Linda Waxin: ”Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!”
Balans i livet i varje given stund är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Häromveckan var det jurymöte inför att Årets Chef ska prisas. En diskussion om balans i livet uppstod. Min spontana reaktion inför begreppet var – kräkreflex. Min uppfattning kring balans i ledarskapssammanhang är nämligen på pricken densamma som författaren och filosofen Alain de Bottons:
”There is no such thing as work-life balance. Everything worth fighting for unbalances your life.”
De flesta av er är säkert kloka nog att ha insett att vill en göra något riktigt bra, något riktigt helhjärtat, något riktigt viktigt – då är det bara att glömma den traditionella idén om balans (ni kan nu i godan ro läsa texten i alla fall och kanske ändå lära er något om v i l a).
Till er andra kommer här en stor befrielse i form av en order.
Omfamna obalansen. Balans i livet, balans mellan privat och arbete i varje given månad, är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret. Shit will hit the fan och möjligheter kommer att behöva fångas.
Det ska förtydligas att kräkreflexen i jurymötet härledde till begreppet balans utifrån mina personliga associationer, inte till diskussionen. Samtalet var både nyanserat och relevant. Det kretsade kring de nominerade chefernas förmåga i relation till det viktiga kriteriet:
”Pristagaren är en förebild för andra genom att leda hållbart och med goda värderingar.”
Att leda hållbart innebär, tror jag, att v i l a tillräckligt väl för att kunna omfamna obalansen och det hårda arbetet för att stå stadigt i det. Att ändå fatta bra beslut, att ändå kunna vara närvarande i mötet med sina medarbetare, att ändå hålla utsatt riktning och veta när vi behöver gå tillbaka till ritbordet trots allt – att då staka ut den nya vägen för dem som en leder. Många av dessa stunder kräver stora (förhoppningsvis tillfälliga men ibland långvariga) uppoffringar i balans mellan privatliv och arbete. Tricket är såklart en mogen, sansad inställning (ja, ibland till och med stoisk) med stor förmåga att ”helikoptra” över situationer. Men även den mest mogna ledaren behöver veta hur just hen v i l a r. Vad just dennes kropp, hjärna, välmående kan kompromissa och inte kompromissa med i perioder.
Jag tar mig själv som exempel för att separera de två. Det är lite genant att erkänna, men som 30 år ung vd tog det mig ett helt år att frångå mindset ”Vilken vecka!” till ’’Jaha, som vd är det konstant krishantering blandat med ’ta vara på den stora chansen’, varenda vareviga vecka’’. Det var ju skönt när den polletten trillade ner till slut. M o g n a d. Lärde jag mig då att v i l a, 31 år gammal? Nej, absolut inte. Har jag lärt mig nu, som 40-åring? Svar: Jag har åtminstone aldrig varit bättre.
Mitt råd är att testa sig fram till vad kvalitetsvila är, och med egna valideringsmetoder belägga vad effektiv v i l a är. Här är några nycklar som jag har landat i som jag gärna delar med mig av, och som säkrar min mentala vitalitet även i stunder av stor intensitet:
• Perioder av TYSTNAD (tystnad går även att göra tillsammans med partner eller familj, det är en fin sorts samvaro). Kan du planera in och genomföra tysta perioder?
• Instick av LEK. Jo, jag är faktiskt 100 procent allvarlig – lek! Vad får dig att känna dig som ett barn nu som vuxen? Tar du dig tid för det?
• Stunder av HÄNFÖRELSE. Vad som hänför är såklart ytterst individuellt, men när det händer kan hela du vitaliseras. Vet du hur du hittar dit och väljer du att prioritera det?
Så min uppmaning till er: Vila väl mina vänner! Det är värt det.
Fakta: Linda Waxin
Gör: Driver tankesmedjan Ownershift, konceptutvecklingsbyrån Studio Magic, skriver och styrelsearbetar.
Ålder: 40.
Bor: Lidingö, Stockholm.
”Aerial yoga är mitt sätt i vardagen att vara barnslig och lekfull! Så pass effektiv kvalitetsvila att jag nu har skruvat upp en hammock som det heter, i taket hemma.”
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet.
”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått.
Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta...”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.
”Jag tänker inte komma med några klämkäcka råd. Eller prata om vilka fantastiska möjligheter digitaliseringen ger. Den tiden är förbi", skriver Chefs krönikör Siri Wikander.
Vårens peppande medarbetarsamtal med medborgarna har ersatts av bister besvikelse. Chefs krönikör och vice vd Calle Fleur spanar kring toppolitikernas nya tonträff under corona-pandemin.
46:07
Annonssamarbete
Chef + Handelshögskolan i Stockholm
Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.
Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.
Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.
Under pandemin har korttidspermitteringar och ökat hemarbete frigjort tid för många svenskar, tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.
Bristande arbetsglädje kan sänka livskvaliteten, och för chefer i högre positioner kan jobbet i ett sådant läge kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.
Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.
Vi behöver ägna 101 dagar åt kompetensutveckling för att ens kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter år 2022 enligt World Economic Forum. Det är 25–30 dagar per år. Eller 5 timmar i veckan. Hur många timmar ägnar du och ditt team?
Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris. Och organisationen pekar ut en viss färdighet som viktigare än alla andra att tillägna sig.
Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.
karriären – hemifrån Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är fem tips för att fortsätta växa professionellt trots att du sitter ensam på hemmakontoret.
Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
På Chef 2021 presenterar vi de viktigaste lärdomarna från chefsåret 2020 samtidigt som vi spanar i kristallkulan mot trenderna som kommer prägla chefsrollen framöver. Psst! I år öppnar vi upp evenemanget för alla chefer att delta – kostnadsfritt!
Med Chefboken är det enkelt, vi har sammanfattat det viktigaste du behöver veta till 30 minuters läsning eller lyssning. Julerbjudande! Halva priset på 6 månader med Chefboken.
Hur stärker du din konkurrenskraft som chef eller ledare? På Chefakademin finns det flera digitala kurser som hjälper dig upskilla ditt ledarskap. Ta en smart paus på hemmakontoret och lär dig något nytt.
Chef Dilemma är podden där Cissi Elwin ställer Sveriges toppchefer inför ett verkliga dilemman. I det senaste avsnittet möter hon Anna Wikland, Sverigechef Google. Missa inte det!
Vi är glada för att du besöker Chef.se! Vi vill gärna veta mer om dig och varför du besöker oss.
Vill du delta i vår undersökning? Det tar bara tre minuter – vi lovar!Om du väljer att lämna din e-postadress tävlar du om en valfri webbkurs från Chef.
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se