Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Här är 5 personer du vill ha i ditt nätverk

En erfaren mentor i all ära – men genom att bygga en personlig styrelse ökar oddsen att du tar nästa steg som ledare.

Kommunikation
Publicerad

Att ha en erfaren yrkesperson att kunna bolla saker med är värdefullt. Chef tidigare skrivit om hur du gör för att skaffa en klok och mogen mentor. Men ledarskapssajten Fast Company ifrågasätter mentorskapet och kallar det förlegat.

I stället bör du skaffa dig en personlig styrelse bestående av personer med olika roller. De menar att en enda person inte räcker för att bli en bättre chef och ta nästa steg i karriären. Syftet är att varje person har spetskunskaper som du kommer att kunna dra nytta av.

Här är 5 personer du vill ha i ditt nätverk:

1) Den kreativa innovatören

Vad händer just nu och framöver? Det är viktigt att känna någon som ständigt har örat mot marken i det som är trendigt inom till exempel teknik och ledarskapsfrågor. Den här personen kan hjälpa dig att tänka mer brett och utmana dina åsikter.

2) Pragmatikern

Innovatörens motsats. Här är en person som är sunt skeptisk till nya projekt. Den kanske ser svagheter som du har missat och kan få dig att se nyktert när det går undan i en rasande fart.

3) En yngre talang

Det är lätt att vända sig till äldre och mer erfarna i jakten på en mentor. Men du kan vinna mycket på att bolla med yngre talanger som är på väg upp i karriären. Det här kallas för ett omvänt mentorsprogram och är något som bland annat Fryshuset i Stockholm testat. Syftet är att lära av varandra och få helt andra perspektiv in i ditt chefskap.

4) Ett nätverksproffs

Ibland kan det vara jobbigt att på egen hand utöka sitt nätverk. Tur då att det finns personer som är experter på att bygga relationer inom och utanför deras egen bransch. Dessa personer kan dels bidra med kontakter, dels coacha dig till att bli bättre på att nätverka. Håll koll på Linkedin efter dessa guldkorn!

5) Ditt framtida jag

Du har nog fått frågan ”vad gör du om fem år?” på en jobbintervju. Även om det är ett tankeexperiment för att ta reda på var du är på väg kan du göra verklighet av frågan. Skaffa dig en kontakt som gör något du vill göra i framtiden. Kanske handlar det om att byta bransch eller starta företag. Dessa personer kan ge dig en inblick i vad som krävs för att nå dit.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden