iljan

Ilija Batljan: ”En fantastisk chans – att få sparken”

Han har upplevt kriget på nära håll, och gjort händelserik karriär som forskare, politiker och chef. I dag är Ilija Batljan vd för snabbväxande Samhällsbyggnads­bolaget.

”Flygplanen kretsade ovanför och alla visste att bomberna snart skulle falla. Man kunde bara hoppas på att inte själv bli träffad. I krig känner man sig väldigt liten.”

I det sönderfallande Jugoslavien hade Ilija Batljan sökt skydd undan striderna i svärföräldrarnas källare, tillsammans med sin fru och tio månaders dotter. Hans korta tid som fotbollsproffs och ekonomi-student i den nu sönderskjutna staden Mostar var över. I den allmänna villervallan överväldigades Ilija Batljan allt mer av ilska.

”Ja, jag blev förbannad. Som ordförande i ett studentförbund hade jag demonstrerat för fred men nu tänkte jag att Balkan kan dra åt helvete, mig kommer ni aldrig mer att få se. Där och då bestämde jag mig för att göra något vettigt av mitt liv, bortom kriget. En tuff inställning som jag tror tjänat mig väl.”

Bland det första han gjorde som nyanländ flykting i Sverige var att kopiera sidor ur en kroatisk-svensk grammatikbok på biblioteket. De sista sparslantarna satsades på extralektioner i svenska på ABF. Tre år efter ankomsten kunde den ambitiöse Jugoslavien-flyktingen kvittera ut en fil kand-examen och påbörja sin klättring inom statsbyråkratin, där han erövrade titlarna analyschef och departementsråd.

Parallellt bedrev Ilija Batljan forskning om åldrande och demografi, och jobbade även periodvis som ekonom på Interamerikanska utvecklingsbanken i Washington DC.

Men det var som S-politiker han gjorde sig ett namn för en bredare allmänhet. Som kommunalråd i Nynäshamn och landstingsråd i Stockholm blev han så populär att det ett tag spekulerades om han skulle ta över partiledarposten efter Mona Sahlin. Det politiska engagemanget var något som i mångt och mycket väcktes på pendeltåget till och från huvudstaden.

”Jag åkte väldigt mycket på de där tågen, irriterade mig över att de så sällan gick i tid och gick med i en lokalförening för att försöka åstadkomma en förändring.”

Ilija Batljans 3 karriärtips:

1) Få sparken

”Eller sparka dig själv. Kan vara ett fantastiskt sätt att upptäcka nya möjligheter.”

2) Lär dig något nytt

”Utbildning, i kombination med nyfikenhet, har lett mig framåt.”

3) Skaffa en mentor

 ”Utan alla snälla, engagerade människor som hjälpt mig hade det aldrig gått.”

I dag är Ilija Batljan vd för Samhällsbyggnadsbolaget SBB, som på bara ett par år byggt upp ett betydande bestånd av skolor, polishus och liknande värt 23 miljarder kronor.

Huvudkontoret är beläget på en av Sveriges mest exklusiva adresser, Strandvägen i Stockholm, mycket långt från den bergiga glesbygd i Montenegro där Ilija Batljan växte upp under ganska enkla omständigheter.

Första sommarjobbet var att som elvaåring hjälpa sin far att köra fram virke ur skogen per häst, från avverkningsplatser alldeles för branta för traktorerna.

I slutet av 2015 fick Ilija Batljan sparken från sitt dåvarande jobb som vice vd på fastighetsbolaget Rikshem, med motiveringen att han på eget bevåg skulle ha initierat större fastighetsaffärer på sidan om, utan att informera styrelsen.

”Visst var det tufft, framför allt för min familj, men å andra sidan: jag har ju överlevt ett krig, vilket gett mig ett visst sinne för proportioner. Att få sparken är verkligen inte det värsta som kan hända en människa – tvärtom! Jag brukar faktiskt säga att alla bör se till att få sparken åtminstone någon gång i livet, eftersom det öppnar för nya perspektiv och möjligheter. Själv blev jag otroligt stimulerad att starta eget, på riktigt.”

Ilija Batljan har arbetat hårt för att nå dit han är i dag, men framhåller samtidigt den stora roll som mentorerna spelat i hans liv och karriär. Utan alla snälla, hjälpsamma människor som insett och fångat upp hans potential, hade allt varit mycket svårare.

”Sedan är det viktigt att vara schysst tillbaka, vårda sina relationer, inte fastna i något slags överhetstänk som ledare så man stöter bort folk. Ödmjukhet är en dygd och man vet aldrig när rollerna blir ombytta. Samma morgon jag fick sparken var det många som hörde av sig med erbjudanden om hjälp med allt från kontorsplats till advokater och pengar.”

framtida

Läs också: Lista: Här är 12 av Framtidens Ledare

Relaterade artiklar

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.