1josefine

Framtida Ledare: Josefine Åhrman

Josefine Åhrman är kommunchefen som tänker affärer.

Största utmaning med just ditt ledarskap?

”Jag har hela tiden haft utvecklingsuppdrag som chef och då gäller det verkligen att inte köra för fort och inte för långsamt, och hålla det gemensamma siktet för alla – så att man kan nå resultatet i lagom takt. Det kräver lyhördhet.”

Varför valde du att bli chef?

”För att kunna påverka. Jag tycker det är väldigt roligt att se en verksamhet gå från ett steg till ett annat och att se människor växa. Jag leder bäst i förändring.”

 

 Josefine Åhrman
ÅLDER: 34 år.
GÖR: Idrotts- och fritidschef, Uppsala kommun. Förändringsledare inom offentlig sektor, där hon tidigare lyckades effektivisera färdtjänsten i Uppsala i en pressad situation.

Var hittar du energin till det?

”Det är det som ger mig energi, när jag ser svarta siffror, nöjda medarbetare och nöjda kunder. Ur ett annat perspektiv vill jag också göra en samhällsinsats. De två benen – resultat och samhälls-nytta – skapar engagemang att vilja fortsätta.”

Vad gör du om tio år?

”Jag varit i kommunal sektor länge nu, sedan 2002. Jag skulle vilja utmana mig själv ännu mer genom att jobba mot avkastningskrav i en högre strategisk roll, då är det ju naturligt att så småningom gå till näringslivet. Men det finns mycket kvar att göra inom offentlig sektor som är inne i en utvecklingsfas, där anser jag att man behöver ha ett mer affärsmässigt tänk.”

Hur tror du ledarskapet generellt kommer att förändras framöver?

”Ganska mycket. Det är svårt att rekrytera chefer i dag. Det gäller att ta vara på kompetenser vi fått in och den drivkraften som finns hos dem. En person som besitter bra ledaregenskaper kan egentligen styra och leda vilken verksamhet som helst oavsett sakfråga, det handlar om tillitsbaserat ledarskap.”

brod

Läs en längre intervju här: Josefine Åhrman: ”Jag fick den tuffaste start en chef kan få”

Så gjorde vi urvalet:

På Chef har vi jobbat med ledarskapsfrågor i över 20 år. Tillsammans har vi ett brett nätverk för att scouta nya ledarförmågor.

Inför detta jobb gjorde alla på redaktionen research. Sedan satte vi oss ner tillsammans. Diskussionen var het och vi fick sortera bort många vassa förmågor innan vi slutligen kunde enas om dessa tolv unga framtidsledare, alla under 35 år, på olika nivåer, i olika sektorer och med olika typer av formella eller informella ledarroller i dag.

”Jag hör ofta människor som förfasas över den nya generationen. Själv är jag tvärtom helt övertygad om att de kommer att utklassa oss på alla punkter, så även inom ledarskap. Det finns mycket gott hopp om en ljus framtid, inte minst när man ser till alla de olika erfarenheter och bakgrunder som finns representerade bland de här tolv namnen som Chef valt ut”, säger Henrik Martin, vd för talangutvecklings- och rekryteringsbolaget Stardust Consulting, när han ser Chefs lista.

Se fler av Framtidens Ledare här!
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drommen1
Karriär

Topplista: Här är 10 företag – som unga drömmer om

It- och teknikbolag dominerar listan över företag med högst anseende bland unga studenter och akademiker.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

yesman
Karriär

Succé på nya jobbet – 8 saker du ska göra

Här är råden du behöver för att få en pangstart på ditt nya jobb: Allt från att sätta upp mål – till hur du kommer nära dina nya medarbetare.
drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
cvkingen
Karriär

Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Karriärrådgivaren Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att komma till intervju. Här ger hon sina allra bästa CV-tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden