ida-texell08-web
Fotograf: Nils Petter Nilsson

”Jag älskar att stretcha mig själv intellektuellt”

Ida Texell är 35 år gammal och har gjort en spikrak karriär sedan hon började läsa brandingenjörsprogrammet i Lund direkt efter gymnasiet. Efter examen fick hon jobb inom Lunds Brandförsvar, gick vidare till Räddningstjänsten Syd och blev chef. Allt innan hon hade fyllt 30 år. Lägg till att hon har en färgstark personlighet, har nära till känslorna och beskrivs som handlingskraftig, och din bild av en räddningschef ställs förmodligen på kant.

Denna text är en annons från Executive MBA på Stockholm Business School (SBS) – Sveriges bästa Executive MBA-program fyra år i rad.


”En bra karl reder sig själv” är annars ett ordspråk många tänker att en räddningschef lever efter. Hur blev då Ida Texell först chef för Räddningstjänsten Syd och sedan 2013 förbundsdirektör och räddningschef på Brandkåren Attunda?

Enligt henne själv handlar det om en stark inre drivkraft att förändra system och normer till det bättre för den enskilda människan. Ett tydligt exempel på det genomförde hon under sin tid på Räddningstjänsten Syd. Vid den tiden var det alltid ambulansen som åkte ut först vid hjärtstopp hos barn. Man ansåg att brandmän inte skulle kunna sköta hjärträddningen lika bra som ambulanspersonalen, trots att räddningstjänsten många gånger kunde vara snabbare på plats och har adekvat utbildning för det.

– Jag drev igenom en förändring och det räddade livet på två små barn, direkt. De barnen hade inte levt i dag om inte vi hade kunnat vara på plats så snabbt. Jag har inga problem med att utmana normer och system till det bättre. Självklart utvärderar jag alltid funktionaliteten först och går igenom det flera varv. Skapar det här nytta? Kommer det att ge ett värde? I det här fallet visste jag att vi kunde kapa tid och vara snabbare på plats. Då blir min vilja att driva igenom en förändring väldigt stark.

JAG ÄR INTRESSERAD, KONTAKTA MIG!
FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR? meta Kontakta Michael Forsman, utbildnings- och marknadskoordinator
08 – 16 30 09
mfo@sbs.su.se

I dag arbetar hon också aktivt med att förändra normen inom Räddningstjänsten – en av Sveriges minst jämställda organisationer. Av de 160 högsta cheferna är endast tre kvinnor. Inom andra samhällsbärande organisationerna ser siffrorna mycket bättre ut. I slutändan är det ett demokratiproblem. Därför startade hon nätverket Magma, som Chef tidigare skrivit om.

– Jag var den första kvinnliga operativa chefen i Malmö inom Räddningstjänsten. I en offentlig verksamhet där vi ska jobba för demokrati har det inte hänt någonting på tio år. Varför är det så? Det är bakgrunden till Magma som går ut på att lyfta fram alla duktiga kvinnor som finns så att de syns i debatten och i bilden av varumärket Räddningstjänsten. Förebilder är jätteviktigt och de måste synas i det offentliga utrymmet. I dag finns det dessutom vetenskapliga bevis för att en mångfald av olikheter inom en organisation leder till bättre beslutsfattande. Det här är också något som tas upp under Executive MBA-utbildningen jag just nu läser på Stockholms universitet.

Hur kommer det sig att du hoppade på den utbildningen i höstas?
– Jag har länge velat gå en Executive MBA och var antagen till en i Lund redan 2013. Jag älskar att stretcha mig själv intellektuellt, jag får kraft av det och tankar in energi när jag sitter på föreläsningarna. Men jag kunde inte tacka nej till chefstjänsten på Attunda. Två år senare dök möjligheten upp igen och jag var redan inläst på utbildningarna i Lund, Göteborg och på Handelshögskolan. För oss med småbarn som är mitt i karriären spelar det praktiska formatet en viss roll. Saker måste kunna realiseras. Rent praktiskt stod det därför mellan Handelshögskolan och SU. Utbildningen på Handelshögskolan verkade lite för internationell och tungt orienterat i ekonomi för mitt syfte. Jag jobbar i en regional kontext med medlemskommuner och liknande och vill kunna omsätta kunskapen snabbt i min verksamhet. SU:s beskrivning av etik, moral och hållbarhetsfrågor vägde tyngst.

Det är också frågor som hon varit engagerad i de senaste åren. När Ida Texell rekryterades till Brandkåren Attunda hade organisationen nämligen inte ett speciellt bra rykte. Den ekonomiska styrningen hade gått snett och personalens förtroende för högsta ledningen var i botten. Men hon lyckades vända det och i en medarbetarundersökning från 2014 uppgav 65 procent av personalen att de hade högt förtroende för högsta ledningen. Dessutom hade sjukskrivningarna minskat och medborgarna uppgav att de upplevde dem på ett annat sätt.

Vad är din syn på ledarskap?

– Hur du beter dig sänder ut signaler om vad du förväntar dig av andra. Därför är det väldigt viktigt för mig som chef att vårda relationerna. För mig handlar ledarskap om hur du får andra människor att känna inför saker som sedan konstituerar deras beteenden. Därför har jag alltid örat mot marken och lyssnar på personalen. Vad driver dem, vad är de rädda för och varför?

Vad tycker du om Executive MBA-utbildningen på SU hittills?
– Den har varit mycket bra och eftersom den matchar min värdegrund motiverar den mig att ge mycket av mig själv. Och precis som med allting i ditt liv så får du vad du ger. I övrigt har det lett till att jag träffat många intressanta människor, det har gjort mig starkare, säkrare och lyckligare i min yrkesroll. Jag är också stolt över att jag får ihop det med mitt jobb.

Hela denna artikel är en annons från Stockholms universitet Executive MBA.

Relaterade artiklar

chefjul
Hållbarhet

Långledig läsning från Chef

Snart stundar ledighet och tid för långläsning. Här tipsar Chef om några av våra bästa artiklar och reportage från året som gått – allt krönt av vår mest delade och lästa artikel under året: en kaxig krönika signerad Petter Stordalen.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
miljopartiet-kris
Hållbarhet

Chef testar Gustav Fridolin och Åsa Romson

Aktuellt.”Vi ställer våra platser till förfogande.” Det meddelade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson på en presskonferens måndag förmiddag. Chef har tidigare testat de två språkrörens ledarförmågor. Här är resultatet.
halsa-boter
Hållbarhet

Böter ger bäst träningsresultat

Ett ekonomiskt straff fungerar bättre än att få pengar i belöning som motivation. Det visar ny forskning som jämförde vem som motionerade mest – de som fick pengar för det, eller de som förlorade pengar om de inte tränade.
chef1-2
Evenemang

Ingvar Larsson, koncernchef Lindex, är Årets chef 2016

Räddat medarbetarna från brinnande kontor. Var bara hälften så gammal som dem han ledde på första chefsjobbet. Oavsett utmaning har Ingvar Larsson, vd för Lindex, alltid bemött dem med ett lugn. Hans ledarskapsskola? Idrotten. På Chefgalan 9 mars utnämndes han till Årets Chef 2016.
Hållbarhet

5 tips: Så får du chefen att investera i dig

Investeringar i de anställda är ofta en post som sjunker i tuffa tider – när det enligt all logik borde vara precis tvärtom. Om du vill ta dig framåt i karriären med ny kunskap gäller det att ha goda argument att presentera för arbetsgivaren. Här är fem argument för att få genomföra Executive MBA-programmet vid SBS på Stockholms universitet.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
ipadfatolj
Hållbarhet

Ledarskapsutbildning med hållbarhet som röd tråd

Ledarskapsutbildningar med hållbarhet som röd tråd växer inte på träd. På Executive MBA-programmet vid SBS på Stockholms universitet har man sedan länge insett vikten av en hållbar omställning i näringslivet. – Vi kallar det för hållbarhetsetik, säger Johan Lembke, operativ chef för Executive Education vid Stockholm Business School.