cvar

Google-profilen: 5 CV-missar som gör dig oproffsig

Han har läst över 20 000 jobbansökningar. Nu delar Googles förre HR-chef Laszlo Bock med sig av fem vanliga cv-misstag – och hur du ska göra i stället.

Som HR-chef för ett av världens största bolag får du läsa många jobbansökningar. Det fick Laszlo Bock erfara när han i 15 år jobbade med personalfrågor på Google. En vanlig vecka kan företaget få in 50 000 jobbansökningar.

I ett inlägg på Linkedin, som uppmärksammats över hela världen, delar han med sig av sina främsta erfarenheter. Eller som han själv sammanfattar det:

”Några cv:n är briljanta, de flesta är okej, många är rena katastrofer”

 

Här är fem CV-missar du ska undvika:

1) Stavfel

Enligt Bock uppstår de vanligaste missarna när du går tillbaka flera gånger och gör ändringar. Då smyger sig grammatiska fel in och gör texten oläslig. Var noga med att läsa ditt cv och personliga brev högt för dig själv för att höra om meningarna flyter på ett naturligt sätt.

2) Många sidor

Nej, många sidor i ditt cv behöver inte vara positivt. Laszlo Bock rekommendation: En sida per decennium (tio år) i arbetslivet. Ett kortfattat cv visar att du kan göra ett urval av vilka erfarenheter du tycker är viktiga för jobbet du söker.

3) Spretigt utseende

Visst, om du söker jobb som grafisk chef kanske du vill visa upp din kompetens med en fin design. Men annars finns det en risk att en spretig design tar fokus från innehållet. Tänk att du ska ha ett enkelt men snyggt cv som är enkelt för mottagaren att läsa.

4) Företagshemligheter

Söker du jobb hos en konkurrent kanske du lockas av att visa vilken information du sitter på. Men genom att öppet dela företagshemligheter visar snarare att du är opålitlig. Enligt Bock är en bra huvudregel att tänka: ”Skulle det jag skriver kunna visas upp på en löpsedel?”. Om ja, kör!

5) Lögner

Att förhärliga din utbildningsnivå eller befattningsgrad på ditt nuvarande jobb kan kännas lockande. Men vill du börja ett nytt jobb på premisser som är byggt på lögner? Tänk i stället på att lyfta fram dina faktiska erfarenheter och visa varför dessa gör dig kompetent.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefer-2
Karriär

Här är 3 chefer som tog en oväntad karriärväg

Varför göra som alla andra? Att gå sina egna vägar och bygga en okonventionell karriär kan ge oväntad utdelning och förhöja livskänslan. Möt tre chefer som lyckats.
macro-puzzle-piece-hold-by-man
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

waxin1
Hälsa

33-åriga toppchefen som gick i pension

Hon drog i handbromsen när hennes pappa gick bort i cancer. Nu berättar Linda Waxin vad som hände sen.

nystart
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i vår

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
lotta1
01:31 min
Karriär

Butiksjättens vd: ”Många blev arga”

Video + Text

Hon står i stormens öga men behåller sitt lugn, den superkraft som hjälpt henne att göra spikrak karriär.

moten-4
Karriär

13 karriärtips du inte hört förut

Trött på vanliga karriärklyschor som ”tänk utanför boxen”? Tidningen Business Insider har utifrån en lista med 100-tals karriärtips sammanställt 13 stycken som du aldrig (eller i alla fall sällan) hört förut.
Lisa Gunnarsson på LinkedIn, Bodil Sidén på Uber och Amelia Adamo
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Toppcheferna: Här är ledarna som lyfte oss

En tuff chef som fick henne att gråta. En förebild som tipsade om en lista som förändrade chefslivet. Och en ledare som fick henne att levla som en Pokémon. Här hyllar toppcheferna Amelia Adamo, Lisa Gunnarsson och Bodil Sidén de kvinnliga chefer som lyfte dem.
stilen-2
Karriär

5 råd för att byta jobb med stil

Det är dags att gå vidare. Men hur lämnar du din nuvarande chefstjänst – utan det skapas onödiga konflikter med arbetsgivaren? Här är 5 råd för att lyckas.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden