Ishtar Touailat

Ishtar Touailat: ”Våga sticka ut hakan”

För ett tag sedan träffade jag en fantastisk ung tjej. Hennes föräldrar antydde under vårt samtal att de var lite oroliga för att hon inte riktigt ”passade in”.

Stella, som vi kan kalla henne, har stora möjligheter – hon är vad man kallar för specialbegåvad. Det är en fantastisk egenskap som hon borde bejaka och vara stolt över, men ändå denna oro.

Mötet med Stella fick mig att tänka på alla gånger som jag själv har fått höra att jag måste anpassa mig, att jag måste dämpa mig och vara lite mer ”försiktig” för att passa in. Från grundskolan till arbetsplatsen, i olika former. Jag minns att vi ägnade en historielektion under högstadiet åt Bertil Almqvists ”En svensk tiger”. Därefter fortsatte vi att diskutera normer. Jag har aldrig tillhört normen, varken till utseendet eller mitt sätt att vara. Det är något som jag i dag får en hel del positiva kommentarer och till och med utmärkelser för. Läget var annorlunda förr. När jag var yngre var det många som var snabba med pekpinnar. Detta fortsätter förstås i andra former nu, kommentarsfält och försiktiga, välmenande påpekanden men som i slutänden handlar om att en person tar sig rätten att tala om för en annan hur denna ska vara.

Det kommer alltid att finnas människor som har åsikter om våra personligheter. I grund och botten handlar det om att någons personlighet och synsätt inte matchar ens egen. Detta skriver jag som en påminnelse till alla ledare; det är som bekant sällan en god idé att inte vidga sina vyer.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

I Carl Jungs Psychologische typen (1921) benämns introversion och extraversion för första gången. I början av 2010-talet skrev Susan Cain, Linus Jonkman med flera uppmärksammade böcker i ämnet och plötsligt var det trendigt att vara introvert, var och varannan definierade sig som det och det blev ett hett samtalsämne. Undersökningar visar dock att det rör sig om runt en fjärdedel av befolkningen som kan räknas som introverta – cirka 75 procent tillhör alltså inte den kategorin. Introversion handlar inte om vad du gör utan hur du upplever varje situation. Däremot är jag rädd att den svenska normen, jantelagen, har lärt oss att vara tystlåtna – dämpade – och i ärlighetens namn fega. Och det är en helt annan sak än att vara introvert. Jag är rädd att introversion felaktigt kan användas av andra som en täckmantel för att inte behöva ta ton, av rädsla för vad andra ska säga.

Jag blir stolt när jag får beröm för att jag syns, hörs och kämpar för jämställdhet, för rätten att vara annorlunda och för ett ökat självförtroende, inte minst bland unga.

pergran

Läs också: Per Grankvist: ”Skönmåla inte framtiden”

Vad gör du för att våga tänja på gränserna, stå upp för något du tror på, bekämpa för­domar eller orättvisor?

Min drivkraft är att jag måste våga lita på min instinkt. Om vi alla är tysta, vem ska föra de mer utsattas talan? Därför kallar jag mig för vardagsaktivist. Det var också något som jag fick lära mig tidigt: ”Om man inte säger emot, håller man med.” Ändå förvånas jag över hur ofta vi tittar bort eller är rädda för att höja rösten därför att man ”nog inte är en expert”, ”inte är rätt person” eller ”borde läsa på mer först”. Hur skulle ledarskap generellt se ut om man hela tiden letade efter en bättre lämpad för uppgiften? Jag uppmanar alla ledare att utmana den box som vi ofta talar om – våga sticka ut hakan, göra något på ett annorlunda sätt. Välj själv, men våga prova!

Ishtar Touailat

Läs också: Ishtar Touailat: Var är framtidstron?

Så tillbaka till Stella, och till alla andra som på ett eller annat sätt känner att ni inte passar in i mallen, eller inte vill passa in: Det är inte lätt, men det är värt det! Låt ingen, varken grannen, kollegan eller någon anonym person på nätet, tala om för dig att du borde vara eller göra annorlunda. Följ din egen viljas väg, och tillåt andra att få följa sin. Det är så riktiga framgångar föds. Att tillåta sig vara den man är, möjliggör lycka. Och vad är lycka, om inte den ultimata framgången?

Ishtar Touailat

Gör: Vd och grundare, Futuristas. Driver en inkubator för AI och big data.

Ålder: 33 år.

Bakgrund: Serieentreprenör. Utsedd till Framtidens kvinnliga ledare, en av näringslivets mäktigaste kvinnor, supertalang, Årets it-kvinna med mera.

Ishtar Touailat

Läs också: Ishtar Touailat: ”Våga släppa fram stjärnorna”

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag tycker att det är svårt att leda en verksamhet från mitt vardagsrum”

”Jag längtar ihjäl mig efter mina kolleger, efter pulsen som uppstår när många människor samlas. Jag missar så mycket när jag bara pratar med folk i telefonen eller möter deras överkroppar på skärmen”, skriver Chefs vd och chefredaktör Cissi Elwin i sin nya krönika.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.