En hand med pulsklocka inställd på 10000 steg samt Cissi Elwin till höger i bild

Följ med på Chefs hälsoutmaning – ända fram till jul!

Chefredaktör Cissi Elwin har utmanat medarbetarna på Chef i en hälsoutmaning. Vi ska alla gå 10 000 steg var fyra gånger i veckan. Och klarar vi inte det blir det kollektiv bestraffning.

Igår gick den här hemmajobbande – och något förkylda – journalisten 892 steg.

Samma dag lanserade min arbetsgivare ”Den stora hälsoutmaningen”. Alla medarbetare på Chef ska gå 10 000 steg fyra gånger i veckan.

Det är ett högt ställt mål. Så högt att chefredaktör Cissi Elwin fick slåss ganska rejält i ledningsgruppen – där det bland annat ingår en trasig hälssena – för att få igenom det.

”Det var något med de alltmer glåmiga ansiktena på zoom-mötena. Vi hade skrivit om hur pandemin riskerar att bli en deppedemi. Nu kändes det som om vi kunde se det framför våra ögon. Alla gör det de ska, ja, mer än så. Men det är tungt nu. Svårt att hålla uppe glöden. Statsministerns ord om den långa, mörka vintern som bara kommer bli mörkare la sig som en blytyngd över oss alla. Därför bestämde vi oss för att nu gäller det att rusta oss”, säger Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef.

Men innan ledningsgruppen drog upp sina strategier hade de lyssnat på oss medarbetare. På att vi kände oss ganska ensamma medan cheferna satt i oändliga Zoom-möten hela dagarna. Var och en sköter arbetet självständigt men saknar småsnack över avdelningsgränserna. Och saknar varandra. Trots uppmaningar blir det inte av att man tar kontakt om man inte har en reell anledning.

”Frågan vi ställde oss var hur ska vi bli starka nog att klara detta mentalt och fysiskt. Hur kan vi hjälpa varandra nu när vi inte får ses och allt som vi längtar efter är förbjudet? Dagsljus (det lilla som trots allt finns även i november) och att röra på sig- det VET man stärker både kroppen och psyket. Så vi måste ut och röra oss på dagtid. Men hur skulle vi få med oss ALLA?” säger Cissi Elwin och kom upp med följande idé:

Medarbetarna delas in i fem grupper över avdelningsgränserna och får ett mål som bara kan uppnås om var och en i varje grupp uppfyller det.

Så 10 000 steg var minst fyra dagar i veckan (varav minst hälften i dagsljus) i fyra veckor. Och ett gruppmöte i veckan där man pratar om hur man mår och hur vi kan stötta varandra. På arbetstid.

svett1

Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Alla deltagare i de grupper som klarar utmaningen får varsitt presentkort på en träningsbutik. Men som det betonas, samtliga medlemmar måste ha klarat utmaningen individuellt för att gruppen ska få sitt pris.

”Vissa tycker att det är en lätt utmaning, andra förstår inte hur de ska få ihop det. Någon har syrligt kommenterat att de ser det som en kollektiv bestraffning. Jag är nyfiken på hur det ska gå”, säger Cissi Elwin.

Okej, idag är första dagen på tidningen Chefs nya hälsoliv. Jag har 9 108 steg kvar. Och jag är tidningens hälsoredaktör.

Hur ska det gå?

Vi kommer att rapportera så naket det bara går. Följ oss här och i sociala medier när vi kämpar tillsammans för att ta oss igenom denna historiskt mörka tid. Och kom gärna med era bästa tips på hur ni gör för att hålla modet uppe hos er själva och era medarbetare.

Delta gärna i utmaningen ni också! Som grupp eller enskild person. Dela bilder från din promenad i sociala medier. Tagga oss och använd hashtaggen #promeneramedchef.

Chefs stora hälsoutmaning – häng med du också!

Person som promenerar vid vatten
  • Medarbetarna delas in i fem grupper. Välj en i gruppen som ska vara sammankallande.
  • Varje grupp möts digitalt/via telefon minst 1 gång per vecka, cirka 30 min. Fokus på hur alla mår och känner just nu. Prata ihop er i grupperna om hur, när och i vilket format ni vill mötas.
  • Utmaningen: Samtliga i gruppen går 10 000 steg/dag, minst fyra dagar/vecka, i fyra veckor, eller den tid ni bestämmer. Så många promenader som möjligt i dagsljus.
  • Det är ok att promenera på arbetstid.
  • Varje grupp utser en representant som rapporterar till ledningen varje vecka hur det går.
  • Efter att perioden är slut: Alla deltagare i de grupper som klarat utmaningen på Chef får varsitt presentkort på en träningsbutik på 500 kr, men naturligtvis valfritt att välja pris.
Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag

Läs också: De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.

Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.
Hälsa

Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”
I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Vilhelm Hanzén framför en tegelvägg.
Hälsa

Chefen som satt kärleken på vänt

Som ensamstående pappa och vd för en pr-byrå tycker inte Vilhelm Hanzén att han hinner med en relation. Men visst drömmer han om att möta kärleken igen.