»Jag måste veta vem som står pall«

Konflikthantering
Text: Redaktionen
Publicerad

Hur får man en grupp att prestera under extrem press?
»Det handlar om att kunna förutse kommande skeenden. Jag försöker att måla upp bilder av händelser som jag tror kommer. Under en kappsegling måste jag fokusera både på att själva båten ska segla så fort som möjligt så ofta som det går och tänka på att hålla besättningen så homogen som möjligt. Det är viktigt att planera och spara resurser. När vi får en möjlighet att vila så måste vi ta den chansen. Ibland måste vi arbeta extremt hårt flera dygn i sträck. Under de perioderna har vi också begränsade möjligheter att sova.«

Hur ska en chef agera under de förutsättningarna?
»Man måste hela tiden försöka att känna av hur varje individ mår. Det handlar om att se var olika människor befinner sig på skalan mellan positiv och negativ stress. Det här talar vi mycket om. Negativ stress kan bli väldigt destruktiv för gruppen. En del etapper är en månad långa. Vi är tio personer som befinner oss i en väldigt tät miljö. Hur professionell man än är går alla människor igenom vissa humörfaser. Det måste alla acceptera. Ojämna ansvarsområden kan leda till sömnbrist och stress. Det gäller att ha en öppen attityd som säger att bäste man ska vara på bästa plats. Vädret och andra oförutsägbara händelser kan leda till att det skapas ojämnheter i gruppens vaktschema. Det kan jag försöka att balansera.«

Vad är ett typiskt problem när man ska prestera under hög press?
»Förhastade slutsatser kan vara ett problem. Det kan vara jag som står för felbeslutet. Vid en situation som uppstår snabbt är det lätt att fatta beslut som inte är övertänkta. Samtidigt kräver många situationer en snar handling.«

Vilken typ av felbeslut tar du?
»Det kan handla om val av fel segel. Det vill säga att jag med rådande vindar och prognos fattar beslutet att väcka besättningen för att byta segel, det tar 40 minuter. När det inte funkar får vi byta tillbaka. Jag kan ta fel beslut om vägval, vilket kan leda till en försämrad position i förhållande till våra konkurrenter. Om jag har lämnat en i förväg planerad strategi gäller det att jag har varit tydlig så alla förstår bakgrunden till vägvalet.«

Har du några knep för att få besättningen att prestera bättre?

»Som ledare vill jag kunna ge energi till alla i besättningen. Hur jag gör det beror på varje individs behov och personlighet. Det handlar mycket om att kunna förstå andras situation och drivkraft.«

Vilken chefsegenskap är viktigast ombord på en kappseglingsbåt?
»Tydlighet. Det är något jag tränar mycket på också. Det är viktigt att man inte blir missförstådd.«


Vad kan ditt ledarskap lära vanliga chefer?

»Att aldrig ge upp. Att man fortsätter ge energi till sin grupp trots att man drabbas av motgångar. Jag brukar anknyta till våra gemensamma målbilder, till varför vi genomför det här projektet. Vi har delat upp våra mål i olika delmål. Det är viktigt att målen är trovärdiga och uppnåeliga. När tävlingen startar har vi som mål att vinna. Nu, under träningsfasen, är målet att förbereda oss på bästa sätt. Att vara bäst på varje detalj – det handlar om att ta ansvar.«

Hur tar man ansvar?
»Man skapar en plan där alla får chans att utvecklas och bäste man finns på varje enskild plats. Det är också viktigt att personerna i gruppen vågar göra fel. Förutsatt att man lär sig något av sina misslyckanden.«

Vad gör du om en medarbetare inte håller måttet för prestationer på toppnivå?
»Då har jag en skyldighet att ändra gruppstrukturen, antingen med en ny typ av motivation eller genom att förändra gruppsammansättningen.«

Du ger personen sparken helt enkelt.
»Jag tror att det handlar om en ärlig dialog om att det inte går att förverkliga gruppens målbild under de nuvarande förutsättningarna. Jag vill poängtera att jag inte tycker att det är negativt med konflikter i sig. Om man inte är enig om en sak tyder det på att man bryr sig och är engagerad.«

Vad skiljer ditt ledarskap från en vanlig chefs?

»Att jag troligen är mer vältränad! Sagt med glimten i ögat. Det är verkligen en ynnest att mitt i livet få tillfälle att träna upp sin fysik till en hög nivå. Det är oerhört viktigt för att man ska kunna prestera på elitnivå. För oss fungerar den gemensamma fysiska träningen också som ett slags teambuilding. För oss är det viktigt att vi uppskattar varandras personligheter. Att man verkligen ser varandra är väldigt viktigt, det ger värdighet och positiv energi i gruppen.«

Du har sagt att du tycker att kreativa processer är viktiga för att kunna prestera under press. Vad menar du med det?

»För mig handlar det om att alla i gruppen verkligen tar ansvar för sina arbetsuppgifter. Det betyder att man använder sin uppfinningsrikedom för att lösa sina uppgifter. Det tycker jag är kreativitet.«

Har du något konkret exempel på kreativitet?
»Professionalismen gör att många ser idrotten som en möjlig karriär. Alla här vill både bli bättre seglare och bättre på sina specialområden, till exempel segelmakare eller riggexpert. Jag menar att man under tävlingsmomentet kan nå framgång om man använder smarta och ibland oväntade lösningar i sitt ansvarsområde.«

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden