Kan jag vara vän med mina medarbetare?

Vad göra när vänskapen till medarbetare påverkar ledarskapet? Du måste välja, menar Chefs expert och ledarskapscoachen Alexander Holmberg. Antingen är du deras vän eller deras chef.

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

”Jag har nyligen blivit gruppchef. I min nya roll har jag även personalansvar för en grupp på fem personer. Två av dem umgås jag privat med. Just nu sker en omorganisation på arbetsplatsen, vilket kommer att påverka en person i mitt team negativt.

Mina två medarbetare som även är mina vänner är väldigt påstridiga och pressar mig på information om omorganisationen. Jag har berättat en hel del som jag inte borde ha berättat. Hur sätter jag gränser?

Hur får jag mina vänner att förstå att jag är deras chef när vi är på jobbet men vän i privata sammanhang?”

/Annika

Experten svarar:

Svar: Alla som blir chefer över kolleger hamnar i detta dilemma och det finns ingen genväg. Min enda rekommendation är att avbryta, eller pausa, vänskapsrelationen.

Det finns inga fördelar med att låta vänskapen påverka ledarskapet. Du har agerat felaktigt och illojalt mot företaget när du delgett vännerna information som de inte ska ha. Du måste välja och ta beslutet om du ska vara vän med dina anställda eller inte och vad det får för konsekvenser.

Om du väljer att fortsätta vänskapen, behöver du klargöra vad du vill ska gälla för att detta ska fungera och du behöver vara mycket tydlig alternativt be om att bli chef för en annan grupp om du väljer att fortsätta vara vän med dina kolleger.

Din chefsroll behöver en ny auktoritet gentemot gruppen och en ny tydlighet. Ta tillfället i akt i samband med omorganisationen att markera ditt nya ledarskap, som inte innefattar privata relationer i din yrkeskarriär som chef.

När du blir chef över dina tidigare kolleger sker en del saker som är viktiga att du reflekterar över inför beslutet, men också saker att hantera i rollen som chef:

  Du vet sannolikt mer om kollegerna än de vill att du i rollen som chef ska veta om. Det kan vara av privat karaktär, eller kollegiala åsikter om företaget som ni jobbar på.

  Kollegerna kanske vet saker om dig, som för dig är obekvämt och direkt olämpligt att de känner till av privat karaktär och som plötsligt blir relevant exempelvis för individuell särbehandling från medarbetaren.

Populärt på Chef.se

  Du kan ha varit en del av samtal där kritik lyfts upp kring företaget och dess ledning. Som du nu själv är en del av.

  Du kan bli tvingad att säga upp, kritisera, ifrågasätta en vän i rollen som chef. Är vänskapen/chefsrollen värd det?

  Din förmåga att delegera, vara auktoritär, kommer att påverkas av din vänskap med tidigare kolleger.

  Din auktoritet som ledare undergrävs av vänskapliga och privata relationer. Hur skulle du själv reagera på att din egen chef har privat relation med dina kolleger och inte med dig?

/Alexander Holmberg 

Ledarskapscoach

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden