klyscha

Här är klyschorna du vill undvika i jobbansökan

Lägg lite möda på formuleringarna nästa gång du söker jobb. Det kan hjälpa dig att sticka ut från mängden, enligt karriärrådgivaren Jessica Dinkel.

Är du flexibel, stresstålig och gillar att arbeta med människor? Det bör du i så fall ligga lågt med i din jobbansökan. Den typen av slitna cv-floskler kan nämligen verka frånstötande på rekryterarna.

”Jag läser upp emot 100 cv:n varje dag, varav många är fyllda med klyschor. Det skaver i ögonen och blir till slut väldigt tröttsamt, ja nästan ett irritationsmoment, när var och varannan kandidat framhåller att de ’tänker utanför boxen’. Meningen är förstås att det ska låta lite fint, men ett cv fyllt av floskler är så intetsägande”, säger Jessica Dinkel som är grundare av rekryteringsföretaget Dinkel & Friends.

Kreativitet kan utgöra ett hinder för karriären.

Läs också: Checklista: Är du för kreativ för ditt eget bästa?

Andra (alltför) vanliga jobbsökarklyschor hon stöter på i sin vardag är:

  • ”självgående men också en lagspelare”
  • ”har lätt för att lära”
  • ”driven”
  • ”bred erfarenhet”
  • ”kreativ”
  • ”från ax till limpa”

Jodå, Jessica Dinkel förstår svårigheterna i att helt undvika floskler i en komprimerad jobbansökan. Hennes råd är ändå att i högre grad försöka konkretisera och tydliggöra de egenskaper man vill lyfta fram.

”I stället för ’helhet och fokus på detaljer’ kan du skriva ’vill ha överblick och målbilden klar för ett projekt, men i min roll i dag sparar jag mycket tid på att från början också vara noga med detaljer kring när produkten ska produceras och lanseras’”, säger Jessica Dinkel.

linkedan

Läs också: 5 saker du måste ta bort från din Linkedin-profil

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.