son-of-a-man

Här är klimatskolan som flygbolaget BRA försökte stoppa

Klimatet har stått i fokus under Almedalsveckan. Men Chefs klimatskola blev för mycket för flygbolaget BRA – som stoppade tidningen. ”En skandal”, säger Cissi Elwin, chefredaktör och vd. Chef väljer nu att publicera hela klimatskolan på webben.

Under Almedalsveckan har Chef satsat stort på klimatsmart ledarskap och en klimatskola för chefer. Klimatskolan har tagits fram i samarbete med regeringens utredare Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Tidigare i veckan anordnade Chef också ett stort mingel i Visby, där flera hundra chefer var på plats.

Klimatet har varit på allas läppar under årets politikervecka i Almedalen. Men under torsdagen valde flygbolaget BRA att aktivt motverka Chefs storsatsning på området, vilket Expressen var först att rapportera om.

Chef hade betalat för att tidningen skulle delas ut på samtliga flygningar mellan Visby och Bromma flygplats i Stockholm, för att öka medvetenheten om klimatfrågan. Men under torsdagen fick Chef ett mejl där det stod:

”Jag fick precis beskedet att tidningen som ligger ombord innehåller 7 artiklar som är kritiska till flyget. BRA har därför valt att dra tillbaka tidningen from idag. Vill ni ha tillbaka tidningarna eller ska vi slänga dom?”

Cissi Elwin, vd och chefredaktör för Chef, är upprörd:

”Jag är chockad över att ett flygbolag försöker stoppa och tysta en tidning. Vår mission i Almedalen var att driva klimatsmart ledarskap. I det ingår att minska resandet med flyg. Om BRA inte klarar att det sägs och försöker tysta det fria ordet då har de stora problem med sin kommunikation. I mina ögon verkar det desperat. Det väcker ju onekligen frågor om hur flygbranschen agerar när de blir alltmer trängda. Men att det skulle gå så här långt hade jag aldrig kunnat ana”, säger hon till Expressen och fortsätter:

”Jag har ingen aning om hur vi nu ska få ut vår tidning i Almedalen. De har ju brutit vår överenskommelse. Konsekvensen blir att färre nås av vårt specialnummer om klimatsmart ledarskap. Det är väldigt sorgligt och allvarligt eftersom det är precis det som behövs just nu. Och det är bråttom!”

Chefs klimatnummer

Chef i stolsfickan på BRA:s flyg till Visby.

BRA:s kommersiella chef Ulrika Matsgård kallar Chef för ”en tidning full av antiflygargument” och tystar därför ned diskussionen. Chef anser att det är viktigt att så många som möjligt får tillfälle att läsa artiklarna i Chefs klimatskola. Därför publicerar vi samtliga artiklar i pdf-format här nedan.

Missa inte! På Chefs specialsajt kan du också få tillgång till flera checklistor och verktyg som hjälper dig att klimatsäkra ditt ledarskap och din organisation.

Relaterade artiklar

flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.

annaryott1
Hållbarhet

”Skippa flygskam - hur kan ni skapa passion?”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.