Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Hur värderar jag öppna nätkurser?

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Fråga: ”Jag är chef på ett teknikföretag och deltar ofta i rekrytering av nya medarbetare, främst ingenjörer. På senare tid har det börjat dyka upp ett nytt fenomen på kandidaternas cv:n, MOOC, massive open online course, det vill säga gratis internetbaserade universitetskurser. Många finns på coursera.org, där ett åttiotal universitet är samarbetspartners. Min fråga är: Hur ska man som chef värdera MOOCs i ett cv?”

Carl

Svar: Du ska värdera öppna universitetsutbildningar på precis samma sätt som all annan utbildning som är av öppen karaktär. Öppna onlineutbildningar har oftast en kompletterande funktion. En enkel riktlinje för att bedöma underlaget är relevansen av utbildningen i relation till kandidat, sammanhang för rekryteringen och utbildningens innehåll.

Fenomenet med MOOC är egentligen ingenting nytt. Inom området för utveckling av mjukvara finns till exempel mängder av programmeringskurser som är mer eller mindre helt företagsorienterade, men som för systemutvecklaren kan vara specifikt avgörande för yrket. Fenomenet uppstår i många olika branscher i dag. Att kontrollera kvaliteten i dessa utbildningar är inte helt enkelt. Men ett sätt är att söka rätt på den specifika utbildningen och kontrollera dess upplägg och anordnare.

När ett område blir mer och mer likriktat ökar behovet av unicitet. Då är öppna utbildningar ett bra sätt att spetsa till ett cv. Det visar på kandidatens engagemang och intresse. Men det visar också på initiativförmåga och en vilja att utvecklas. Varför inte gå en MOOC själv? Då får du snabbt en egen känsla och upplevelse av kvaliteten.

Alexander Holmberg, ledarskapscoach och chefsutbildare

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden