Porträttfoto av Anders Berge som står på en byggarbetsplats.

Byggkoncernen som storsatsar på lärande

500 medarbetare i ledarskapsutbildning varje år, och en katalog på 630 olika utvecklingsaktiviteter. Byggkoncernen Peab satsar stort på kompetensutveckling.

Ständigt lärande ligger i byggbranschens natur – varje projekt är som en tillfällig fabrik, med egna förutsättningar och krav. För att människor och organisation ska må bra, gäller det samtidigt att utveckla kompetensen långsiktigt. Det menar Anders Berge, chef för kompetensförsörjning inom byggkoncernen Peab som gör en ambitiös satsning på lärande.

”Rätt kompetens och kunskap är avgörande för vår framgång. Vi vill att individen ska växa. Då växer vi också som företag”, säger han.

Inom byggbranschen är kompetensförsörjningen ett stort och omdiskuterat problem. Det råder skriande brist på elektriker, maskinförare, snickare och annat yrkesfolk, samtidigt som könsbalansen är sned. Bara två procent av byggnadsarbetarna är kvinnor. Kajsa Hessel, ordförande i branschföreningen Byggcheferna, menar också att ledarskapet i bygg-Sverige är eftersatt:

”Ständig förändring, olika företagskulturer som möts och höga riskfaktorer kopplade till skador, machokultur och korruption gör ledarskapet komplext. I sådana projekt är ledarskapet en viktig nyckel. Cheferna har tungt ekonomiskt ansvar och utbildas i teknik, ekonomi och juridik men inte särskilt ofta i att leda mänskliga resurser. Det finns en stor och viktig potential att ändra på det här framåt”, säger hon.

Illustration med en missnöjd man som fått en liten bit av en tårta formad om en klocka.

Läs också: Ny undersökning: Varför har chefer så lite tid för upskill?

Sedan 2004 arbetar Peab med ett omfattande ledarskapsprogram för att göra något åt saken; stärka människor i deras yrkesroll, låta tala om sig som arbetsgivare och locka nya talanger. Varje år genomgår omkring 500 av Peabs 16 000 anställda något av de fyra stegen i det koncerngemensamma ledarutvecklingsprogrammet. Vart och ett kräver en insats på cirka 20 dagar under en fyramånaders-period, inklusive självstudier och praktiska övningar på arbetsplatsen.

Varje anställd – såväl chefer som medarbetare – har vidare en så kallad karriärkarta, alltså en plan över vilka aktiviteter och kunskaper som behövs för att utveckla sig i en befintlig roll eller höja sig till nästa nivå.

”Det kan handla om digitala utbildningar, självstudier, kurser, träning och praktik av många olika slag. I vår utvecklingskatalog finns 630 olika aktiviteter för våra anställda att välja mellan och lägga in i sin utvecklingsplan, i samråd med sin chef. Det är som en Pandoras ask: här är alla utvecklingsmöjligheterna och karriärvägarna – varsågod och sök”, säger Anders Berge.

Alla arbetsgivare har givetvis inte lika stora muskler och karriärmöjligheter som byggjätten Peab med verksamhet på 80 orter bara i Sverige, men att tydligare visa vilka vägar som står till buds kan nog de flesta göra.

”Att planera sin utveckling ska vara lika lätt som att klicka hem ett par byxor på nätet”, säger Anders Berge.

Anders Berge tipsar

  • Tydliggör vikten av ständigt lärande.
  • Samla och synliggör de utvecklings-alternativ som står till buds.
  • Tänk långsiktigt – kompetensutveckling är en investering som lönar sig.
lager

Läs också: Därför bör du satsa på ”upskill och reskill”

siri_wikander_larande_organisation_1800
Distanskurs

5 steg mot en lärande organisation

konkreta tips genom denna digitala utbildning under ledning av Siri Wikander, med färsk praktisk erfarenhet av att bygga en öppen och lärande organisation som ger mätbara resultat bland både medarbetare och kunder.

Relaterade artiklar

ledarskapet
Teamutveckling

9 punkter för ett gott ledarskap: Så är en bra chef

I 25 år har Chef bevakat ledarskapsfrågor. Här har vi sammanfattat det vi har lärt oss i 9 enkla punkter.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
chefsstodupskilling
Motivation

Så coachar du dina medarbetare – till effektivt lärande

En ny studie visar att din roll som chef kan vara avgörande för hur effektivt medarbetarnas lärande blir – och hur det stödet bör se ut.
Kjell A Nordström och en Ferrari
Verksamhetsutveckling

Kjell A Nordström: ”Sverige har byggt en teknologisk Ferrari”

Svensk ekonomi har inte tappat mer än tre procent under pandemin. Trots alla farhågor. Samtidigt återvänder vi till ett samhälle som förflyttat sig minst tio år framåt i tiden. Det menar ekonomie doktor Kjell A Nordström.
framtidsspaningararetschef1800
Ledarskap

Chef 2021: Experternas viktigaste framtidsinsikter

Vilken succé! Nästan 2000 chefer – nytt rekord – deltog i Chef 2021, årets viktigaste trendspaning för ledare. Här är några av de bästa insikterna från experterna på galan, som det här året sändes digitalt från Grand Hotel i Saltsjöbaden.
ungamentoreraldreman
Verksamhetsutveckling

Här är unga kvinnor mentorer åt äldre män

Volks­wagen har sedan några år tillbaka gett äldre män i ledningsgruppen en yngre kvinnlig mentor.
Illustration med en missnöjd man som fått en liten bit av en tårta formad om en klocka.
Verksamhetsutveckling

Ny undersökning: Varför har chefer så lite tid för upskill?

Aldrig har behovet av upskill varit större än nu. Ändå erbjuds en tredjedel av Sveriges chefer bara lite eller ingen kompetensutveckling alls. Hälften har ingen tid avsatt till eget lärande, visar Chefs undersökning.
content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.