gratismat

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.

Obegränsat med dryck, mat och snacks – hela dagen lång. Nej, det är inte ett ”all inclusive”-hotell vid medelhavet som vi beskriver utan många arbetsplatser i San Fransisco. Genom att erbjuda medarbetarna en helhetslösning med allt från egen transport till jobbet, gym, fritidsaktiviteter och alla måltider behöver ingen lämna kontoret på hela dagen.

Är det bara positivt? Inte enligt lokalpolitiker och näringslivet som i början av augusti protesterade mot utvecklingen. Stora globala techbolag som Google, Twitter, Uber fick kritik för att de isolerar sina medarbetare från resten av samhället, skriver Dagens Nyheter.

Lokala restauranger tappar kunder när medarbetarna inte lämnar jobbet för att köpa mat och politikerna är rädda att jobbet tar för upp för stor del av många människors liv.

Den kritiken håller Göran Kecklund, bitr. föreståndare vid Stressforskningsinstitutet, med om:

”Det är viktigt att man kan hålla isär arbete och fritid, annars finns det risk att man aldrig får riktigt återhämtning. Om du bara tänker på arbetet och tankarna dessutom är förenade med oro ger det ett stresspåslag som kan störa sömnen”, säger han till DN, men lägger till:

”Samtidigt kan det vara bra att under en period bara fokusera på arbetet och basicgrejer som att äta. Man vill jobba så mycket som möjligt så att man kan vara ledig så mycket som möjligt senare”.

Men hur ser det ut i Sverige? När Spotify nyligen öppnade upp portarna till sitt kontor för en sällsynt visning kunde besökarna se hur en del av den amerikanska kulturen kommit hit. Med DJ-fredagar, kostnadsfria matkylar och spelhallar erbjuds till musikföretagets medarbetare, skriver Veckans Affärer.

hogpresterare-2

Läs också: Så hindrar du medarbetarna – från att gå in i väggen

Relaterade artiklar

giftiggg
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
scrap-iron-404081_1280
Arbetsmiljö

Monica Lingegård: Så jobbar du hållbart

Att arbeta hållbart borde vara självklart, ändå är det lågt prioriterat av svenska vd:ar enligt en ny undersökning. Så här kan du jobba för att ditt företag ska komma igång med CSR-arbetet.