Bild på demonstrationståg med plakat med texten

Storföretagen: Därför strejkar vi

Greta Thunbergs strejkuppmaning har fått enormt genomslag internationellt. Google, Amazon och Ben & Jerry’s är några av de som kommer att delta i strejken.

På fredag inleds Global Week for Future med en skolstrejk, fortsätter med bland annat FN-möte om klimatet i New York och avslutas med ännu en strejk den 27 september.

I USA har gensvaret på Greta Thunbergs rörelse varit enormt. Där kan du till exempel inte shoppa hos Patagonia, Ben and Jerry’s eller Lush Cosmetics på fredag. De är några av de amerikanska storföretag som stänger ner sin verksamhet till förmån för klimatet. ”’Business as usual’ är inte längre ett alternativ”, skriver Mark Wolverton, vd på skönhetsföretaget Lush, i ett pressmeddelande. Lush kommer att stänga ner sina butiker i USA den 20:e och i Kanada den 27:e. De kommer även att ge sina 5000 medarbetare rätt att demonstrera samt använda företagets sociala medier till att utbilda om klimatkrisen under veckan.

”Vi stänger våra butiker i solidaritet med ungdomarna som strejkar”, säger Patagonias vd Rose Marcario i ett blogginlägg på Linkedin.

cullberg1

Läs också: Aktivistchefen: ”Medarbetarna måste inte gilla det jag gör”

Friluftsföretaget Burton kommer att stänga ner sin hemsida i 24 timmar och istället skicka trafiken direkt till Global Climate Strikes hemsida. Butikerna kommer att stänga och i stället erbjudas som samlingsplatser före och efter demonstrationen, och de anställda får delta i demonstrationerna på betald arbetstid, rapporterar Fast Company.

Ben and Jerry´s butiker kommer att vara stängda eller ändra sina öppettider under demonstrationen på fredag, kontoret kommer att vara stängt och de anställda är välkomna att delta i demonstrationen.

Scanias vd Henrik Henriksson.

Läs också: Scania stoppar hela verksamheten – för klimatet

På många företag har även medarbetarna tagit initiativ till strejken utan tillåtelse från arbetsgivaren. Fler än 1000 medarbetare på Amazons huvudkontor i Seattle har meddelat att de kommer att delta i strejken i protest mot företagets nuvarande klimatarbete. I en intern begäran ställer de krav bland annat på att Amazon ska ha nollutsläpp av växthusgaser 2030 samt att de slutar ge ekonomiskt stöd till lobbyister och politiker som förnekar klimatförändringarna. De senaste dagarna har även medarbetare på Google, Microsoft och Facebook meddelat att de kommer att delta.

I Australien har en grupp företag skapat nätverket ”Not Business As Usual” som stöttar deltagande i strejken. 1284 företag är hittills med, däribland Amnesty International, Canva och australiensiska The Climate Council.

I Sverige kommer Scania lägga ner hela sin internationella verksamhet den 20 september för att utbilda medarbetarna i hållbarhet. Scanias vd Henrik Henriksson uppmanar även andra företag att agera i klimatfrågan.    

Relaterade artiklar

Sofia Nygård bland it-prylar
Hållbarhet

It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En bild på två händer. En läkare har lagt sin hand över en patients hand, i en tröstande gest.
Hållbarhet

Chefskris i vården: Hälften vill sluta

Hälften av alla chefer inom vård och omsorg funderar på att sluta sitt jobb. Gränsen verkar vara nådd för de hårt belastade cheferna. Fyra av tio rekommenderar inte andra att satsa på ett chefsjobb inom vården. Det visar en ny rapport från LIVO.

Foto med ett glödande jordklot.
Hållbarhet

Här är allt du behöver veta om klimatkrisen – på två minuter

Hur ska mänskligheten lösa sin kanske svåraste kris hittills, klimatkrisen? Något enkelt svar finns inte, men här är åtminstone en snabbskiss av problembild, pågående insatser och möjliga vägar framåt.

Illustrayion med en person som har en stor tankebubbla full med klimatkatastrofer.
Hållbarhet

Lyssna och trösta räcker inte vid klimatångest

Det finns egentligen bara ett sätt att hantera medarbetares klimatångest – och det är att som arbetsgivare och företagsledare driva ett seriöst klimatarbete. Det säger klimatpsykologen Frida Hylander.

Porträtt av Brandhorst-Satzkorn i arbetskläder och skyddshjälm.
Hållbarhet

Så tvättar hon den tyngsta industrin

Hållbarhetschef i ett kraftigt miljöstörande företag, hur går det ihop? ”Jag sökte en utmaning”, säger Anna Brandhorst-Satzkorn, hållbarhetsdirektör inom gruvkoncernen Boliden, vars produkter samtidigt är väsentliga i den gröna omställningen.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Foto av ett smart kontor.
Hållbarhet

Så klimatsäkrar du kontoret

Produktion, resor och försäljning har i regel störst klimatpåverkan i din verksamhet. Det gör det inte mindre viktigt för dig som chef att klimatsäkra det som sannolikt är enklast att påverka: kontoret.