gammal-skrivmaskin
Foto: Pixabay

Fyra digitala förslag chefen ska ha koll på

Digitaliseringskommissionen från Statens offentliga utredningar (SOU) har utrett vad Sverige behöver göra för att bli världsledande inom digitalisering.

I veckan lämnade kommissionen över rapporten ‘Digitaliseringens transformerande kraft – vägval för framtiden‘ med flera förslag på vad de kommit fram till att regeringen behöver göra för att lyckas.

Här är fyra av deras förslag som du som är chef borde ha koll på.

1. Förändrade regler om nyttjande- och delningsekonomin.

Delningsekonomiföretag som Uber, Airbnb och Helpling fortsätter att poppa upp. Företagen har inneburit en helt ny konkurrens för traditionella företag och det pågår just nu en utredning om Ubers taxiverksamhet är laglig och bolaget anklagas dessutom av Transportstyrelsen för att vara skattesmitare. Vad har den här sortens företag för ansvar, skyldigheter och rättigheter?

Det behövs ses över ur arbetsrättslig synpunkt – och med konsumentlagstiftningen i åtanke, enligt utredningen. Förändringar i lagstiftningen kommer också betyda nya villkor för dig som arbetar inom liknande företag och indirekt för dig som har dem som konkurrenter.

 

2. Digitalt kompetenslyft för ledare i offentlig sektor

Ledare i Sveriges kommuner och landsting måste få bättre utbildning och mer kunskap om digitaliseringen, dess möjligheter och hur den kan användas, enligt förslaget.


3. Utvecklingsprogram för näringslivets digitalisering. 

Mellan 35 och 53 procent av jobben kommer att försvinna på grund av robotifiering, automatisering och digitalisering under de kommande 20 åren visar olika beräkningar. Utvecklingen kommer visserligen att skapa nya jobb men förmodligen inte i samma hastighet.

För att hantera utvecklingen föreslås att Tillväxtverket ska inrätta ett program för att främja näringslivets digitalisering i små och medelstora företag.


4. Förbättrad digital arbetsmiljö.

Digitalisering och ny teknik har gjort att vi kan jobba hemifrån, sparar restid och kan kommunicera på helt nya sätt. Men det innebär också att du alltid kan vara tillgänglig och kan ta med dig jobbet hem i större mån. Kommissionen föreslår därför att Arbetsmiljöverket ska granska den digitala arbetsmiljön och hur den hanteras i enlighet med gällande lagstiftning.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

johanna123
Beslutsfattande

Forskning: Därför är chefer ett hot i offentlig sektor

Alltför väldrillade chefer, fostrade i managementbyråkrati, är det största hindret för en effektivare offentlig sektor med självständiga medarbetare.

Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

elin1
Teamutveckling

Hon utvecklade en AI-bot – som sparar tid åt HR

På kort tid utvecklade svenska företaget ReachMee ett HR-verktyg i AI där personalen kan få svar på enkla frågor via en bot – för att frigöra tid till annat. ”Alla kan göra det här – även om det låter läskigt med AI”, säger Elin Filipp, HR-manager.
airoboten
Digital HR

8 sätt att starta upp ditt allra första AI-projekt

Det kan bli en miljardindustri inom tio år – som rör alla branscher. Så här gör du för att dra igång ditt första AI-projekt.
kondo
Personlig effektivitet

Marie Kondos bästa städråd: Så här ska ditt skrivbord se ut

Hon har gjort succé som städinfluencer på Netflix. Nu delar experten Marie Kondo, 34, med sig av sina bästa råd för hur du optimerar ditt skrivbord.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden