iljan

Ilija Batljan: ”En fantastisk chans – att få sparken”

Han har upplevt kriget på nära håll, och gjort händelserik karriär som forskare, politiker och chef. I dag är Ilija Batljan vd för snabbväxande Samhällsbyggnads­bolaget.

”Flygplanen kretsade ovanför och alla visste att bomberna snart skulle falla. Man kunde bara hoppas på att inte själv bli träffad. I krig känner man sig väldigt liten.”

I det sönderfallande Jugoslavien hade Ilija Batljan sökt skydd undan striderna i svärföräldrarnas källare, tillsammans med sin fru och tio månaders dotter. Hans korta tid som fotbollsproffs och ekonomi-student i den nu sönderskjutna staden Mostar var över. I den allmänna villervallan överväldigades Ilija Batljan allt mer av ilska.

”Ja, jag blev förbannad. Som ordförande i ett studentförbund hade jag demonstrerat för fred men nu tänkte jag att Balkan kan dra åt helvete, mig kommer ni aldrig mer att få se. Där och då bestämde jag mig för att göra något vettigt av mitt liv, bortom kriget. En tuff inställning som jag tror tjänat mig väl.”

Bland det första han gjorde som nyanländ flykting i Sverige var att kopiera sidor ur en kroatisk-svensk grammatikbok på biblioteket. De sista sparslantarna satsades på extralektioner i svenska på ABF. Tre år efter ankomsten kunde den ambitiöse Jugoslavien-flyktingen kvittera ut en fil kand-examen och påbörja sin klättring inom statsbyråkratin, där han erövrade titlarna analyschef och departementsråd.

Parallellt bedrev Ilija Batljan forskning om åldrande och demografi, och jobbade även periodvis som ekonom på Interamerikanska utvecklingsbanken i Washington DC.

Men det var som S-politiker han gjorde sig ett namn för en bredare allmänhet. Som kommunalråd i Nynäshamn och landstingsråd i Stockholm blev han så populär att det ett tag spekulerades om han skulle ta över partiledarposten efter Mona Sahlin. Det politiska engagemanget var något som i mångt och mycket väcktes på pendeltåget till och från huvudstaden.

”Jag åkte väldigt mycket på de där tågen, irriterade mig över att de så sällan gick i tid och gick med i en lokalförening för att försöka åstadkomma en förändring.”

Ilija Batljans 3 karriärtips:

1) Få sparken

”Eller sparka dig själv. Kan vara ett fantastiskt sätt att upptäcka nya möjligheter.”

2) Lär dig något nytt

”Utbildning, i kombination med nyfikenhet, har lett mig framåt.”

3) Skaffa en mentor

 ”Utan alla snälla, engagerade människor som hjälpt mig hade det aldrig gått.”

I dag är Ilija Batljan vd för Samhällsbyggnadsbolaget SBB, som på bara ett par år byggt upp ett betydande bestånd av skolor, polishus och liknande värt 23 miljarder kronor.

Huvudkontoret är beläget på en av Sveriges mest exklusiva adresser, Strandvägen i Stockholm, mycket långt från den bergiga glesbygd i Montenegro där Ilija Batljan växte upp under ganska enkla omständigheter.

Första sommarjobbet var att som elvaåring hjälpa sin far att köra fram virke ur skogen per häst, från avverkningsplatser alldeles för branta för traktorerna.

I slutet av 2015 fick Ilija Batljan sparken från sitt dåvarande jobb som vice vd på fastighetsbolaget Rikshem, med motiveringen att han på eget bevåg skulle ha initierat större fastighetsaffärer på sidan om, utan att informera styrelsen.

”Visst var det tufft, framför allt för min familj, men å andra sidan: jag har ju överlevt ett krig, vilket gett mig ett visst sinne för proportioner. Att få sparken är verkligen inte det värsta som kan hända en människa – tvärtom! Jag brukar faktiskt säga att alla bör se till att få sparken åtminstone någon gång i livet, eftersom det öppnar för nya perspektiv och möjligheter. Själv blev jag otroligt stimulerad att starta eget, på riktigt.”

Ilija Batljan har arbetat hårt för att nå dit han är i dag, men framhåller samtidigt den stora roll som mentorerna spelat i hans liv och karriär. Utan alla snälla, hjälpsamma människor som insett och fångat upp hans potential, hade allt varit mycket svårare.

”Sedan är det viktigt att vara schysst tillbaka, vårda sina relationer, inte fastna i något slags överhetstänk som ledare så man stöter bort folk. Ödmjukhet är en dygd och man vet aldrig när rollerna blir ombytta. Samma morgon jag fick sparken var det många som hörde av sig med erbjudanden om hjälp med allt från kontorsplats till advokater och pengar.”

framtida

Läs också: Lista: Här är 12 av Framtidens Ledare

Relaterade artiklar

sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
arligasvar
Karriär

5 ärliga svar som gör succé på intervjun

Vänd de kritiska frågorna till din fördel.

starups
Karriär

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.
overraskning
Karriär

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

herman1
Karriär

Han gick från fågelskådning – till utskällt toppjobb

Ett gediget naturintresse har fört Herman Sundqvist hela vägen till general­direktörsstolen på Skogsstyrelsen. Det började med fåglar, hemma i byn Avan i Norrbotten.