Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en undersökning från Randstad och Kantar Sifo.

Karriär
Publicerad
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status

När 1300 svenskar i åldern 18-65 år fick säga sitt i en undersökning från Randstad och Kantar Sifo blev svaret tydligt: läkare är yrket med allra högst status. Nära två av tre (64 procent) rankade läkare högst, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Medellönen är enligt statistik från SCB 34 700 kronor för en nyexaminerad läkare och för specialistläkare 77 900.

Här är de 10 yrken som har högst status just nu enligt undersökningen: 

 1. Läkare
 2. VD, verkställande direktör
 3. Advokat
 4. Professor
 5. Domare
 6. Ambassadör
 7. Statsråd
 8. Forskare
 9. Pilot
 10. Ingenjör

Strax utanför 10-i-topp hittas chef (såsom personalchef och ekonomichef med mera – ej vd), riksdagsledamot, psykolog, polis och idrottsproffs.

Undersökningen har gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad. Den bygger på intervjuer med ett representativt urval om 1 319 personer i åldern 18-65 år. Intervjuerna genomfördes mellan 23-27 januari 2020.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden