Porträtt av Brandhorst-Satzkorn i arbetskläder och skyddshjälm.

Så tvättar hon den tyngsta industrin

Hållbarhetschef i ett kraftigt miljöstörande företag, hur går det ihop? ”Jag sökte en utmaning”, säger Anna Brandhorst-Satzkorn, hållbarhetsdirektör inom gruvkoncernen Boliden, vars produkter samtidigt är väsentliga i den gröna omställningen.

Omställningen till ett fossilfritt samhälle sker inte utan konsekvenser för miljön: den ”gröna revolutionen” skapar ett behov av många fler gruvor. Detta eftersom elbilar, solpaneler och annan grön teknik – i likhet med den digitala – är kraftigt beroende av metaller, mineraler och sällsynta jordarter för att fungera.

Inom de närmaste 20 åren behöver utvinningen av koppar och sällsynta jordarter öka med 40 procent, nickel och kobolt med 60–70 procent och litium med 89 procent om mänskligheten ska ha en chans att klara Parisavtalets klimatmål, enligt en bedömning från Internationella energiorganet IEA. I en uppmärksammad bok (The Rare Metals War) beskriver journalisten Guillaume Pitron hur den explosionsartat ökade efterfrågan lett till ekologisk katastrof på platser som Kina och Sydamerika, en enligt honom underskattad effekt av den gröna omställningen.

Samtidigt är det fullt möjligt att genom ett ambitiöst hållbarhetsarbete minimera miljöavtrycken från den allt viktigare gruvnäringen. Det menar Anna Brandhorst-Satzkorn, hållbarbetsdirektör vid svenska gruvkoncernen Boliden.

”Vår vision är att bli den mest klimatvänliga och respekterade metalleverantören i världen. Det är högt uppsatta mål men vi tycker oss ha kommit långt på väg och ser en möjlighet att klara av det”, säger hon och lyfter särskilt fram bolagets satsning på koppar med drastiskt minskat klimatavtryck, en pionjärinsats som hon hoppas ska bilda ny internationell standard.

Forskare och experter varnar ibland för greenwashing, att verksamheter skönmålas som grönare än vad de faktiskt är. Hur ser du på risken att hållbarhetsarbete blir mer snack än verkstad?
”Det finns förstås alltid en fara för det. Men här på Boliden har jag snarast upplevt det omvända, att det gjorts oerhört många bra saker lite i det tysta. Vi har fått jobba hårt med att lyfta fram alla goda exempel, och är måna om att det vi publicerar är riktigt och rätt. När det gäller vårt low carbon copper, som vi lanserade nu i år, tog det exempelvis två år att göra spårbarheter och beräkningar för att verkligen sätta standarden. Det är så vi vill jobba.”

En demonstration med många ungdomar. En person håller upp en skylt med texten

Läs också: Unga vill att arbetsgivare jobbar för hållbarhet

Gruvnäringen är per definition miljöfarlig, vilket framgår av svensk lag. Ser du något paradoxalt i att kalla en sådan verksamhet hållbar?
”Låt mig säga så här, anledningen till att jag åtog mig det här uppdraget var att jag sökte en utmaning. Och jag tycker det är fantastiskt att verka inom ett företag med verklig kapacitet att påverka. Minimera utsläppen, skapa förutsättningar att producera och sälja metaller med mycket lågt koldioxidavtryck. Att vara med att skapa det, ser jag som en stor möjlighet.”

Den gröna omställningen bygger på en kraftigt ökad gruvproduktion. Hur medvetna är medborgarna om den kopplingen?
”Inte särskilt. Det är också en av branschens stora utmaningar att sprida den kunskapen, och medvetandegöra de fantastiska möjligheter till hållbar gruvdrift vi har här i Norden, vår förmåga att producera metaller med låga koldioxidutsläpp. Tyvärr är det svårt att få tillstånd till nya gruvor här. Men alternativet är import från länder som inte nått samma hållbarhetsnivå.”

Vi bör alltså bryta betydligt mer råvara här hemma i Sverige, EU:s utan jämförelse mineralrikaste land?
”Ja, absolut.”

Samtidigt bjuder miljöopinioner i regel på kraftigt motstånd så fort det blir tal om en ny gruva. Hur ser du på det dilemmat?
”Det lokala motståndet mot gruvdrift är ofta inte lika stort som det från människor långt borta i städerna, som kanske aldrig sett en gruva i verkligheten. Utmaningen är att få dem som stöttar oss lokalt, att till en större krets förmedla att en gruva kan vara helt okej. Gällivare är ett bra exempel. Jag är övertygad om att de flesta som bor där tycker det är bra att gruvorna finns”, säger Anna Brandhorst-Satzkorn.

featured-1800x1013

Läs också: Cheftest: Helena Helmersson, vd H&M-gruppen

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Sofia Nygård bland it-prylar
Hållbarhet

It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
En bild på två händer. En läkare har lagt sin hand över en patients hand, i en tröstande gest.
Hållbarhet

Chefskris i vården: Hälften vill sluta

Hälften av alla chefer inom vård och omsorg funderar på att sluta sitt jobb. Gränsen verkar vara nådd för de hårt belastade cheferna. Fyra av tio rekommenderar inte andra att satsa på ett chefsjobb inom vården. Det visar en ny rapport från LIVO.

Foto med ett glödande jordklot.
Hållbarhet

Här är allt du behöver veta om klimatkrisen – på två minuter

Hur ska mänskligheten lösa sin kanske svåraste kris hittills, klimatkrisen? Något enkelt svar finns inte, men här är åtminstone en snabbskiss av problembild, pågående insatser och möjliga vägar framåt.

Illustrayion med en person som har en stor tankebubbla full med klimatkatastrofer.
Hållbarhet

Lyssna och trösta räcker inte vid klimatångest

Det finns egentligen bara ett sätt att hantera medarbetares klimatångest – och det är att som arbetsgivare och företagsledare driva ett seriöst klimatarbete. Det säger klimatpsykologen Frida Hylander.

Foto av ett smart kontor.
Hållbarhet

Så klimatsäkrar du kontoret

Produktion, resor och försäljning har i regel störst klimatpåverkan i din verksamhet. Det gör det inte mindre viktigt för dig som chef att klimatsäkra det som sannolikt är enklast att påverka: kontoret.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Illustration med en chef framför en industri.
Hållbarhet

Företagens klimatarbete: mycket snack och lite verkstad

Nio av tio chefer i Chefs undersökning anser att det är mycket viktigt eller viktigt att minska sin organisations klimatpåverkan. Ändå jobbar bara hälften av företagens ledningar aktivt med att göra det.