En hand med pulsklocka inställd på 10000 steg samt Cissi Elwin till höger i bild

Följ med på Chefs hälsoutmaning – ända fram till jul!

Chefredaktör Cissi Elwin har utmanat medarbetarna på Chef i en hälsoutmaning. Vi ska alla gå 10 000 steg var fyra gånger i veckan. Och klarar vi inte det blir det kollektiv bestraffning.

Igår gick den här hemmajobbande – och något förkylda – journalisten 892 steg.

Samma dag lanserade min arbetsgivare ”Den stora hälsoutmaningen”. Alla medarbetare på Chef ska gå 10 000 steg fyra gånger i veckan.

Det är ett högt ställt mål. Så högt att chefredaktör Cissi Elwin fick slåss ganska rejält i ledningsgruppen – där det bland annat ingår en trasig hälssena – för att få igenom det.

”Det var något med de alltmer glåmiga ansiktena på zoom-mötena. Vi hade skrivit om hur pandemin riskerar att bli en deppedemi. Nu kändes det som om vi kunde se det framför våra ögon. Alla gör det de ska, ja, mer än så. Men det är tungt nu. Svårt att hålla uppe glöden. Statsministerns ord om den långa, mörka vintern som bara kommer bli mörkare la sig som en blytyngd över oss alla. Därför bestämde vi oss för att nu gäller det att rusta oss”, säger Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef.

Men innan ledningsgruppen drog upp sina strategier hade de lyssnat på oss medarbetare. På att vi kände oss ganska ensamma medan cheferna satt i oändliga Zoom-möten hela dagarna. Var och en sköter arbetet självständigt men saknar småsnack över avdelningsgränserna. Och saknar varandra. Trots uppmaningar blir det inte av att man tar kontakt om man inte har en reell anledning.

”Frågan vi ställde oss var hur ska vi bli starka nog att klara detta mentalt och fysiskt. Hur kan vi hjälpa varandra nu när vi inte får ses och allt som vi längtar efter är förbjudet? Dagsljus (det lilla som trots allt finns även i november) och att röra på sig- det VET man stärker både kroppen och psyket. Så vi måste ut och röra oss på dagtid. Men hur skulle vi få med oss ALLA?” säger Cissi Elwin och kom upp med följande idé:

Medarbetarna delas in i fem grupper över avdelningsgränserna och får ett mål som bara kan uppnås om var och en i varje grupp uppfyller det.

Så 10 000 steg var minst fyra dagar i veckan (varav minst hälften i dagsljus) i fyra veckor. Och ett gruppmöte i veckan där man pratar om hur man mår och hur vi kan stötta varandra. På arbetstid.

svett1

Läs också: Här är företaget i norr – där medarbetarna får ”svettlön”: 6000 kr/år

Alla deltagare i de grupper som klarar utmaningen får varsitt presentkort på en träningsbutik. Men som det betonas, samtliga medlemmar måste ha klarat utmaningen individuellt för att gruppen ska få sitt pris.

”Vissa tycker att det är en lätt utmaning, andra förstår inte hur de ska få ihop det. Någon har syrligt kommenterat att de ser det som en kollektiv bestraffning. Jag är nyfiken på hur det ska gå”, säger Cissi Elwin.

Okej, idag är första dagen på tidningen Chefs nya hälsoliv. Jag har 9 108 steg kvar. Och jag är tidningens hälsoredaktör.

Hur ska det gå?

Vi kommer att rapportera så naket det bara går. Följ oss här och i sociala medier när vi kämpar tillsammans för att ta oss igenom denna historiskt mörka tid. Och kom gärna med era bästa tips på hur ni gör för att hålla modet uppe hos er själva och era medarbetare.

Delta gärna i utmaningen ni också! Som grupp eller enskild person. Dela bilder från din promenad i sociala medier. Tagga oss och använd hashtaggen #promeneramedchef.

Chefs stora hälsoutmaning – häng med du också!

Person som promenerar vid vatten
  • Medarbetarna delas in i fem grupper. Välj en i gruppen som ska vara sammankallande.
  • Varje grupp möts digitalt/via telefon minst 1 gång per vecka, cirka 30 min. Fokus på hur alla mår och känner just nu. Prata ihop er i grupperna om hur, när och i vilket format ni vill mötas.
  • Utmaningen: Samtliga i gruppen går 10 000 steg/dag, minst fyra dagar/vecka, i fyra veckor, eller den tid ni bestämmer. Så många promenader som möjligt i dagsljus.
  • Det är ok att promenera på arbetstid.
  • Varje grupp utser en representant som rapporterar till ledningen varje vecka hur det går.
  • Efter att perioden är slut: Alla deltagare i de grupper som klarat utmaningen på Chef får varsitt presentkort på en träningsbutik på 500 kr, men naturligtvis valfritt att välja pris.
Kristina Ullgren, projektledare på RFSL, som infört 30 minuters friskvård varje dag

Läs också: De har infört 30 minuters friskvård per dag – under corona

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
hav och sandstrand
Hälsa

Det stora blå ger mer energi

Hav, sjöar, åar, vattendrag – så kallade blå områden – kan till och med vara mer effektiva och gynnsamma för vår mentala och psykiska hälsa än den gröna naturen visar forskning.