor de senaste fem åren – plus en okänd summa för fem av de tillfrågade kommunerna.

Ett fall där personlighetstester fått mycket uppmärksamhet är tidningen Filters granskning 2018 av författaren Thomas Erikssons metoder med Disa-testet, som han bland annat lanserat i sin bästsäljande bok Omgiven av idioter. När Chef intervjuade honom om granskningen sade han bland annat:

 

oskrivnaregler

Läs också: 10 oskrivna regler på jobbintervjun du kan bryta

”Med våra dagars mått håller inte William Moulton Marstons (psykologen bakom testet, reds anm.) arbete för vetenskap, men då kallades han för vetenskapsman. Det är kanske inte forskning utifrån att det har bedrivits under kontrollerade universitetsformer, men det har gjorts ungefär 50 miljoner Disa-analyser i världen.”

För några år sedan gjorde även Dagens Nyheter en granskning av hur personlighetstester används på myndigheter i Sverige. 120 statliga myndigheter frågades ut om sin rekryteringsprocess. Ungefär hälften svarade då att man använder personlighetstester vid nyanställningar, framför allt för chefstjänster.

Lista över certifierade personlighetstester i Sverige:

Källa: DNV-GL. Testerna är certifierade enligt ISO 10667. Vart tredje år krävs en ny granskningsprocess för att behålla certifieringen. DNV-GL tog över ansvaret år 2015 från Stiftelsen för tillämpad psykologi, och i dagsläget är det dessa tester som hunnit certifierats för den svenska arbetsmarknaden:

Hogan Personality Inventory

Hogan Development Survey

Matrigma

Measuring Integrity

Shapes (management)

Scales 1st

Scales verbal and scales numeral

Neo PI-3 and NEO FFI-3

Jobmatch talent

PI Behavioral Assessment

UPP – Understanding Personal Potential (Personality, Ability, Screening)

rekrytering-4

Läs också: Så blir du headhuntad – rekryterarens egna tips

myter1

Läs också: 5 myter om ledarskap som experten krossar

Relaterade artiklar

anstallaldre
Rekrytering

3 anledningar: Därför ska du anställa äldre

Många äldre känner sig diskriminerade på arbetsmarknaden, samtidigt som kompetensbristen är ett faktum. Här är tre anledningar till varför du som chef inte bör glömma bort äldre erfarna personer när du rekryterar.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Fem personer i möte om jobb
Rekrytering

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.
robotintervju
Rekrytering

Kommunen som rekryterar med en robot

Nu kan du anställa med hjälp av en robot. Som första arbetsplats i världen låter Upplands-Bro kommun rekryteringsroboten Tengai sköta anställningsintervjuerna.

Fyra tips för att skapa tillit i rekryteringen.
Rekrytering

4 tips: Så skapar du tillit när du ska rekrytera

Hur de sökande upplever rekryteringsprocessen kan påverka bilden av din organisation. Följ dessa enkla tips för att skapa förtroende och öppenhet när du anställer.
jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
Patrick Lepierre, affärsområdeschef på Dipart. Bygge vid vattentorn i Tumba Foto: Martina Huber/Chef
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Det här gör mig till en bättre beslutsfattare"

Patrick Lepierre har blivit säkrare som chef av Executive MBA-programmet vid Stockholms universitet. "Jag kan fatta mycket mer välgrundade beslut. Jag är förvånad över hur snabbt jag har kunnat använda mina nya kunskaper i mitt arbete."
intervju-6
Rekrytering

"Tar hellre in någon som vågat”

Fokusera på kandidatens förmåga att reflektera snarare än deras CV. Det är Traci Wilk, tidigare HR-chef på Starbucks, budskap till rekryterare i jakten på innovativa medarbetare.