Bild på demonstrationståg med plakat med texten

Storföretagen: Därför strejkar vi

Greta Thunbergs strejkuppmaning har fått enormt genomslag internationellt. Google, Amazon och Ben & Jerry’s är några av de som kommer att delta i strejken.

På fredag inleds Global Week for Future med en skolstrejk, fortsätter med bland annat FN-möte om klimatet i New York och avslutas med ännu en strejk den 27 september.

I USA har gensvaret på Greta Thunbergs rörelse varit enormt. Där kan du till exempel inte shoppa hos Patagonia, Ben and Jerry’s eller Lush Cosmetics på fredag. De är några av de amerikanska storföretag som stänger ner sin verksamhet till förmån för klimatet. ”’Business as usual’ är inte längre ett alternativ”, skriver Mark Wolverton, vd på skönhetsföretaget Lush, i ett pressmeddelande. Lush kommer att stänga ner sina butiker i USA den 20:e och i Kanada den 27:e. De kommer även att ge sina 5000 medarbetare rätt att demonstrera samt använda företagets sociala medier till att utbilda om klimatkrisen under veckan.

”Vi stänger våra butiker i solidaritet med ungdomarna som strejkar”, säger Patagonias vd Rose Marcario i ett blogginlägg på Linkedin.

cullberg1

Läs också: Aktivistchefen: ”Medarbetarna måste inte gilla det jag gör”

Friluftsföretaget Burton kommer att stänga ner sin hemsida i 24 timmar och istället skicka trafiken direkt till Global Climate Strikes hemsida. Butikerna kommer att stänga och i stället erbjudas som samlingsplatser före och efter demonstrationen, och de anställda får delta i demonstrationerna på betald arbetstid, rapporterar Fast Company.

Ben and Jerry´s butiker kommer att vara stängda eller ändra sina öppettider under demonstrationen på fredag, kontoret kommer att vara stängt och de anställda är välkomna att delta i demonstrationen.

Scanias vd Henrik Henriksson.

Läs också: Scania stoppar hela verksamheten – för klimatet

På många företag har även medarbetarna tagit initiativ till strejken utan tillåtelse från arbetsgivaren. Fler än 1000 medarbetare på Amazons huvudkontor i Seattle har meddelat att de kommer att delta i strejken i protest mot företagets nuvarande klimatarbete. I en intern begäran ställer de krav bland annat på att Amazon ska ha nollutsläpp av växthusgaser 2030 samt att de slutar ge ekonomiskt stöd till lobbyister och politiker som förnekar klimatförändringarna. De senaste dagarna har även medarbetare på Google, Microsoft och Facebook meddelat att de kommer att delta.

I Australien har en grupp företag skapat nätverket ”Not Business As Usual” som stöttar deltagande i strejken. 1284 företag är hittills med, däribland Amnesty International, Canva och australiensiska The Climate Council.

I Sverige kommer Scania lägga ner hela sin internationella verksamhet den 20 september för att utbilda medarbetarna i hållbarhet. Scanias vd Henrik Henriksson uppmanar även andra företag att agera i klimatfrågan.    

chefdagen-egenannons-3
Chefdagen 14 november

Så blir du en klimatsmart chef

Hur gör chefen när klimatfrågan blivit affärskritisk? Kom och ta del av toppchefernas bästa tips för en lyckad omställning till en mer hållbar verksamhet.

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

cullberg1
Hållbarhet

Aktivistchefen: ”Medarbetarna måste inte gilla det jag gör”

Johannes Cullberg är vd för matbutikskedjan Paradiset och har bojkottat brasilianska varor sedan i våras. För Chef berättar han hur engagemanget påverkat ledarskapet. ”Lyckas jag inte övertyga andra har jag varit för dålig på att visa vad jag brinner för.”

nudgenudge
Hållbarhet

Därför ska du satsa på klimat-nudging

Nej – dina medarbetare vill inte ha mer förbud på jobbet. Ska du som chef lyckas med klimatarbetet måste du göra det spännande. ”Plocka den lägst hängande frukten först,” säger Maria Soxbo, en av författarna till nya boken ’Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft.’

Johanna Giorgi, hållbarhetsansvarig på Tillväxtverket.
Hållbarhet

Klimatsmart kickoff – så gör du

För statliga Tillväxtverket är klimatfrågan av central betydelse vid planeringen av kickoffer och andra möten.
Klimattänk på kickoffen - något svenska chefer inte prioriterar.
Hållbarhet

Klimatet glöms när chefen ordnar kickoff

En klar majoritet anser att kickoff-aktiviteterna är till nytta i det dagliga arbetet. Men klimatmedvetenheten är svag, visar Chefs undersökning.

Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

Medarbetare på Vattenfalls kickoff på zumba. Mindre bild på Cecilia Zetterström, chef på Vattenfall.
Hållbarhet

"Det är nyttigt att tänja gränser på kickoffen"

Uppslutningen var total när Cecilia Zetterström, chef på Vattenfall, ordnade en fartfylld kickoff.