It-chefen startar egen äventyrsakademi

Okategoriserade
Text: Calle Fleur
Publicerad

Ett trettiotal personer frustar och flåsar i hinderbanan vid Karlbergs slott i Stockholm. Det är ”try-out” för andra upplagan av Peak Adventure Academy, Europas enda projektledarutbildning med äventyrartema.

Bakom initiativet står be­­manningsföretaget Peak, med drygt 200 it-konsulter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vd Klas Bonde står vid sidan om och myser.

”En tjej som var med i akademin förra året red från Sundsvall till Trondheim på häst. En annan kille ska resa till den finska finnmarken i 50 dagar och fiska. Han tar bara med det han kan bära och är helt ensam i 50 dagar. Det blir en enorm fysisk och psykisk utmaning”, säger han.

Genom fystester, intervjuer och övningar i problemlösning ska femton personer väljas ut under uttagningen – både egna medarbetare, kunder och äventyrssugna personer utanför it-branschen.

Under åtta månader ska deltagarna sedan drillas i ämnen som motivation, teambuilding, riskbedömning och planering. Tanken är att de ska ges verktyg att förverkliga sina alldeles egna drömäventyr. Och därmed bli ännu bättre på sina jobb.

Endast tre, fyra av personerna i uttagningen jobbar på Peak. Klas Bonde skrattar och säger att han nog har miss­bedömt sportigheten hos sina konsulter.

Men det svala intresset verkar inte spela så stor roll. För Peak fyller äventyrsakademin en viktig funktion som kulturbärare och rekryteringskanal för att hitta nya medarbetare.

”För konsulter är varje dag ett nytt äventyr. De hamnar ofta i nya sammanhang eller nya grupper, och måste snabbt anpassa sig till nya situationer. Vissa vill ha tryggheten i en anställning, men är man konsult i själen vill man ha om­­­växlingen. Man får en kick av att utmana sig själv. Konsult­arbete har mycket gemensamt med äventyrande.”

Finns det ingen risk att medarbetarna drabbas av alltför stor äventyrslusta – och drar?

”Precis så sa folk när jag startade Peak också: ’Du kan inte satsa på utbildning, Klas. De kommer att ta sina certifieringar och gå någon annanstans.’ Det tror inte jag. Våra medarbetare stannar så länge som vi utmanar dem på rätt sätt. Jag förväntar mig att de som gör det här växer som människor, samtidigt som de får en projektledar­utbildning och växer som medarbetare.

Äventyrare måste hela tiden kalkylera risker och sätta tydliga gränser. Jag jobbar hellre med någon som tar risker och är medveten om konsekvenserna, än någon som famlar i blindo.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden