Byggkoncernen som storsatsar på lärande

500 medarbetare i ledarskapsutbildning varje år, och en katalog på 630 olika utvecklingsaktiviteter. Byggkoncernen Peab satsar stort på kompetensutveckling.

Porträttfoto av Anders Berge som står på en byggarbetsplats.

Ständigt lärande ligger i byggbranschens natur – varje projekt är som en tillfällig fabrik, med egna förutsättningar och krav. För att människor och organisation ska må bra, gäller det samtidigt att utveckla kompetensen långsiktigt. Det menar Anders Berge, chef för kompetensförsörjning inom byggkoncernen Peab som gör en ambitiös satsning på lärande.

”Rätt kompetens och kunskap är avgörande för vår framgång. Vi vill att individen ska växa. Då växer vi också som företag”, säger han.

Inom byggbranschen är kompetensförsörjningen ett stort och omdiskuterat problem. Det råder skriande brist på elektriker, maskinförare, snickare och annat yrkesfolk, samtidigt som könsbalansen är sned. Bara två procent av byggnadsarbetarna är kvinnor. Kajsa Hessel, ordförande i branschföreningen Byggcheferna, menar också att ledarskapet i bygg-Sverige är eftersatt:

”Ständig förändring, olika företagskulturer som möts och höga riskfaktorer kopplade till skador, machokultur och korruption gör ledarskapet komplext. I sådana projekt är ledarskapet en viktig nyckel. Cheferna har tungt ekonomiskt ansvar och utbildas i teknik, ekonomi och juridik men inte särskilt ofta i att leda mänskliga resurser. Det finns en stor och viktig potential att ändra på det här framåt”, säger hon.

Sedan 2004 arbetar Peab med ett omfattande ledarskapsprogram för att göra något åt saken; stärka människor i deras yrkesroll, låta tala om sig som arbetsgivare och locka nya talanger. Varje år genomgår omkring 500 av Peabs 16 000 anställda något av de fyra stegen i det koncerngemensamma ledarutvecklingsprogrammet. Vart och ett kräver en insats på cirka 20 dagar under en fyramånaders-period, inklusive självstudier och praktiska övningar på arbetsplatsen.

Varje anställd – såväl chefer som medarbetare – har vidare en så kallad karriärkarta, alltså en plan över vilka aktiviteter och kunskaper som behövs för att utveckla sig i en befintlig roll eller höja sig till nästa nivå.

”Det kan handla om digitala utbildningar, självstudier, kurser, träning och praktik av många olika slag. I vår utvecklingskatalog finns 630 olika aktiviteter för våra anställda att välja mellan och lägga in i sin utvecklingsplan, i samråd med sin chef. Det är som en Pandoras ask: här är alla utvecklingsmöjligheterna och karriärvägarna – varsågod och sök”, säger Anders Berge.

Alla arbetsgivare har givetvis inte lika stora muskler och karriärmöjligheter som byggjätten Peab med verksamhet på 80 orter bara i Sverige, men att tydligare visa vilka vägar som står till buds kan nog de flesta göra.

”Att planera sin utveckling ska vara lika lätt som att klicka hem ett par byxor på nätet”, säger Anders Berge.

Anders Berge tipsar

  • Tydliggör vikten av ständigt lärande.
  • Samla och synliggör de utvecklings-alternativ som står till buds.
  • Tänk långsiktigt – kompetensutveckling är en investering som lönar sig.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden