Här är 5 sätt att boosta ditt IQ i sommar

Semestern är en tid för vila. Men kan också vara ett utmärkt tillfälle att boosta ditt IQ med några nya vanor, skriver Scientific American.

Hållbarhet
Publicerad

1) Bli motiverad

Blotta vetskapen om hjärnans förmåga att lära sig saker och lösa problem motiverar dig att göra just det. Har du minsta tvekan, låt Stanford-psykologen Carol Dweck övertyga dig i sitt Ted-talk (se video nedan). Forskare på Harvard har dessutom precis upptäckt att vi utvecklar nya hjärnceller även i vuxen ålder.

2) Ät och träna

Det finns en länk mellan hjärnans funktion och tarmhormonerna. Våra kognitiva förmågor påverkas också av vad vi äter. Till exempel kan risken för demens minska vid ett intag av nötter, koffein och omega-3-fetter från fisk. Vissa typer av träning, som 30 minuters medelgympa, löpning och även trampolinhoppning kan förbättra hjärnans plasticitet.

3) Öva

Forskarna är fort­farande oense om du kan träna hjärnan genom att lösa korsord eller göra sudoku, men det råder ingen tvekan om att övning spelar en avgörande roll i inlärningsprocessen.

4) Sov

Det förbättrar hälsan, inklusive våra hjärnfunktioner. Även en tupplur då och då förbättrar minnet på lång sikt.

5) Vistas utomhus

Att få i sig vissa bakterier kan öka vår kognitiva förmåga, men du behöver inte äta bakterierna utan det räcker med att du vistas utomhus.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden