Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Foto Malin KaldoLinda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.

Dilemmat: 

”De flesta skulle nog tycka att jag har en lyckad karriär. Idag är jag försäljningschef på ett it-företag. Jag tjänar bra med pengar, har trevliga kollegor och det går bra för bolaget.

Men efter snart 17 år när jag har jobbat extremt hårt har något förändrats. Jag känner hur jag börjar tappa mitt driv – den där entusiasmen och extrakraften som gjorde att jag kunde jobba hur mycket som helst för att nå mina mål. Det är som att jag har fått pyspunka.”

Antje Jackelén intervjuas av Cissi Elwin i podden Chef Dilemma

Läs också: Ärkebiskopen: ”Så kan du växa från chef till ledare”

”Ofta upplever jag det som att jag går på autopilot, men utan att någon verkar märka det än. Det jag gör och säger, det som mitt bolag gör, känns inte längre lika viktigt.

Jag har svårt att bena ut vad problemet är. Har jag fel jobb? Medelålderskris? Början på utbrändhet? Det är såklart svårt att svara på, men jag vill gärna ha lite kloka tankar. Jag saknar den jobbperson jag brukade vara!”

Linda Waxin svarar:

”Den här typen av början på insikter är starten på en fantastisk ny period i ditt liv. Ta det du känner på allvar.”

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

Linda Waxin föreslår att hon ska börja gå i terapi.

”Om man får ont i ryggen till exempel, så går man till en sjukgymnast eller PT. Hon har ju ont någonstans, i själen, hjärtat, eller hjärnan. Hon behöver få hjälp att reda ut var skon klämmer och det är mycket lättare att få syn på sina tankar om man tar hjälp av ett proffs.”

”Sedan kan hon också vara deppig eller utmattad. Att ha känslan av att vara i en bubbla kan vara tecken på depression, så då kan det också vara bra att gå till en terapeut.”

”Jag skulle också rekommendera att våga säga upp sig utan att veta vad man ska göra härnäst. Det hon beskriver är att hon behöver ny lust och ny energi. Kanske också en period av vila? Det vet vi inte. Men jag ser ingen anledning att pusha sig själv och stanna, om hon har de här känslorna.”

rpc

Läs också: Rikspolischefen: ”Så arg får du bli som chef”

”Jag vet av egen erfarenhet att man inte heller är den bästa chefen om man går igenom någonting sånt här. Det kan vara en hjälp i att våga göra en förändring, att tänka på sina medarbetare.”

Linda Waxin tipsar också om en mindre drastisk lösning, om hon ändå vill stanna på jobbet.

”Man kan känna som hon gör bara av att vara väldigt trött. Då kan du behöva få pejl på ditt energiuttag och energiintag.”

”Börja jobba med att göra energikalkyler. Jag brukar kalla det gröna och röda timmar. Det är inte roliga och tråkiga saker, utan röda timmar är sånt som tar mycket energi och kan också vara sånt som också är kul. Gröna timmar är sånt som ger energi.”

annielo%cc%88o%cc%88f

Läs också: Annie Lööf: ”Tänk på medarbetarna som friidrottare”

Vad som är rött och grönt avgör du själv. Bestäm utifrån vad du vet att du mår bra av, hur många timmar som får vara röda och hur många som då behöver vara gröna, för att få balans.

”Det här måste balansera sig, man kan skjuta på timmar inom en vecka, men du får inte flytta över dem mellan veckor, eller månader, eller år. Jag har själv en uträkning för varje vecka.”

Är det mycket rött redan på tisdagen, så bokar Linda Waxin av saker, eller bokar om.

”Om sociala saker och scenframträdanden är rött för mig och jag har två scengrejer så bokar jag av sociala saker på kvällarna den veckan, för att hålla.”

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.
petterdilemma

Läs också: Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

Relaterade artiklar

Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.
Teckning av en fylld plånbok
Karriär

Lönen viktigare för kvinnor än för män

Vill du rekrytera kvinnor? Se då till att erbjuda ett större lönekuvert.
Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.