Fotografi med ett övergivet dammigt skrivbord på ett kontor.

”Frånvarokungen” skolkade från jobbet i 15 år – med full lön

Han kallas ”Frånvarokungen”, mannen som skolkade från jobbet i 15 långa år med full lön. Chefen försökte ingripa, men hotades och avstod. Det märkliga dramat utspelar sig i södra Italien.

Att medarbetarna är verksamhetens största resurs är en sanning med modifikation på Pugliese Ciaccio-sjukhuset i staden Catanzaro i syditalienska Calabrien. Under femton långa år struntade en av sjukhusets anställda att gå till jobbet men tog ändå ut full lön. Den nu 67-årige mannen, kallad ”Frånvarokungen” i italienska medier, fick slutligen sparken sedan hans uppseendeväckande jobbskolk avslöjats i samband med en större polisutredning kring ogiltig frånvaro i offentlig sektor.

En av sjukhuscheferna ska ha försökt ingripa mot Frånvarokungen redan 2005. Sedan chefen hotat med ett disciplinärende kring den omfattande bortovaron blev både hon och hennes familj utsatta för trakasserier av en okänd man. Chefen valde då att hålla tyst och lämna sin tjänst, medan Frånvarokungen obehindrad fortsatte sin lönsamma icke-verksamhet.

laptop

Läs också: Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Han misstänks nu för förfalskning och grov utpressning. Sex av mannens chefer uppges också vara inblandade i härvan, rapporterar italienska nyhetsbyrån Ansa, anklagade för tjänstefel och passivitet. Förutom fängelse riskerar Frånvarokungen ett skadestånd på 4,5 miljoner kronor till italienska staten.

Ogiltig frånvaro är ett kroniskt problem i delar av italiensk offentlig sektor. På senare tid har polisen skärpt insatserna och inlett mängder av utredningar mot skolkande anställda över hela landet. 2016 infördes en ny lag som gör det lättare att avskeda närvarofuskande medarbetare.

pergran

Läs också: Per Grankvist: Idioterna klarar sig så länge ingen ställer frågor

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Administratör och lastbilsförare
Karriär

Topplista: Svenskarnas nya drömjobb

Undersökningen visar att varannan svensk förändrat synen på drömjobbet på grund av covid-19. Ett särskilt yrke har seglat upp på plats ett på listan över svenskarnas önskejobb. 
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
Cissi Elwin
Karriär

Cissi Elwin: ”Man måste bygga företag utifrån ett starkt bultande hjärta”

”Flera har varnat för hur svårt det är att slå ihop två bolag. När jag frågar vad det svåra består i säger alla samma sak: Kulturen”, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
Unga, högutbilade män känner sig trygga på arbetsmarknaden
Karriär

Trots pandemin: Unga mer trygga på arbetsmarknaden

Tryggheten bland unga på arbetsmarknaden är större än på sju år – trots pandemin. Allra tryggast är högutbildade unga män, visar en ny undersökning.
Två läkare som är kära på jobbet
Arbetsmiljö

Så många blir kära på jobbet

3 700 personer. Så många svenskar blir sambor efter att ha jobbat ihop året innan, visar färsk statistik från SCB.
Två kvinnor som tar i hand efter en anställningsintervju
Karriär

5 frågor du kan imponera med på jobbintervjun

Intervjun har känts bra. Du har fått fram din kompetens på ett bra sätt och kanske till och med fått rekryteraren att skratta. Då kommer den avslutande delen.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
Daniel Meurk Demerud, Locum
Hållbarhet

It-chefen: ”Jag jobbar smartare nu än i början av pandemin”

I början av pandemin jobbade it-chefen Daniel Meurk Demerud fem, sex timmar mer än vanligt i veckan, men nu har antalet timmar gått ner.