gammal-skrivmaskin
Foto: Pixabay

Fyra digitala förslag chefen ska ha koll på

Digitaliseringskommissionen från Statens offentliga utredningar (SOU) har utrett vad Sverige behöver göra för att bli världsledande inom digitalisering.

I veckan lämnade kommissionen över rapporten ‘Digitaliseringens transformerande kraft – vägval för framtiden‘ med flera förslag på vad de kommit fram till att regeringen behöver göra för att lyckas.

Här är fyra av deras förslag som du som är chef borde ha koll på.

1. Förändrade regler om nyttjande- och delningsekonomin.

Delningsekonomiföretag som Uber, Airbnb och Helpling fortsätter att poppa upp. Företagen har inneburit en helt ny konkurrens för traditionella företag och det pågår just nu en utredning om Ubers taxiverksamhet är laglig och bolaget anklagas dessutom av Transportstyrelsen för att vara skattesmitare. Vad har den här sortens företag för ansvar, skyldigheter och rättigheter?

Det behövs ses över ur arbetsrättslig synpunkt – och med konsumentlagstiftningen i åtanke, enligt utredningen. Förändringar i lagstiftningen kommer också betyda nya villkor för dig som arbetar inom liknande företag och indirekt för dig som har dem som konkurrenter.

 

2. Digitalt kompetenslyft för ledare i offentlig sektor

Ledare i Sveriges kommuner och landsting måste få bättre utbildning och mer kunskap om digitaliseringen, dess möjligheter och hur den kan användas, enligt förslaget.


3. Utvecklingsprogram för näringslivets digitalisering. 

Mellan 35 och 53 procent av jobben kommer att försvinna på grund av robotifiering, automatisering och digitalisering under de kommande 20 åren visar olika beräkningar. Utvecklingen kommer visserligen att skapa nya jobb men förmodligen inte i samma hastighet.

För att hantera utvecklingen föreslås att Tillväxtverket ska inrätta ett program för att främja näringslivets digitalisering i små och medelstora företag.


4. Förbättrad digital arbetsmiljö.

Digitalisering och ny teknik har gjort att vi kan jobba hemifrån, sparar restid och kan kommunicera på helt nya sätt. Men det innebär också att du alltid kan vara tillgänglig och kan ta med dig jobbet hem i större mån. Kommissionen föreslår därför att Arbetsmiljöverket ska granska den digitala arbetsmiljön och hur den hanteras i enlighet med gällande lagstiftning.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

missnojd
01:01 min
Konflikthantering

3 tips: Missnöje på jobbet – så ska chefen agera

Video + Text En nyanställd slarvar och gör inte sitt jobb – vilket väcker missnöje på arbetsplatsen. Här är experten Leif E Anderssons bästa råd för hur du ska hantera situationen som chef.
Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup
02:12 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

4 steg ut ur kompetensbristen

Video:

Allt fler har svårt att hitta rätt medarbetare. Lösningen? Elisabeth Skol på ManpowerGroup förklarar modellen som gör företag kompetensstarka.

apollo
Digital HR

Bommade igen sista butiken – så blev Apollo digitala

Digitaliseringen har inneburit att de traditionella charterbolagen befinner sig på en helt ny marknad. Apollo är mitte uppe i en anpassning till den nya verkligheten – och djupt involverade i det arbetet är HR-avdelningen. 
tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
vinst
Mångfald

De gick från 2 kvinnliga chefer – till 55 procent

Stamnät, elförsörjning, infrastruktur – av tradition en mansdominerad sektor. Ändå har Svenska Kraftnät lyckats närma sig en jämn köns­fördelning.

gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

forgifta
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden