linda_waxin_kronikor
Foto Oskar OmneLinda Waxin, krönikör på Chef.

Linda Waxin: ”Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!”

Balans i livet i varje given stund är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Häromveckan var det jurymöte inför att Årets Chef ska prisas. En diskussion om balans i livet uppstod. Min spontana reaktion inför begreppet var – kräkreflex. Min uppfattning kring balans i ledarskapssammanhang är nämligen på pricken densamma som författaren och filosofen Alain de Bottons:

”There is no such thing as work-life balance. Everything worth fighting for un­­balances your life.”

De flesta av er är säkert kloka nog att ha insett att vill en göra något riktigt bra, något riktigt helhjärtat, något riktigt viktigt – då är det bara att glömma den traditionella idén om balans (ni kan nu i godan ro läsa texten i alla fall och kanske ändå lära er något om v i l a).

Till er andra kommer här en stor befrielse i form av en order.

Omfamna obalansen. Balans i livet, balans mellan privat och arbete i varje given månad, är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret. Shit will hit the fan och möjligheter kommer att behöva fångas.

Det ska förtydligas att kräkreflexen i jurymötet härledde till begreppet balans utifrån mina personliga associationer, inte till diskussionen. Samtalet var både nyanserat och relevant. Det kretsade kring de nominerade chefernas förmåga i relation till det viktiga kriteriet:

”Pristagaren är en förebild för andra genom att leda hållbart och med goda värderingar.”

Att leda hållbart innebär, tror jag, att v i l a tillräckligt väl för att kunna omfamna obalansen och det hårda arbetet för att stå stadigt i det. Att ändå fatta bra beslut, att ändå kunna vara närvarande i mötet med sina medarbetare, att ändå hålla utsatt riktning och veta när vi behöver gå tillbaka till ritbordet trots allt – att då staka ut den nya vägen för dem som en leder. Många av dessa stunder kräver stora (förhoppningsvis tillfälliga men ibland långvariga) uppoffringar i balans mellan privatliv och arbete. Tricket är såklart en mogen, sansad inställning (ja, ibland till och med stoisk) med stor förmåga att ”helikoptra” över situationer. Men även den mest mogna ledaren behöver veta hur just hen v i l a r. Vad just dennes kropp, hjärna, välmående kan kompromissa och inte kompromissa med i perioder.

Cissi Elwin och Linda Waxin.

Läs också: Linda Waxin: ”Så gör du för att ta en karriärpaus”

Jag tar mig själv som exempel för att separera de två. Det är lite genant att erkänna, men som 30 år ung vd tog det mig ett helt år att frångå mindset ”Vilken vecka!” till ’’Jaha, som vd är det konstant krishantering blandat med ’ta vara på den stora chansen’, varenda vareviga vecka’’. Det var ju skönt när den polletten trillade ner till slut. M o g n a d. Lärde jag mig då att v i l a, 31 år gammal? Nej, absolut inte. Har jag lärt mig nu, som 40-åring? Svar: Jag har åtminstone aldrig varit bättre.

Mitt råd är att testa sig fram till vad kvalitetsvila är, och med egna valideringsmetoder belägga vad effektiv v i l a är. Här är några nycklar som jag har landat i som jag gärna delar med mig av, och som säkrar min mentala vitalitet även i stunder av stor intensitet:

• Perioder av TYSTNAD (tystnad går även att göra tillsammans med partner eller familj, det är en fin sorts samvaro). Kan du planera in och genomföra tysta perioder?

• Instick av LEK. Jo, jag är faktiskt 100 procent allvarlig – lek! Vad får dig att känna dig som ett barn nu som vuxen? Tar du dig tid för det?

• Stunder av HÄNFÖRELSE. Vad som hänför är såklart ytterst individuellt, men när det händer kan hela du vitaliseras. Vet du hur du hittar dit och väljer du att prioritera det?

Så min uppmaning till er: Vila väl mina vänner! Det är värt det.

Fakta: Linda Waxin

Gör: Driver tanke­smedjan Ownershift, konceptutvecklingsbyrån Studio Magic, skriver och styrelsearbetar.

Ålder: 40.

Bor: Lidingö, Stockholm.

”Aerial yoga är mitt sätt i vardagen att vara barnslig och lekfull! Så pass effektiv kvalitetsvila att jag nu har skruvat upp en hammock som det heter, i taket hemma.”

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Äntligen händer det!”

”Äntligen! När jag tittade ut över hela det gäng som nu bildat nya Chefakademin var det som om jag landade i mig själv igen. Nu hade jag tillgång till mitt kroppsspråk och mina känselspröt igen”, skriver Cissi Elwin om att till sist få träffa sina medarbetare irl.

Per Grankvist klädd i kavaj och slips.
Krönikor

Per Grankvist: ”När floden brinner”

Hur får det dig att se ut som chef, ledare och förebild för andra om du inte gör saker istället för att bara fortsätta prata om klimatfrågan som viktig?, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.