gammal-skrivmaskin
Foto: Pixabay

Fyra digitala förslag chefen ska ha koll på

Digitaliseringskommissionen från Statens offentliga utredningar (SOU) har utrett vad Sverige behöver göra för att bli världsledande inom digitalisering.

I veckan lämnade kommissionen över rapporten ‘Digitaliseringens transformerande kraft – vägval för framtiden‘ med flera förslag på vad de kommit fram till att regeringen behöver göra för att lyckas.

Här är fyra av deras förslag som du som är chef borde ha koll på.

1. Förändrade regler om nyttjande- och delningsekonomin.

Delningsekonomiföretag som Uber, Airbnb och Helpling fortsätter att poppa upp. Företagen har inneburit en helt ny konkurrens för traditionella företag och det pågår just nu en utredning om Ubers taxiverksamhet är laglig och bolaget anklagas dessutom av Transportstyrelsen för att vara skattesmitare. Vad har den här sortens företag för ansvar, skyldigheter och rättigheter?

Det behövs ses över ur arbetsrättslig synpunkt – och med konsumentlagstiftningen i åtanke, enligt utredningen. Förändringar i lagstiftningen kommer också betyda nya villkor för dig som arbetar inom liknande företag och indirekt för dig som har dem som konkurrenter.

 

2. Digitalt kompetenslyft för ledare i offentlig sektor

Ledare i Sveriges kommuner och landsting måste få bättre utbildning och mer kunskap om digitaliseringen, dess möjligheter och hur den kan användas, enligt förslaget.


3. Utvecklingsprogram för näringslivets digitalisering. 

Mellan 35 och 53 procent av jobben kommer att försvinna på grund av robotifiering, automatisering och digitalisering under de kommande 20 åren visar olika beräkningar. Utvecklingen kommer visserligen att skapa nya jobb men förmodligen inte i samma hastighet.

För att hantera utvecklingen föreslås att Tillväxtverket ska inrätta ett program för att främja näringslivets digitalisering i små och medelstora företag.


4. Förbättrad digital arbetsmiljö.

Digitalisering och ny teknik har gjort att vi kan jobba hemifrån, sparar restid och kan kommunicera på helt nya sätt. Men det innebär också att du alltid kan vara tillgänglig och kan ta med dig jobbet hem i större mån. Kommissionen föreslår därför att Arbetsmiljöverket ska granska den digitala arbetsmiljön och hur den hanteras i enlighet med gällande lagstiftning.

Relaterade artiklar

Professor Thales S. Teixeira har forskat på varför storföretag förlorar mot startups.
Verksamhetsutveckling

Professorn: Så gör du för att inte förlora mot en startup

De trögrörliga jättarna utmanas allt oftare av otippade underdogs med snabba fötter och nya tekniska plattformar. Men det är låg kundnöjdhet som skapar spelrummet.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Raoul Stubbe arbetar för inkubatorn Sting.
Verksamhetsutveckling

Undersökning: Självkännedom ger framgång

Framgångsfaktorn för snabbväxande företag är chefer med självkännedom och helhetstänk. Som har koll på sina starka och svaga sidor och är duktiga teambyggare. Det visar en unik svensk undersökning.
Arash Gilan och Jonas Hammarberg är författare till boken Apparnas planet.
Verksamhetsutveckling

Lyckas digitalt: "Våga vara människa"

Kom ihåg det mänskliga perspektivet i digitaliseringen och det som inte kan digitaliseras, så ökar chansen för framgång, säger Arash Gilan och Jonas Hammarberg i boken Apparnas planet.

crown-2
Konflikthantering

3 steg: Bästa sättet att tackla en manipulativ kollega

Du ska vara till lags och följa deras vilja – helst omedvetet. Manipulativt beteende är ett farsot på många arbetsplatser. Så här kan du hantera beteendet. 
ungaskador
Arbetsmiljö

Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarligt”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
sakersage
Kommunikation

3 gånger chefen ska vara tyst under ett möte

Att vara chef innebär att du måste behärska konsten att veta när du ska driva ett möte framåt – och när det är bäst att vara tyst och släppa fram andra. Här är några råd för att lyckas!