Linda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.
Foto Malin KaldoLinda Waxin intervjuas av Cissi Elwin.

Kan röd-gröna timmar lösa karriärkrisen?

I podden Chef Dilemma låter Chef toppcheferna ställas inför vanliga chefsdilemman. I senaste avsnittet ger Linda Waxin tips på några möjliga utvägar när man tappat sugen – mitt i karriären.

Dilemmat: 

”De flesta skulle nog tycka att jag har en lyckad karriär. Idag är jag försäljningschef på ett it-företag. Jag tjänar bra med pengar, har trevliga kollegor och det går bra för bolaget.

Men efter snart 17 år när jag har jobbat extremt hårt har något förändrats. Jag känner hur jag börjar tappa mitt driv – den där entusiasmen och extrakraften som gjorde att jag kunde jobba hur mycket som helst för att nå mina mål. Det är som att jag har fått pyspunka.”

Antje Jackelén intervjuas av Cissi Elwin i podden Chef Dilemma

Läs också: Ärkebiskopen: ”Så kan du växa från chef till ledare”

”Ofta upplever jag det som att jag går på autopilot, men utan att någon verkar märka det än. Det jag gör och säger, det som mitt bolag gör, känns inte längre lika viktigt.

Jag har svårt att bena ut vad problemet är. Har jag fel jobb? Medelålderskris? Början på utbrändhet? Det är såklart svårt att svara på, men jag vill gärna ha lite kloka tankar. Jag saknar den jobbperson jag brukade vara!”

Linda Waxin svarar:

”Den här typen av början på insikter är starten på en fantastisk ny period i ditt liv. Ta det du känner på allvar.”

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

Linda Waxin föreslår att hon ska börja gå i terapi.

”Om man får ont i ryggen till exempel, så går man till en sjukgymnast eller PT. Hon har ju ont någonstans, i själen, hjärtat, eller hjärnan. Hon behöver få hjälp att reda ut var skon klämmer och det är mycket lättare att få syn på sina tankar om man tar hjälp av ett proffs.”

”Sedan kan hon också vara deppig eller utmattad. Att ha känslan av att vara i en bubbla kan vara tecken på depression, så då kan det också vara bra att gå till en terapeut.”

”Jag skulle också rekommendera att våga säga upp sig utan att veta vad man ska göra härnäst. Det hon beskriver är att hon behöver ny lust och ny energi. Kanske också en period av vila? Det vet vi inte. Men jag ser ingen anledning att pusha sig själv och stanna, om hon har de här känslorna.”

rpc

Läs också: Rikspolischefen: ”Så arg får du bli som chef”

”Jag vet av egen erfarenhet att man inte heller är den bästa chefen om man går igenom någonting sånt här. Det kan vara en hjälp i att våga göra en förändring, att tänka på sina medarbetare.”

Linda Waxin tipsar också om en mindre drastisk lösning, om hon ändå vill stanna på jobbet.

”Man kan känna som hon gör bara av att vara väldigt trött. Då kan du behöva få pejl på ditt energiuttag och energiintag.”

”Börja jobba med att göra energikalkyler. Jag brukar kalla det gröna och röda timmar. Det är inte roliga och tråkiga saker, utan röda timmar är sånt som tar mycket energi och kan också vara sånt som också är kul. Gröna timmar är sånt som ger energi.”

annielo%cc%88o%cc%88f

Läs också: Annie Lööf: ”Tänk på medarbetarna som friidrottare”

Vad som är rött och grönt avgör du själv. Bestäm utifrån vad du vet att du mår bra av, hur många timmar som får vara röda och hur många som då behöver vara gröna, för att få balans.

”Det här måste balansera sig, man kan skjuta på timmar inom en vecka, men du får inte flytta över dem mellan veckor, eller månader, eller år. Jag har själv en uträkning för varje vecka.”

Är det mycket rött redan på tisdagen, så bokar Linda Waxin av saker, eller bokar om.

”Om sociala saker och scenframträdanden är rött för mig och jag har två scengrejer så bokar jag av sociala saker på kvällarna den veckan, för att hålla.”

poddpremia%cc%88r
Nytt avsnitt

Chef Dilemma

Hur löser Sveriges toppchefer tuffa dilemman? I senaste avsnittet möter Cissi Elwin Microsofts vd Hélène Barnekow. Finns där poddar finns.
petterdilemma

Läs också: Petter Stordalens karriärtips för tvivlaren

Relaterade artiklar

7 av 10 svenskar vill vidareutbilda sig inom tre år.
Karriär

2 av 5 ångrar yrkesvalet – vill omskola sig

En färsk undersökning visar att en majoritet av svenskarna vill stärka sin yrkeskompetens. Många ser vidareutbildning som en väg mot en ny karriär – och så många som 40 procent ångrar sitt yrkesval.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Joceline Akgun, vd på Creative Headz
Karriär

Joceline Akgun: ”Jag har alltid drömt om en ledarroll”

Hår – det ville hon absolut inte jobba med. I dag är Joceline Akgun vd för snabbväxande frisörkedjan Creative Headz, med sammanlagt elva salonger och fler i sikte.
Så skriver du ett bra cv år 2020.
Karriär

5 steg till ett vinnande cv

Att kort sammanfatta sina meriter på ett relevant sätt och samtidigt stå ut från mängden lite lagom mycket har alltid varit en konst. Nu kommer dessutom AI och algoritmer med i bilden på bred front.
Dags för karriärförändring? Du är inte ensam, enligt en undersökning.
Karriär

Så vill vi förändra våra jobb i år

Siktet inställt på en rejäl karriärförändring under 2020? Du är inte ensam. Hälften av alla svenskar har just sådana planer, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Cissi Elwin och Linda Waxin.
Karriär

Linda Waxin: ”Så gör du för att ta en karriärpaus”

Drömmer du om att ta en livspaus från jobb och karriär för att fundera ut vad du egentligen ska ägna dig åt? Entreprenören Linda Waxin gjorde just det. ”De flesta chefer skulle kunna göra detsamma”, menar hon i podden Chef Dilemma.