salibahuvud
FOTO: THRON ULLBERG

Han gör sitt livs satsning mitt i krisen

På en vecka tog han över ett kontor på Östermalm på 100 kvadratmeter, anställde fem personer som precis blivit av med sina jobb och har fler anställningar på gång. Michael Saliba vill hjälpa människor att satsa sig ur krisen.

Hallå där, Michael Saliba. När vi skrev om dig för två år sedan hade du sagt upp dig som försäljningschef och arrangerat #LinkedInSalibaChallenge för att hjälpa andra människor ut i arbetslivet . Nu växlar du upp och gör ditt livs största satsning mitt i krisen. Berätta!

”Det gör mig ont att se så många människor få sparken eller varslas. På bara några få dagar har jag fått in över 3 500 mejl med cv:n från människor som berättar om sina situationer. Jag valde därför att tidigarelägga de verksamheter jag planerat att sätta igång våren 2021. På en vecka har jag tagit över ett kontor på Östermalm på 100 kvadratmeter, anställt fem personer som precis blivit av med sina jobb och har fler anställningar på gång till mina två nya företag. Totalt ska vi bli tio personer.”

Du har fortfarande kvar #LinkedInSalibaChallenge, där du utmanar människorna i ditt nätverk att hitta jobb åt de som är utan. Du har hittills hjälpt 548 personer och nu utmanar du 100 personer till. Så vad är det som ni ska göra i de nya verksamheterna?

”Det ena är ett säljbolag, Moreva Sales, som kommer att hjälpa andra företag att skapa affärer och relationer. Det andra är en content marketing-byrå, Moreva Media.”

Hur kommer det sig att du vågar satsa nu när allt ser så mörkt ut?
”Jag älskar motstånd, svårigheter och att växa genom misslyckanden. Både mina egna och andras. I tider som dessa testas vi som människor men också som företagare, entreprenörer och ledare. Allt det vi pratar om på föreläsningar, i styrelserummen och i enskilda samtalen med våra medarbetare måste vi leva upp till. Alla kan prata men när det handlar om att leverera måste varenda en av oss ta ansvar.

Ur affärssynpunkt är jag dessutom övertygad om att den bästa tiden att satsa är nu. När andra bromsar vill jag gasa. Mitt i en kris finns möjligheter att skapa och ta marknadsandelar genom att värna och skapa kundrelationer.”

salibahuvud

Läs också: Michael Saliba har fixat jobb – åt 398 personer

Du coachar även företagare så att de ska kunna behålla sin personal. Kan du tipsa om några åtgärder?
”En av dessa företagare är entreprenören Karim Luay Aziz som driver Telge Åkeri AB. Han skulle bli tvungen att varsla elva personer då businessen stannat av. Han skrev till mig om hur ont det gjorde att tvingas fatta dessa beslut och att han ville träffas för att se om det fanns något att han kunde göra. Tillsammans såg vi över hans affärsplan och den nisch han bearbetar, i förhållande till sin personalstyrka och de verktyg som finns att tillgå. Vi såg över branschen och hittade en marknad som var helt ny för honom och som han direkt kunde börja bearbeta. Karim har nu flyttat hela verksamhetens fokus till den nya marknaden och jobbar med nya kunder där tills stormen är över. Inte nog med att den befintliga personalen fick behålla jobbet, Karim behöver troligen anställa fler när de pausade kunderna återigen blir aktiva.

Vi har också jobbat med att få hela personalstyrkan att dra åt samma håll genom att vara tydliga med vart företaget är på väg och att alla behövs. Att de är tvungna att göra uppoffringar men att man med hårt arbete och engagemang ska klara detta. I slutänden handlar det om att ta intäkter, få personalen att må bra, förstå allvaret och som ledare visa vägen. I min värld är Karim en hjälte som väljer det svåra framför det enkla.

Jag uppmanar alla små och medelstora företagare att inte ta några drastiskt negativa beslut utan att tro på den entreprenörsgen de har inom sig, för att hitta vägar, samverka och se ljuset som kommer när denna storm går över.”

Linnea Hindvik, personalchef på Astrid Lindgrens värld

Läs också: 3 chefer: Så gör vi med sommarbemanning i coronakrisen

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Foto av Frida Edman.
Karriär

Frida Edman: ”Jag slog i glastaket”

Det blir en annorlunda bokmässa i år, för alla litteraturälskare och för bokmässegeneralen Frida Edman.
mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Collage av bankkort och barnmorska
Karriär

Här finns jobben efter högskolan – i år och på fem års sikt

Nu är rätt tid att börja studera – en högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda möjligheter till jobb, visar en ny prognos från Arbetsförmedlingen. Här är de yrkesroller som har en riktigt ljus framtid efter högskolan.
karriarkliv
Karriär

3 tips: Så tar du karriärkliv i krisen

I dagsläget kan det vara svårt att se möjligheterna till karriärkliv och jobbsökande. ”Men nu är ett lysande tillfälle att lägga in en högre växel”, säger jobbcoachen Göran Hällström.
Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, intervjuas av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef
Karriär

Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”

Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
Open to work, röstinspelning, supportreaktion och
Karriär

Nya Linkedin-funktionerna: Så maxar de din profil

Din Linkedin-profil är ett av de kraftfullaste verktygen du har när du vill byta eller förändra din karriär. På sistone har plattformen gjort flera förändringar som kan hjälpa dig ytterligare.