En hand med pulsklocka inställd på 10000 steg samt Cissi Elwin till höger i bild

Följ med på Chefs hälsoutmaning – ända fram till jul!

Chefredaktör Cissi Elwin har utmanat medarbetarna på Chef i en hälsoutmaning. Vi ska alla gå 10 000 steg var fyra gånger i veckan. Och klarar vi inte det blir det kollektiv bestraffning.

Igår gick den här hemmajobbande – och något förkylda – journalisten 892 steg.

Samma dag lanserade min arbetsgivare ”Den stora hälsoutmaningen”. Alla medarbetare på Chef ska gå 10 000 steg fyra gånger i veckan.

Det är ett högt ställt mål. Så högt att chefredaktör Cissi Elwin fick slåss ganska rejält i ledningsgruppen – där det bland annat ingår en trasig hälssena – för att få igenom det.

”Det var något med de alltmer glåmiga ansiktena på zoom-mötena. Vi hade skrivit om hur pandemin riskerar att bli en deppedemi. Nu kändes det som om vi kunde se det framför våra ögon. Alla gör det de ska, ja, mer än så. Men det är tungt nu. Svårt att hålla uppe glöden. Statsministerns ord om den långa, mörka vintern som bara kommer bli mörkare la sig som en blytyngd över oss alla. Därför bestämde vi oss för att nu gäller det att rusta oss”, säger Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef.

Men innan ledningsgruppen drog upp sina strategier hade de lyssnat på oss medarbetare. På att vi kände oss ganska ensamma medan cheferna satt i oändliga Zoom-möten hela dagarna. Var och en sköter arbetet självständigt men saknar småsnack över avdelningsgränserna. Och saknar varandra. Trots uppmaningar blir det inte av att man tar kontakt om man inte har en reell anledning.

”Frågan vi ställde oss var hur ska vi bli starka nog att klara detta mentalt och fysiskt. Hur kan vi hjälpa varandra nu när vi inte får ses och allt som vi längtar efter är förbjudet? Dagsljus (det lilla som trots allt finns även i november) och att röra på sig- det VET man stärker både kroppen och psyket. Så vi måste ut och röra oss på dagtid. Men hur skulle vi få med oss ALLA?” säger Cissi Elwin och kom upp med följande idé:

Medarbetarna delas in i fem grupper över avdelningsgränserna och får ett mål som bara kan uppnås om var och en i varje grupp uppfyller det.

Så 10 000 steg var minst fyra dagar i veckan (varav minst hälften i dagsljus) i fyra veckor. Och ett gruppmöte i veckan där man pratar om hur man mår och hur vi kan stötta varandra. På arbetstid.

svett1

Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Alla deltagare i de grupper som klarar utmaningen får varsitt presentkort på en träningsbutik. Men som det betonas, samtliga medlemmar måste ha klarat utmaningen individuellt för att gruppen ska få sitt pris.

”Vissa tycker att det är en lätt utmaning, andra förstår inte hur de ska få ihop det. Någon har syrligt kommenterat att de ser det som en kollektiv bestraffning. Jag är nyfiken på hur det ska gå”, säger Cissi Elwin.

Okej, idag är första dagen på tidningen Chefs nya hälsoliv. Jag har 9 108 steg kvar. Och jag är tidningens hälsoredaktör.

Hur ska det gå?

Vi kommer att rapportera så naket det bara går. Följ oss här och i sociala medier när vi kämpar tillsammans för att ta oss igenom denna historiskt mörka tid. Och kom gärna med era bästa tips på hur ni gör för att hålla modet uppe hos er själva och era medarbetare.

Delta gärna i utmaningen ni också! Som grupp eller enskild person. Dela bilder från din promenad i sociala medier. Tagga oss och använd hashtaggen #promeneramedchef.

Chefs stora hälsoutmaning – häng med du också!

Person som promenerar vid vatten
  • Medarbetarna delas in i fem grupper. Välj en i gruppen som ska vara sammankallande.
  • Varje grupp möts digitalt/via telefon minst 1 gång per vecka, cirka 30 min. Fokus på hur alla mår och känner just nu. Prata ihop er i grupperna om hur, när och i vilket format ni vill mötas.
  • Utmaningen: Samtliga i gruppen går 10 000 steg/dag, minst fyra dagar/vecka, i fyra veckor, eller den tid ni bestämmer. Så många promenader som möjligt i dagsljus.
  • Det är ok att promenera på arbetstid.
  • Varje grupp utser en representant som rapporterar till ledningen varje vecka hur det går.
  • Efter att perioden är slut: Alla deltagare i de grupper som klarat utmaningen på Chef får varsitt presentkort på en träningsbutik på 500 kr, men naturligtvis valfritt att välja pris.
Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag

Läs också: De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Collage: Orolig person i folksamling samt livspussel i form av ett pussel
Arbetsmiljö

Fler söker stöd för oro och relationer – färre för livspusslet

Ökad sjukskrivning, ökad efterfrågan på psykologsamtal och ergonomigenomgångar. De negativa konsekvenserna av pandemin för såväl arbetsgivare och medarbetare börjar synas.
Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso, berättar om arbetet med att återfå förtroendet efter en barnarbetesskandal hos en underleverantör i Pakistan.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

"Man är aldrig så bra som man tror"

Skandalrubriker om barnarbete orsakade en kris på Stora Enso.
Men ett par år senare utsågs de till Sveriges mest hållbara bolag. Sverigechefen Per Lyrvall berättar om vägen dit.

digital kbt kan hjälpa mot oro över coronakrisen
Arbetsmiljö

Digital hjälp effektivt vid covid-oro

Ett helt nyutvecklat digitalt självhjälpsprogram för att hantera oro vid covid-19 har visat sig ha god effekt. Deltagarna hade också en signifikant förbättrad daglig funktion på arbetet, enligt forskarna på Karolinska institutet.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Foto av en skog med mossa och tallar.
Hälsa

Skogsbad för chefer sänker stressen

Två naturälskande psykologer och organisationskonsulter har slagit sig samman och erbjuder skogsbad för chefer på Djurgården. Med stöd i forskningen hävdar de att det bland annat kan minska konflikter, förbättra samarbete och föda innovation.
Illustration med kvinna som har ett zoom-möte i ett stökigt rum med tomflaskor.
Arbetsmiljö

Fyra av tio chefer ser tecken på missbruk bland medarbetarna

Nästan 45 procent av cheferna märker tecken på missbruk bland sina medarbetare, visar Chefs undersökning. ”En anmärkningsvärt hög andel”, säger Anna Thulin, vd för expertorganisationen Alna.
När företag jobbar med ansvarsfrågan på nya sätt så ökar innovationskraften, visar ny forskning.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

5 steg: Växla till det nya sättet att jobba med innovation

Ny forskning visar att det behövs en koppling till ansvarsfullt ledarskap om bolag ska lyckas med sin innovation på lång sikt.
Här är fem steg för chefer och företag som vill hamna på rätt spår.

Johnny Warström sitter på en soffkant.
Arbetsmiljö

Här är företaget där ingen får jobba mer än 40 timmar per vecka

På Mentimeter får ingen av medarbetarna under några omständigheter jobba mer än 40 timmar i veckan. ”Det får oss att prioritera smartare”, säger Johnny Warström, vd.