iljan

Ilija Batljan: ”En fantastisk chans – att få sparken”

Han har upplevt kriget på nära håll, och gjort händelserik karriär som forskare, politiker och chef. I dag är Ilija Batljan vd för snabbväxande Samhällsbyggnads­bolaget.

”Flygplanen kretsade ovanför och alla visste att bomberna snart skulle falla. Man kunde bara hoppas på att inte själv bli träffad. I krig känner man sig väldigt liten.”

I det sönderfallande Jugoslavien hade Ilija Batljan sökt skydd undan striderna i svärföräldrarnas källare, tillsammans med sin fru och tio månaders dotter. Hans korta tid som fotbollsproffs och ekonomi-student i den nu sönderskjutna staden Mostar var över. I den allmänna villervallan överväldigades Ilija Batljan allt mer av ilska.

”Ja, jag blev förbannad. Som ordförande i ett studentförbund hade jag demonstrerat för fred men nu tänkte jag att Balkan kan dra åt helvete, mig kommer ni aldrig mer att få se. Där och då bestämde jag mig för att göra något vettigt av mitt liv, bortom kriget. En tuff inställning som jag tror tjänat mig väl.”

Bland det första han gjorde som nyanländ flykting i Sverige var att kopiera sidor ur en kroatisk-svensk grammatikbok på biblioteket. De sista sparslantarna satsades på extralektioner i svenska på ABF. Tre år efter ankomsten kunde den ambitiöse Jugoslavien-flyktingen kvittera ut en fil kand-examen och påbörja sin klättring inom statsbyråkratin, där han erövrade titlarna analyschef och departementsråd.

Parallellt bedrev Ilija Batljan forskning om åldrande och demografi, och jobbade även periodvis som ekonom på Interamerikanska utvecklingsbanken i Washington DC.

Men det var som S-politiker han gjorde sig ett namn för en bredare allmänhet. Som kommunalråd i Nynäshamn och landstingsråd i Stockholm blev han så populär att det ett tag spekulerades om han skulle ta över partiledarposten efter Mona Sahlin. Det politiska engagemanget var något som i mångt och mycket väcktes på pendeltåget till och från huvudstaden.

”Jag åkte väldigt mycket på de där tågen, irriterade mig över att de så sällan gick i tid och gick med i en lokalförening för att försöka åstadkomma en förändring.”

Ilija Batljans 3 karriärtips:

1) Få sparken

”Eller sparka dig själv. Kan vara ett fantastiskt sätt att upptäcka nya möjligheter.”

2) Lär dig något nytt

”Utbildning, i kombination med nyfikenhet, har lett mig framåt.”

3) Skaffa en mentor

 ”Utan alla snälla, engagerade människor som hjälpt mig hade det aldrig gått.”

I dag är Ilija Batljan vd för Samhällsbyggnadsbolaget SBB, som på bara ett par år byggt upp ett betydande bestånd av skolor, polishus och liknande värt 23 miljarder kronor.

Huvudkontoret är beläget på en av Sveriges mest exklusiva adresser, Strandvägen i Stockholm, mycket långt från den bergiga glesbygd i Montenegro där Ilija Batljan växte upp under ganska enkla omständigheter.

Första sommarjobbet var att som elvaåring hjälpa sin far att köra fram virke ur skogen per häst, från avverkningsplatser alldeles för branta för traktorerna.

I slutet av 2015 fick Ilija Batljan sparken från sitt dåvarande jobb som vice vd på fastighetsbolaget Rikshem, med motiveringen att han på eget bevåg skulle ha initierat större fastighetsaffärer på sidan om, utan att informera styrelsen.

”Visst var det tufft, framför allt för min familj, men å andra sidan: jag har ju överlevt ett krig, vilket gett mig ett visst sinne för proportioner. Att få sparken är verkligen inte det värsta som kan hända en människa – tvärtom! Jag brukar faktiskt säga att alla bör se till att få sparken åtminstone någon gång i livet, eftersom det öppnar för nya perspektiv och möjligheter. Själv blev jag otroligt stimulerad att starta eget, på riktigt.”

Ilija Batljan har arbetat hårt för att nå dit han är i dag, men framhåller samtidigt den stora roll som mentorerna spelat i hans liv och karriär. Utan alla snälla, hjälpsamma människor som insett och fångat upp hans potential, hade allt varit mycket svårare.

”Sedan är det viktigt att vara schysst tillbaka, vårda sina relationer, inte fastna i något slags överhetstänk som ledare så man stöter bort folk. Ödmjukhet är en dygd och man vet aldrig när rollerna blir ombytta. Samma morgon jag fick sparken var det många som hörde av sig med erbjudanden om hjälp med allt från kontorsplats till advokater och pengar.”

framtida

Läs också: Lista: Här är 12 av Framtidens Ledare

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

Anna Palmgren, Arbetsförmedlingen
Annonssamarbete Chef + Arbetsförmedlingen

Tips till chefen: Så här höjer du den digitala kompetensen

Börja med dig själv och våga vara personlig. Det är några av uppmaningarna Anna Palmgren ger till Sveriges chefer. Sektionschefen för digitalt engagemang på Arbetsförmedlingen tipsar om strategier för att höja den digitala kompetensen på arbetsplatsen.
byta-jobb1
Karriär

Säga upp sig – 5 vanligaste orsakerna i Sverige

Går du i tankar om att byta jobb? Då är du troligen missnöjd med något på din nuvarande arbetsplats. Här är de vanligaste orsakerna, enligt en ny undersökning.
trottter
Hälsa

Så få chefer hinner läsa ditt CV innan intervjun

Att chefer ofta har pressade scheman är inget nytt. Men nu visar en ny undersökning att många chefer inte hinner läsa jobbkandidaternas CV inför intervjun.
handdel
Karriär

Handelsrektorn: "En myt att unga inte vill bli chefer”

Visst vill många unga bli chefer. Men mycket handlar om hur man formulerar uppdraget. Kanske är det dags att omdefiniera chefsrollen?
1parlan
Karriär

Framtida Ledare: Alexander Pärleros

Alexander Pärleros är framgångsmaskinen som influerar hundratusentals. 
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
1anna
Karriär

Framtida Ledare: Anna Lundberg

Anna Lundberg är scouten som blev ledare när hon var 14 år.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden