Halva föräldraledigheten en dröm för manliga chefer

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Vi vill ha halva ledigheten! Det är det tydligaste budskapet i Chefs undersökning, som omfattar 600 chefer. Av männen vill tre av fyra ta ut minst 40 procent och en av fyra minst 80 procent av föräldraledigheten.

Men siffrorna är väldigt långt ifrån verkligheten. Precis som bland svenskar i allmänhet är det kvinnorna i chefsposition som är hemma med barnen. Männen jobbar.

Enligt Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman är tradition, norm, ekonomi och kvinnors ”ovilja” att dela några av orsakerna. Men arbetsgivarna bär en del av ansvaret:
»I studier brukar även anges att män ofta känner att det är ovälkommet från arbetsgivarens sida att de tar ut föräldraledighet alternativt att man signalerar att man inte är intresserad av en karriär«, säger Agneta Broberg.

Nästan fyra gånger så många kvinnor som män anser att föräldraledigheten påverkat deras karriärmöjligheter negativt, visar Chefs undersökning.

»Så länge det i praktiken är kvinnor som tar ut en betydligt större del av föräldraledigheten och därmed är frånvarande från arbetet i högre utsträckning kommer kvinnor generellt att uppfattas som en mer osäker arbetskraft av arbetsgivarna vilket visar sig vid rekrytering, lönesättning och arbetsledning«, säger Agneta Broberg.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden