son-of-a-man

Här är klimatskolan som flygbolaget BRA försökte stoppa

Klimatet har stått i fokus under Almedalsveckan. Men Chefs klimatskola blev för mycket för flygbolaget BRA – som stoppade tidningen. ”En skandal”, säger Cissi Elwin, chefredaktör och vd. Chef väljer nu att publicera hela klimatskolan på webben.

Under Almedalsveckan har Chef satsat stort på klimatsmart ledarskap och en klimatskola för chefer. Klimatskolan har tagits fram i samarbete med regeringens utredare Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Tidigare i veckan anordnade Chef också ett stort mingel i Visby, där flera hundra chefer var på plats.

Klimatet har varit på allas läppar under årets politikervecka i Almedalen. Men under torsdagen valde flygbolaget BRA att aktivt motverka Chefs storsatsning på området, vilket Expressen var först att rapportera om.

Chef hade betalat för att tidningen skulle delas ut på samtliga flygningar mellan Visby och Bromma flygplats i Stockholm, för att öka medvetenheten om klimatfrågan. Men under torsdagen fick Chef ett mejl där det stod:

”Jag fick precis beskedet att tidningen som ligger ombord innehåller 7 artiklar som är kritiska till flyget. BRA har därför valt att dra tillbaka tidningen from idag. Vill ni ha tillbaka tidningarna eller ska vi slänga dom?”

Cissi Elwin, vd och chefredaktör för Chef, är upprörd:

”Jag är chockad över att ett flygbolag försöker stoppa och tysta en tidning. Vår mission i Almedalen var att driva klimatsmart ledarskap. I det ingår att minska resandet med flyg. Om BRA inte klarar att det sägs och försöker tysta det fria ordet då har de stora problem med sin kommunikation. I mina ögon verkar det desperat. Det väcker ju onekligen frågor om hur flygbranschen agerar när de blir alltmer trängda. Men att det skulle gå så här långt hade jag aldrig kunnat ana”, säger hon till Expressen och fortsätter:

”Jag har ingen aning om hur vi nu ska få ut vår tidning i Almedalen. De har ju brutit vår överenskommelse. Konsekvensen blir att färre nås av vårt specialnummer om klimatsmart ledarskap. Det är väldigt sorgligt och allvarligt eftersom det är precis det som behövs just nu. Och det är bråttom!”

Chefs klimatnummer

Chef i stolsfickan på BRA:s flyg till Visby.

BRA:s kommersiella chef Ulrika Matsgård kallar Chef för ”en tidning full av antiflygargument” och tystar därför ned diskussionen. Chef anser att det är viktigt att så många som möjligt får tillfälle att läsa artiklarna i Chefs klimatskola. Därför publicerar vi samtliga artiklar i pdf-format här nedan.

Missa inte! På Chefs specialsajt kan du också få tillgång till flera checklistor och verktyg som hjälper dig att klimatsäkra ditt ledarskap och din organisation.

Relaterade artiklar

För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.
Hållbarhet

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

klimatbo
Hållbarhet

”Vi chefer behöver empati för att lyckas ställa om klimatet”

Vi behöver arbeta praktiskt med hållbarhet och använda mer emotionell intelligens, skriver Parul Sharma i sin nya bok.
illusforskare
Hållbarhet

Forskning: Så går du från klimatångest – till handling

Att skrämma upp människor leder inte till förändring
pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.
klimatchefer12
Hållbarhet

Så slopade Telia 80 procent av jobbresorna: "Slutat slentrianresa"

Telia minskade kostnader och koldioxidutsläpp.
salu
02:19 min
Hållbarhet

Han startade ett ”Blocket” – för gamla kontorsmöbler

Video + Text Han är sjukgymnasten som startat ett "Blocket" för stora organisationer. Fredrik Östlins plattform för förmedling av överbliven kontorsutrustning har fått ner koldioxidutsläppen med hundratals ton – och sparat miljoner åt skattebetalarna.
sveante1
Hållbarhet

En av Sveriges ledande experter: Så blir vi fossilfria

Sverige klarar omställningen till ett fossilfritt samhälle. Nu måste vi bara få in i våra huvuden att det är möjligt och för detta spelar chefen en viktig roll. Det menar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.