Porträttfoto av Anders Berge som står på en byggarbetsplats.

Byggkoncernen som storsatsar på lärande

500 medarbetare i ledarskapsutbildning varje år, och en katalog på 630 olika utvecklingsaktiviteter. Byggkoncernen Peab satsar stort på kompetensutveckling.

Ständigt lärande ligger i byggbranschens natur – varje projekt är som en tillfällig fabrik, med egna förutsättningar och krav. För att människor och organisation ska må bra, gäller det samtidigt att utveckla kompetensen långsiktigt. Det menar Anders Berge, chef för kompetensförsörjning inom byggkoncernen Peab som gör en ambitiös satsning på lärande.

”Rätt kompetens och kunskap är avgörande för vår framgång. Vi vill att individen ska växa. Då växer vi också som företag”, säger han.

Inom byggbranschen är kompetensförsörjningen ett stort och omdiskuterat problem. Det råder skriande brist på elektriker, maskinförare, snickare och annat yrkesfolk, samtidigt som könsbalansen är sned. Bara två procent av byggnadsarbetarna är kvinnor. Kajsa Hessel, ordförande i branschföreningen Byggcheferna, menar också att ledarskapet i bygg-Sverige är eftersatt:

”Ständig förändring, olika företagskulturer som möts och höga riskfaktorer kopplade till skador, machokultur och korruption gör ledarskapet komplext. I sådana projekt är ledarskapet en viktig nyckel. Cheferna har tungt ekonomiskt ansvar och utbildas i teknik, ekonomi och juridik men inte särskilt ofta i att leda mänskliga resurser. Det finns en stor och viktig potential att ändra på det här framåt”, säger hon.

Illustration med en missnöjd man som fått en liten bit av en tårta formad om en klocka.

Läs också: Ny undersökning: Varför har chefer så lite tid för upskill?

Sedan 2004 arbetar Peab med ett omfattande ledarskapsprogram för att göra något åt saken; stärka människor i deras yrkesroll, låta tala om sig som arbetsgivare och locka nya talanger. Varje år genomgår omkring 500 av Peabs 16 000 anställda något av de fyra stegen i det koncerngemensamma ledarutvecklingsprogrammet. Vart och ett kräver en insats på cirka 20 dagar under en fyramånaders-period, inklusive självstudier och praktiska övningar på arbetsplatsen.

Varje anställd – såväl chefer som medarbetare – har vidare en så kallad karriärkarta, alltså en plan över vilka aktiviteter och kunskaper som behövs för att utveckla sig i en befintlig roll eller höja sig till nästa nivå.

”Det kan handla om digitala utbildningar, självstudier, kurser, träning och praktik av många olika slag. I vår utvecklingskatalog finns 630 olika aktiviteter för våra anställda att välja mellan och lägga in i sin utvecklingsplan, i samråd med sin chef. Det är som en Pandoras ask: här är alla utvecklingsmöjligheterna och karriärvägarna – varsågod och sök”, säger Anders Berge.

Alla arbetsgivare har givetvis inte lika stora muskler och karriärmöjligheter som byggjätten Peab med verksamhet på 80 orter bara i Sverige, men att tydligare visa vilka vägar som står till buds kan nog de flesta göra.

”Att planera sin utveckling ska vara lika lätt som att klicka hem ett par byxor på nätet”, säger Anders Berge.

Anders Berge tipsar

  • Tydliggör vikten av ständigt lärande.
  • Samla och synliggör de utvecklings-alternativ som står till buds.
  • Tänk långsiktigt – kompetensutveckling är en investering som lönar sig.
lager

Läs också: Därför bör du satsa på ”upskill och reskill”

siri_wikander_larande_organisation_1800
Distanskurs

Så höjer du lärandet och innovationen – med mätbar effekt

konkreta tips i denna digitala utbildning under ledning av HR-experten Siri Wikander, med färsk praktisk erfarenhet av att bygga en öppen och lärande organisation som ger mätbara resultat bland både medarbetare och kunder.

Relaterade artiklar

Bild på Cecilia och ökningen i siffror.
Verksamhetsutveckling

Chef ökar – igen!

På en tuff mediemarknad hör Chef till de tidningar som ökar, visar nya siffror från Orvesto Konsument.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Illustration med en stenåldersmänniska som håller upp en stenplatta där det står Agil.
Verksamhetsutveckling

Gå inte vilse i ledarskapsfluffet

Tjusiga ledarskapsteorier är ofta svåra att leva upp till i praktiken. Det är dags för en mer realistisk och konkret syn på ledarskap, menar två forskare.
Cissi Elwin
Karriär

Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
En grupp glada människor som promenerar
Hälsa

5 överraskande fördelar med att promenera

Att komma ut och röra på sig har många fördelar – inom många fler områden än du kanske tror.
Jan Carlzon
Ledarskap

Jan Carlzon om succéklassikern: ”Pyramiderna finns kvar”

I dagarna kommer uppföljaren till Jan Carlzons managementklassiker Riv Pyramiderna ut. Chef har tagit reda på hur den första boken står sig i dagens cheflandskap.
Reboarding – att hjälpa medarbetare tillrätta på arbetsplatsen igen efter hemarbete – är en viktig uppgift för många chefer nu. Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood, ger sina bästa råd.
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Reboarding – chefens viktigaste uppgift i höst

Hur ska man på ett bra sätt gå tillbaka till arbetsplatser efter att ha jobbat hemma under lång tid? Svaret heter reboarding. ”Behovet av reboarding har i princip fötts under pandemin och utmaningarna är många. Här har chefer en otroligt viktig roll i att hjälpa sina medarbetare i rätt riktning”, säger Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood. 
ledarskapet
Teamutveckling

9 punkter för ett gott ledarskap: Så är en bra chef

I 25 år har Chef bevakat ledarskapsfrågor. Här har vi sammanfattat det vi har lärt oss i 9 enkla punkter.