Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Storföretagen: Därför strejkar vi

Greta Thunbergs strejkuppmaning har fått enormt genomslag internationellt. Google, Amazon och Ben & Jerry’s är några av de som kommer att delta i strejken.

Hållbarhet
Publicerad
Bild på demonstrationståg med plakat med texten "There is no planet B"

På fredag inleds Global Week for Future med en skolstrejk, fortsätter med bland annat FN-möte om klimatet i New York och avslutas med ännu en strejk den 27 september.

I USA har gensvaret på Greta Thunbergs rörelse varit enormt. Där kan du till exempel inte shoppa hos Patagonia, Ben and Jerry’s eller Lush Cosmetics på fredag. De är några av de amerikanska storföretag som stänger ner sin verksamhet till förmån för klimatet. ”’Business as usual’ är inte längre ett alternativ”, skriver Mark Wolverton, vd på skönhetsföretaget Lush, i ett pressmeddelande. Lush kommer att stänga ner sina butiker i USA den 20:e och i Kanada den 27:e. De kommer även att ge sina 5000 medarbetare rätt att demonstrera samt använda företagets sociala medier till att utbilda om klimatkrisen under veckan.

”Vi stänger våra butiker i solidaritet med ungdomarna som strejkar”, säger Patagonias vd Rose Marcario i ett blogginlägg på Linkedin.

Friluftsföretaget Burton kommer att stänga ner sin hemsida i 24 timmar och istället skicka trafiken direkt till Global Climate Strikes hemsida. Butikerna kommer att stänga och i stället erbjudas som samlingsplatser före och efter demonstrationen, och de anställda får delta i demonstrationerna på betald arbetstid, rapporterar Fast Company.

Ben and Jerry´s butiker kommer att vara stängda eller ändra sina öppettider under demonstrationen på fredag, kontoret kommer att vara stängt och de anställda är välkomna att delta i demonstrationen.

På många företag har även medarbetarna tagit initiativ till strejken utan tillåtelse från arbetsgivaren. Fler än 1000 medarbetare på Amazons huvudkontor i Seattle har meddelat att de kommer att delta i strejken i protest mot företagets nuvarande klimatarbete. I en intern begäran ställer de krav bland annat på att Amazon ska ha nollutsläpp av växthusgaser 2030 samt att de slutar ge ekonomiskt stöd till lobbyister och politiker som förnekar klimatförändringarna. De senaste dagarna har även medarbetare på Google, Microsoft och Facebook meddelat att de kommer att delta.

I Australien har en grupp företag skapat nätverket ”Not Business As Usual” som stöttar deltagande i strejken. 1284 företag är hittills med, däribland Amnesty International, Canva och australiensiska The Climate Council.

I Sverige kommer Scania lägga ner hela sin internationella verksamhet den 20 september för att utbilda medarbetarna i hållbarhet. Scanias vd Henrik Henriksson uppmanar även andra företag att agera i klimatfrågan.    

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden