son-of-a-man

Här är klimatskolan som flygbolaget BRA försökte stoppa

Klimatet har stått i fokus under Almedalsveckan. Men Chefs klimatskola blev för mycket för flygbolaget BRA – som stoppade tidningen. ”En skandal”, säger Cissi Elwin, chefredaktör och vd. Chef väljer nu att publicera hela klimatskolan på webben.

Under Almedalsveckan har Chef satsat stort på klimatsmart ledarskap och en klimatskola för chefer. Klimatskolan har tagits fram i samarbete med regeringens utredare Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Tidigare i veckan anordnade Chef också ett stort mingel i Visby, där flera hundra chefer var på plats.

Klimatet har varit på allas läppar under årets politikervecka i Almedalen. Men under torsdagen valde flygbolaget BRA att aktivt motverka Chefs storsatsning på området, vilket Expressen var först att rapportera om.

Chef hade betalat för att tidningen skulle delas ut på samtliga flygningar mellan Visby och Bromma flygplats i Stockholm, för att öka medvetenheten om klimatfrågan. Men under torsdagen fick Chef ett mejl där det stod:

”Jag fick precis beskedet att tidningen som ligger ombord innehåller 7 artiklar som är kritiska till flyget. BRA har därför valt att dra tillbaka tidningen from idag. Vill ni ha tillbaka tidningarna eller ska vi slänga dom?”

Cissi Elwin, vd och chefredaktör för Chef, är upprörd:

”Jag är chockad över att ett flygbolag försöker stoppa och tysta en tidning. Vår mission i Almedalen var att driva klimatsmart ledarskap. I det ingår att minska resandet med flyg. Om BRA inte klarar att det sägs och försöker tysta det fria ordet då har de stora problem med sin kommunikation. I mina ögon verkar det desperat. Det väcker ju onekligen frågor om hur flygbranschen agerar när de blir alltmer trängda. Men att det skulle gå så här långt hade jag aldrig kunnat ana”, säger hon till Expressen och fortsätter:

”Jag har ingen aning om hur vi nu ska få ut vår tidning i Almedalen. De har ju brutit vår överenskommelse. Konsekvensen blir att färre nås av vårt specialnummer om klimatsmart ledarskap. Det är väldigt sorgligt och allvarligt eftersom det är precis det som behövs just nu. Och det är bråttom!”

Chefs klimatnummer

Chef i stolsfickan på BRA:s flyg till Visby.

BRA:s kommersiella chef Ulrika Matsgård kallar Chef för ”en tidning full av antiflygargument” och tystar därför ned diskussionen. Chef anser att det är viktigt att så många som möjligt får tillfälle att läsa artiklarna i Chefs klimatskola. Därför publicerar vi samtliga artiklar i pdf-format här nedan.

Missa inte! På Chefs specialsajt kan du också få tillgång till flera checklistor och verktyg som hjälper dig att klimatsäkra ditt ledarskap och din organisation.

chefdagen_1800x1300-1
Chefdagen 14 november

Så blir du en klimatsmart chef

Den 14 november är det dags för Sveriges viktigaste ledarskapsevent! Årets tema: Gör skillnad eller gå under – hur gör chefen när klimatfrågan blivit affärskritisk? Några av Sveriges främsta ledare intar scenen. Missa inte det!

Relaterade artiklar

nudgenudge
Hållbarhet

Därför ska du satsa på klimat-nudging

Nej – dina medarbetare vill inte ha mer förbud på jobbet. Ska du som chef lyckas med klimatarbetet måste du göra det spännande. ”Plocka den lägst hängande frukten först,” säger Maria Soxbo, en av författarna till nya boken ’Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft.’

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Johanna Giorgi, hållbarhetsansvarig på Tillväxtverket.
Hållbarhet

Klimatsmart kickoff – så gör du

För statliga Tillväxtverket är klimatfrågan av central betydelse vid planeringen av kickoffer och andra möten.
Klimattänk på kickoffen - något svenska chefer inte prioriterar.
Hållbarhet

Klimatet glöms när chefen ordnar kickoff

En klar majoritet anser att kickoff-aktiviteterna är till nytta i det dagliga arbetet. Men klimatmedvetenheten är svag, visar Chefs undersökning.

Medarbetare på Vattenfalls kickoff på zumba. Mindre bild på Cecilia Zetterström, chef på Vattenfall.
Hållbarhet

"Det är nyttigt att tänja gränser på kickoffen"

Uppslutningen var total när Cecilia Zetterström, chef på Vattenfall, ordnade en fartfylld kickoff.
Scanias vd Henrik Henriksson.
Hållbarhet

Scania stoppar hela verksamheten – för klimatet

Fordonstillverkaren tar hela personalstyrkan ur drift för utbildning i hållbarhet – och uppmanar andra företag att göra detsamma.
För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.
Hållbarhet

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen.
klimatbo
Hållbarhet

”Vi chefer behöver empati för att lyckas ställa om klimatet”

Vi behöver arbeta praktiskt med hållbarhet och använda mer emotionell intelligens, skriver Parul Sharma i sin nya bok.