iljan

Ilija Batljan: ”En fantastisk chans – att få sparken”

Han har upplevt kriget på nära håll, och gjort händelserik karriär som forskare, politiker och chef. I dag är Ilija Batljan vd för snabbväxande Samhällsbyggnads­bolaget.

”Flygplanen kretsade ovanför och alla visste att bomberna snart skulle falla. Man kunde bara hoppas på att inte själv bli träffad. I krig känner man sig väldigt liten.”

I det sönderfallande Jugoslavien hade Ilija Batljan sökt skydd undan striderna i svärföräldrarnas källare, tillsammans med sin fru och tio månaders dotter. Hans korta tid som fotbollsproffs och ekonomi-student i den nu sönderskjutna staden Mostar var över. I den allmänna villervallan överväldigades Ilija Batljan allt mer av ilska.

”Ja, jag blev förbannad. Som ordförande i ett studentförbund hade jag demonstrerat för fred men nu tänkte jag att Balkan kan dra åt helvete, mig kommer ni aldrig mer att få se. Där och då bestämde jag mig för att göra något vettigt av mitt liv, bortom kriget. En tuff inställning som jag tror tjänat mig väl.”

Bland det första han gjorde som nyanländ flykting i Sverige var att kopiera sidor ur en kroatisk-svensk grammatikbok på biblioteket. De sista sparslantarna satsades på extralektioner i svenska på ABF. Tre år efter ankomsten kunde den ambitiöse Jugoslavien-flyktingen kvittera ut en fil kand-examen och påbörja sin klättring inom statsbyråkratin, där han erövrade titlarna analyschef och departementsråd.

Parallellt bedrev Ilija Batljan forskning om åldrande och demografi, och jobbade även periodvis som ekonom på Interamerikanska utvecklingsbanken i Washington DC.

Men det var som S-politiker han gjorde sig ett namn för en bredare allmänhet. Som kommunalråd i Nynäshamn och landstingsråd i Stockholm blev han så populär att det ett tag spekulerades om han skulle ta över partiledarposten efter Mona Sahlin. Det politiska engagemanget var något som i mångt och mycket väcktes på pendeltåget till och från huvudstaden.

”Jag åkte väldigt mycket på de där tågen, irriterade mig över att de så sällan gick i tid och gick med i en lokalförening för att försöka åstadkomma en förändring.”

Ilija Batljans 3 karriärtips:

1) Få sparken

”Eller sparka dig själv. Kan vara ett fantastiskt sätt att upptäcka nya möjligheter.”

2) Lär dig något nytt

”Utbildning, i kombination med nyfikenhet, har lett mig framåt.”

3) Skaffa en mentor

 ”Utan alla snälla, engagerade människor som hjälpt mig hade det aldrig gått.”

I dag är Ilija Batljan vd för Samhällsbyggnadsbolaget SBB, som på bara ett par år byggt upp ett betydande bestånd av skolor, polishus och liknande värt 23 miljarder kronor.

Huvudkontoret är beläget på en av Sveriges mest exklusiva adresser, Strandvägen i Stockholm, mycket långt från den bergiga glesbygd i Montenegro där Ilija Batljan växte upp under ganska enkla omständigheter.

Första sommarjobbet var att som elvaåring hjälpa sin far att köra fram virke ur skogen per häst, från avverkningsplatser alldeles för branta för traktorerna.

I slutet av 2015 fick Ilija Batljan sparken från sitt dåvarande jobb som vice vd på fastighetsbolaget Rikshem, med motiveringen att han på eget bevåg skulle ha initierat större fastighetsaffärer på sidan om, utan att informera styrelsen.

”Visst var det tufft, framför allt för min familj, men å andra sidan: jag har ju överlevt ett krig, vilket gett mig ett visst sinne för proportioner. Att få sparken är verkligen inte det värsta som kan hända en människa – tvärtom! Jag brukar faktiskt säga att alla bör se till att få sparken åtminstone någon gång i livet, eftersom det öppnar för nya perspektiv och möjligheter. Själv blev jag otroligt stimulerad att starta eget, på riktigt.”

Ilija Batljan har arbetat hårt för att nå dit han är i dag, men framhåller samtidigt den stora roll som mentorerna spelat i hans liv och karriär. Utan alla snälla, hjälpsamma människor som insett och fångat upp hans potential, hade allt varit mycket svårare.

”Sedan är det viktigt att vara schysst tillbaka, vårda sina relationer, inte fastna i något slags överhetstänk som ledare så man stöter bort folk. Ödmjukhet är en dygd och man vet aldrig när rollerna blir ombytta. Samma morgon jag fick sparken var det många som hörde av sig med erbjudanden om hjälp med allt från kontorsplats till advokater och pengar.”

framtida

Läs också: Lista: Här är 12 av Framtidens Ledare

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
cvkingen
Karriär

Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Karriärrådgivaren Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att komma till intervju. Här ger hon sina allra bästa CV-tips.
annab
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin självbiografi "Räkna med bråk".
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden