alexander-holmberg-7

Kan jag vara vän med mina medarbetare?

Vad göra när vänskapen till medarbetare påverkar ledarskapet? Du måste välja, menar Chefs expert och ledarskapscoachen Alexander Holmberg. Antingen är du deras vän eller deras chef.

”Jag har nyligen blivit gruppchef. I min nya roll har jag även personalansvar för en grupp på fem personer. Två av dem umgås jag privat med. Just nu sker en omorganisation på arbetsplatsen, vilket kommer att påverka en person i mitt team negativt.

Mina två medarbetare som även är mina vänner är väldigt påstridiga och pressar mig på information om omorganisationen. Jag har berättat en hel del som jag inte borde ha berättat. Hur sätter jag gränser?

Hur får jag mina vänner att förstå att jag är deras chef när vi är på jobbet men vän i privata sammanhang?”

/Annika

Experten svarar:

Svar: Alla som blir chefer över kolleger hamnar i detta dilemma och det finns ingen genväg. Min enda rekommendation är att avbryta, eller pausa, vänskapsrelationen.

Det finns inga fördelar med att låta vänskapen påverka ledarskapet. Du har agerat felaktigt och illojalt mot företaget när du delgett vännerna information som de inte ska ha. Du måste välja och ta beslutet om du ska vara vän med dina anställda eller inte och vad det får för konsekvenser.

Om du väljer att fortsätta vänskapen, behöver du klargöra vad du vill ska gälla för att detta ska fungera och du behöver vara mycket tydlig alternativt be om att bli chef för en annan grupp om du väljer att fortsätta vara vän med dina kolleger.

Din chefsroll behöver en ny auktoritet gentemot gruppen och en ny tydlighet. Ta tillfället i akt i samband med omorganisationen att markera ditt nya ledarskap, som inte innefattar privata relationer i din yrkeskarriär som chef.

När du blir chef över dina tidigare kolleger sker en del saker som är viktiga att du reflekterar över inför beslutet, men också saker att hantera i rollen som chef:

  Du vet sannolikt mer om kollegerna än de vill att du i rollen som chef ska veta om. Det kan vara av privat karaktär, eller kollegiala åsikter om företaget som ni jobbar på.

  Kollegerna kanske vet saker om dig, som för dig är obekvämt och direkt olämpligt att de känner till av privat karaktär och som plötsligt blir relevant exempelvis för individuell särbehandling från medarbetaren.

  Du kan ha varit en del av samtal där kritik lyfts upp kring företaget och dess ledning. Som du nu själv är en del av.

  Du kan bli tvingad att säga upp, kritisera, ifrågasätta en vän i rollen som chef. Är vänskapen/chefsrollen värd det?

  Din förmåga att delegera, vara auktoritär, kommer att påverkas av din vänskap med tidigare kolleger.

  Din auktoritet som ledare undergrävs av vänskapliga och privata relationer. Hur skulle du själv reagera på att din egen chef har privat relation med dina kolleger och inte med dig?

/Alexander Holmberg 

Ledarskapscoach

Relaterade artiklar

Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten svarar: Så säkrar ni upp mot IT-hot

Chefs ämnesexpert inom digitalisering och förändring, Carin Forsling, svarar på hur chefen för ett mellanstort företag bäst kan sätta igång sitt arbete för starkare IT-säkerhet.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.
Carin Forsling

Experten: 3 tips för att bli mer digitala

Så här gör du för att få med dig medarbetarna i en nödvändig digitaliseringsprocess. Chefs expert i ämnet, Carin Forsling, ger sina bästa råd till dig som chef.
trumpen1-2
02:03 min
Arbetsrätt

3 råd när medarbetarens inlägg gränsar till rasism

Video + Text Chefs expert i arbetsrätt, Fredrik Dahl, ger råd för hur en chef ska agera när hen upptäcker att en medarbetare uttrycker sig olämpligt på nätet.
ledaree
Experterna

50+ och vill vässa ditt ledarskap? Så gör du

Chefs expert i ledarskap Alexander Holmberg guidar en erfaren chef i hur man kan vässa sitt ledarskap.
experten-2
Experterna

”Har ingen kemi med min chef. Byta jobb?”

Chefen Oskar har en dålig relation med en högre chef. Nu ber han Chefs expert om råd. Är det dags att bryta upp och byta jobb?
lonen-3
Experterna

Experten: Så får du upp lönen – på ditt nästa jobb

Ärlighet eller en vit lögn? Så här tacklar du frågan "vilken lön har du idag?" enligt Chefs expert i lönesättning.