Bild på demonstrationståg med plakat med texten

Storföretagen: Därför strejkar vi

Greta Thunbergs strejkuppmaning har fått enormt genomslag internationellt. Google, Amazon och Ben & Jerry’s är några av de som kommer att delta i strejken.

På fredag inleds Global Week for Future med en skolstrejk, fortsätter med bland annat FN-möte om klimatet i New York och avslutas med ännu en strejk den 27 september.

I USA har gensvaret på Greta Thunbergs rörelse varit enormt. Där kan du till exempel inte shoppa hos Patagonia, Ben and Jerry’s eller Lush Cosmetics på fredag. De är några av de amerikanska storföretag som stänger ner sin verksamhet till förmån för klimatet. ”’Business as usual’ är inte längre ett alternativ”, skriver Mark Wolverton, vd på skönhetsföretaget Lush, i ett pressmeddelande. Lush kommer att stänga ner sina butiker i USA den 20:e och i Kanada den 27:e. De kommer även att ge sina 5000 medarbetare rätt att demonstrera samt använda företagets sociala medier till att utbilda om klimatkrisen under veckan.

”Vi stänger våra butiker i solidaritet med ungdomarna som strejkar”, säger Patagonias vd Rose Marcario i ett blogginlägg på Linkedin.

cullberg1

Läs också: Aktivistchefen: ”Medarbetarna måste inte gilla det jag gör”

Friluftsföretaget Burton kommer att stänga ner sin hemsida i 24 timmar och istället skicka trafiken direkt till Global Climate Strikes hemsida. Butikerna kommer att stänga och i stället erbjudas som samlingsplatser före och efter demonstrationen, och de anställda får delta i demonstrationerna på betald arbetstid, rapporterar Fast Company.

Ben and Jerry´s butiker kommer att vara stängda eller ändra sina öppettider under demonstrationen på fredag, kontoret kommer att vara stängt och de anställda är välkomna att delta i demonstrationen.

Scanias vd Henrik Henriksson.

Läs också: Scania stoppar hela verksamheten – för klimatet

På många företag har även medarbetarna tagit initiativ till strejken utan tillåtelse från arbetsgivaren. Fler än 1000 medarbetare på Amazons huvudkontor i Seattle har meddelat att de kommer att delta i strejken i protest mot företagets nuvarande klimatarbete. I en intern begäran ställer de krav bland annat på att Amazon ska ha nollutsläpp av växthusgaser 2030 samt att de slutar ge ekonomiskt stöd till lobbyister och politiker som förnekar klimatförändringarna. De senaste dagarna har även medarbetare på Google, Microsoft och Facebook meddelat att de kommer att delta.

I Australien har en grupp företag skapat nätverket ”Not Business As Usual” som stöttar deltagande i strejken. 1284 företag är hittills med, däribland Amnesty International, Canva och australiensiska The Climate Council.

I Sverige kommer Scania lägga ner hela sin internationella verksamhet den 20 september för att utbilda medarbetarna i hållbarhet. Scanias vd Henrik Henriksson uppmanar även andra företag att agera i klimatfrågan.    

Relaterade artiklar

annaryott2
Hållbarhet

Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott

Hon är affärsaktivisten som bekämpar fattigdom och klimatkris med ny teknik, entreprenörskap och passion. Anna Ryott är Chefgalans hederspristagare 2020.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
helena_helmersson
Hållbarhet

Analys: ”Valet av Helmersson borde inte överraska någon”

Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson tar över vd-stolen i H&M. Chef bad vår kolumnist Per Grankvist, expert på hållbarhetsfrågor, om en analys.
flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.