cvar

Google-profilen: 5 CV-missar som gör dig oproffsig

Han har läst över 20 000 jobbansökningar. Nu delar Googles förre HR-chef Laszlo Bock med sig av fem vanliga cv-misstag – och hur du ska göra i stället.

Som HR-chef för ett av världens största bolag får du läsa många jobbansökningar. Det fick Laszlo Bock erfara när han i 15 år jobbade med personalfrågor på Google. En vanlig vecka kan företaget få in 50 000 jobbansökningar.

I ett inlägg på Linkedin, som uppmärksammats över hela världen, delar han med sig av sina främsta erfarenheter. Eller som han själv sammanfattar det:

”Några cv:n är briljanta, de flesta är okej, många är rena katastrofer”

 

Här är fem CV-missar du ska undvika:

1) Stavfel

Enligt Bock uppstår de vanligaste missarna när du går tillbaka flera gånger och gör ändringar. Då smyger sig grammatiska fel in och gör texten oläslig. Var noga med att läsa ditt cv och personliga brev högt för dig själv för att höra om meningarna flyter på ett naturligt sätt.

2) Många sidor

Nej, många sidor i ditt cv behöver inte vara positivt. Laszlo Bock rekommendation: En sida per decennium (tio år) i arbetslivet. Ett kortfattat cv visar att du kan göra ett urval av vilka erfarenheter du tycker är viktiga för jobbet du söker.

3) Spretigt utseende

Visst, om du söker jobb som grafisk chef kanske du vill visa upp din kompetens med en fin design. Men annars finns det en risk att en spretig design tar fokus från innehållet. Tänk att du ska ha ett enkelt men snyggt cv som är enkelt för mottagaren att läsa.

Läs också: 10 sätt du kan bli impopulär på Linkedin

4) Företagshemligheter

Söker du jobb hos en konkurrent kanske du lockas av att visa vilken information du sitter på. Men genom att öppet dela företagshemligheter visar snarare att du är opålitlig. Enligt Bock är en bra huvudregel att tänka: ”Skulle det jag skriver kunna visas upp på en löpsedel?”. Om ja, kör!

5) Lögner

Att förhärliga din utbildningsnivå eller befattningsgrad på ditt nuvarande jobb kan kännas lockande. Men vill du börja ett nytt jobb på premisser som är byggt på lögner? Tänk i stället på att lyfta fram dina faktiska erfarenheter och visa varför dessa gör dig kompetent.

Läs också: Här är Sveriges 11 hetaste yrken just nu

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

tittlar
Karriär

Är din titel verkligen tillräckligt fin?

En uppgraderad yrkestitel kan ge självförtroendet och karriären en skjuts. Men de allt flottare titlarna har även en baksida.
hinder
Annonssamarbete Chef + Canon

Bli kvitt digitala bromsklossar

Stupa inte på kan-själv-mentalitet och chefens eget ego. Experterna hjälper dig att få flow och lyckas med nästa digitaliseringsprojekt.
robotena
Karriär

Här är framtidens hetaste branscher

Spännande nyheter!
ljuger
Karriär

Det här ljuger flest jobbsökare om i sitt CV

Har du förstärkt dina erfarenheter i ett CV? Då är du inte ensam, visar en ny rapport. 
annag
Karriär

Anna Garvanders resa – från Tsunamin till Tjejzonen

Karriären inom bistånd och ideell sektor har inneburit tuffa möten med fattigdom och kaos. Men maktlös känner hon sig inte, Anna Garvander, nybliven general­sekreterare för Tjejzonen.
toppjobb
Karriär

Här är Sveriges 11 hetaste yrken

Letar du efter nya medarbetare? Då är det hög konkurrens. I alla fall om du är chef i en av branscherna där jobben är fler än den utbildade arbetskraften.

Patrik Karlsson på Ingram Micro har egenskaper som gör honom till den nya tidens startup-chef.
Annonssamarbete Chef + Samhall

Han är den nya tidens startup-chef

En ny typ av ledare behövs – de med förmågan att starta upp människor. ”Självförtroendet är nyckeln”, säger Patrik Karlsson på Ingram Micro. Han är en chef med den viktiga kunskapen om hur man får in personer i arbete och utvecklar dem framåt.
resume
02:11 min
Karriär

7 saker du måste ta bort från ditt CV

Video + Text

Ett CV som nästan har fler sidor än Bibeln. Att inte göra ett relevant urval är ett vanligt misstag många gör.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden