Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Frånvarokungen” skolkade från jobbet i 15 år – med full lön

Han kallas ”Frånvarokungen”, mannen som skolkade från jobbet i 15 långa år med full lön. Chefen försökte ingripa, men hotades och avstod. Det märkliga dramat utspelar sig i södra Italien.

Karriär
Publicerad
Fotografi med ett övergivet dammigt skrivbord på ett kontor.

Att medarbetarna är verksamhetens största resurs är en sanning med modifikation på Pugliese Ciaccio-sjukhuset i staden Catanzaro i syditalienska Calabrien. Under femton långa år struntade en av sjukhusets anställda att gå till jobbet men tog ändå ut full lön. Den nu 67-årige mannen, kallad ”Frånvarokungen” i italienska medier, fick slutligen sparken sedan hans uppseendeväckande jobbskolk avslöjats i samband med en större polisutredning kring ogiltig frånvaro i offentlig sektor.

En av sjukhuscheferna ska ha försökt ingripa mot Frånvarokungen redan 2005. Sedan chefen hotat med ett disciplinärende kring den omfattande bortovaron blev både hon och hennes familj utsatta för trakasserier av en okänd man. Chefen valde då att hålla tyst och lämna sin tjänst, medan Frånvarokungen obehindrad fortsatte sin lönsamma icke-verksamhet.

Han misstänks nu för förfalskning och grov utpressning. Sex av mannens chefer uppges också vara inblandade i härvan, rapporterar italienska nyhetsbyrån Ansa, anklagade för tjänstefel och passivitet. Förutom fängelse riskerar Frånvarokungen ett skadestånd på 4,5 miljoner kronor till italienska staten.

Ogiltig frånvaro är ett kroniskt problem i delar av italiensk offentlig sektor. På senare tid har polisen skärpt insatserna och inlett mängder av utredningar mot skolkande anställda över hela landet. 2016 infördes en ny lag som gör det lättare att avskeda närvarofuskande medarbetare.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden