chefarg

Hon får 3,2 miljoner – för att stoppa ilskna chefer

Ilsken chef – något man skrattar bort med en klackspark eller faktiskt farligt för hälsan? Studier pekar på det senare. Och snart kanske vi vet hur chefen ska förhindra sina känsloutbrott.

Sedan tidigare har forskare slagit fast att chefers humör kan påverka medarbetares hälsa. Det handlar om kraftiga negativa känsloutbrott – men även åtgärder som bestraffning samt alltför passiva chefer kan vara rent hälsofarliga. Det enligt Susanne Tafvelin, docent i psykologi vid Umeå universitet.

Hon har nu fått 3,2 miljoner av Afa försäkring för att forska om hur vanligt den typen av ledarskap är på svenska arbetsplatser och varför det uppstår.

Susanne Tafvelin hoppas att man när man vet det också ska kunna utveckla åtgärder som kan användas för att förebygga den typen av destruktivt ledarskap, som hon för tidningen Fastighetsfolket definierar så här: ”När chefen agerar fientligt eller hindrande i relation till de anställda. Till exempel får starka känsloutbrott, förlöjligar sina medarbetare eller tar åt sig äran för deras prestationer. Det kan också vara en chef som alltför passiv.”

 

passivchef

Läs också: Därför är passiva chefer farliga för dig

Men, menar hon, det måste inte bero på chefen som person – även arbetsmiljön och medarbetarna spelar roll.

Och det finns fler typer av dåligt chefskap. Chef skrev nyligen om boken Destruktivt ledarskap, där författarna och forskarna Maria Fors Brandebo, Sofia Nilsson och Gerry Larsson pekar ut det passiva ledarskapet som det farligaste.

”När det är fråga om aktivt destruktivt ledarskap blir ledaren ofta en yttre fiende. Då behöver inte chefens beteende ha lika stor effekt, förutsatt att stark sammanhållning råder i gruppen. Men om det destruktiva ledarskapet är passivt blir ledaren otydlig och det blir oklart vem som har ansvar för vad. Medarbetare kan bli osams och småchefer kan poppa upp. Det är svårare att värja sig mot”, sade Maria Fors Brandebo i Chefs intervju.

Även Erik Berntson, docent i psykologi vid Stockholms universitet, får pengar av Afa för att studera hur chefstäthet, administrativt stöd och tydliga mål påverkar arbetsmiljö, sjukfrånvaro och viljan att stanna på en arbetsplats.

kik

Läs också: 5 tips: Så får du kollegerna att lära sig – av varandra

Relaterade artiklar

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
sweett
Arbetsmiljö

Många svenskar stör sig på konflikträdsla

En chef som är passiv och som medvetet undviker konflikter. Det är den chefsegenskap som flest svenskar stör sig på, visar en stor undersökning.
hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Siffror: Kraftig ökning av sjuka chefer

Allt fler chefer hamnar i lång sjukfrånvaro. Främst är det kvinnliga chefer som är drabbade, visar nya siffror.
studie-2
Arbetsmiljö

Studie: Chefer löper större risk att bli mobbade på nätet

Nu har forskare i Malmö utrett vilken grupp som löper störst risk att bli utsatta för nätmobbning.
tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
aaaaa-2
Arbetsmiljö

Här finns högst andel ”äldre” chefer – 10 i topp

Siffror avslöjar vilka län i Sverige som har högst andel chefer som är över 55 år.