Här är klimatskolan som flygbolaget BRA försökte stoppa

Klimatet har stått i fokus under Almedalsveckan. Men Chefs klimatskola blev för mycket för flygbolaget BRA – som stoppade tidningen. ”En skandal”, säger Cissi Elwin, chefredaktör och vd. Chef väljer nu att publicera hela klimatskolan på webben.

Hållbarhet
Text: Calle Fleur
Publicerad

Under Almedalsveckan har Chef satsat stort på klimatsmart ledarskap och en klimatskola för chefer. Klimatskolan har tagits fram i samarbete med regeringens utredare Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Tidigare i veckan anordnade Chef också ett stort mingel i Visby, där flera hundra chefer var på plats.

Chefs mingel i Almedalen 2019.

Klimatet har varit på allas läppar under årets politikervecka i Almedalen. Men under torsdagen valde flygbolaget BRA att aktivt motverka Chefs storsatsning på området, vilket Expressen var först att rapportera om.

Chef hade betalat för att tidningen skulle delas ut på samtliga flygningar mellan Visby och Bromma flygplats i Stockholm, för att öka medvetenheten om klimatfrågan. Men under torsdagen fick Chef ett mejl där det stod:

”Jag fick precis beskedet att tidningen som ligger ombord innehåller 7 artiklar som är kritiska till flyget. BRA har därför valt att dra tillbaka tidningen from idag. Vill ni ha tillbaka tidningarna eller ska vi slänga dom?”

Cissi Elwin, vd och chefredaktör för Chef, är upprörd:

”Jag är chockad över att ett flygbolag försöker stoppa och tysta en tidning. Vår mission i Almedalen var att driva klimatsmart ledarskap. I det ingår att minska resandet med flyg. Om BRA inte klarar att det sägs och försöker tysta det fria ordet då har de stora problem med sin kommunikation. I mina ögon verkar det desperat. Det väcker ju onekligen frågor om hur flygbranschen agerar när de blir alltmer trängda. Men att det skulle gå så här långt hade jag aldrig kunnat ana”, säger hon till Expressen och fortsätter:

”Jag har ingen aning om hur vi nu ska få ut vår tidning i Almedalen. De har ju brutit vår överenskommelse. Konsekvensen blir att färre nås av vårt specialnummer om klimatsmart ledarskap. Det är väldigt sorgligt och allvarligt eftersom det är precis det som behövs just nu. Och det är bråttom!”

Chefs klimatnummer

Chef i stolsfickan på BRA:s flyg till Visby.

BRA:s kommersiella chef Ulrika Matsgård kallar Chef för ”en tidning full av antiflygargument” och tystar därför ned diskussionen. Chef anser att det är viktigt att så många som möjligt får tillfälle att läsa artiklarna i Chefs klimatskola. Därför publicerar vi samtliga artiklar i pdf-format här nedan.

Missa inte! På Chefs specialsajt kan du också få tillgång till flera checklistor och verktyg som hjälper dig att klimatsäkra ditt ledarskap och din organisation.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden