Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!
Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.

Har du tänkt på att du kan gå till din träningsanläggning och göra ett helt pass med bara stretchning, sätta dig i bastun eller sjunka ner i bubbelpoolen och ändå se det som ”träning” just det här passet?
”Det är jättevanligt att chefer är högpresterare och tänker allt eller inget när det gäller träningen. Men om du ökar träningen måste du också öka återhämtningen i samma utsträckning”, säger Mikael Mattsson som är författare, tränare och medicine doktor i fysiologi på Karolinska Institutet samt forskare vid Rise (Research Institutes of Sweden) och Stanford University.
Han förordar ett helhetstänk utifrån förståelsen att all belastning måste räknas samman. Om du har en stor stressbelastning på jobbet för tillfället orkar du träna mindre, likaså finns risk att du tappar motivationen om du är sliten.
Så är du en av de chefer som tränat hårt och nu går in i en tuff period behöver du tagga ner på gymmet, eller där du tränar.
Nyckeln är variation. Att varva hög och låg belastning. Tunga jobbveckor blir lugna träningsveckor medan till exempel ledighet på barnens sportlov öppnar för en extra tung träningsvecka. På lugna träningsveckor kan du byta ut ett eller flera av veckans träningspass mot återhämtning.
Ta en massage eller ett lugnare yogapass. Du bryter inte din nya träningsrutin för det..
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.