1josefine

Framtida Ledare: Josefine Åhrman

Josefine Åhrman är kommunchefen som tänker affärer.

Största utmaning med just ditt ledarskap?

”Jag har hela tiden haft utvecklingsuppdrag som chef och då gäller det verkligen att inte köra för fort och inte för långsamt, och hålla det gemensamma siktet för alla – så att man kan nå resultatet i lagom takt. Det kräver lyhördhet.”

Varför valde du att bli chef?

”För att kunna påverka. Jag tycker det är väldigt roligt att se en verksamhet gå från ett steg till ett annat och att se människor växa. Jag leder bäst i förändring.”

 

 Josefine Åhrman
ÅLDER: 34 år.
GÖR: Idrotts- och fritidschef, Uppsala kommun. Förändringsledare inom offentlig sektor, där hon tidigare lyckades effektivisera färdtjänsten i Uppsala i en pressad situation.

Var hittar du energin till det?

”Det är det som ger mig energi, när jag ser svarta siffror, nöjda medarbetare och nöjda kunder. Ur ett annat perspektiv vill jag också göra en samhällsinsats. De två benen – resultat och samhälls-nytta – skapar engagemang att vilja fortsätta.”

Vad gör du om tio år?

”Jag varit i kommunal sektor länge nu, sedan 2002. Jag skulle vilja utmana mig själv ännu mer genom att jobba mot avkastningskrav i en högre strategisk roll, då är det ju naturligt att så småningom gå till näringslivet. Men det finns mycket kvar att göra inom offentlig sektor som är inne i en utvecklingsfas, där anser jag att man behöver ha ett mer affärsmässigt tänk.”

Hur tror du ledarskapet generellt kommer att förändras framöver?

”Ganska mycket. Det är svårt att rekrytera chefer i dag. Det gäller att ta vara på kompetenser vi fått in och den drivkraften som finns hos dem. En person som besitter bra ledaregenskaper kan egentligen styra och leda vilken verksamhet som helst oavsett sakfråga, det handlar om tillitsbaserat ledarskap.”

brod

Läs en längre intervju här: Josefine Åhrman: ”Jag fick den tuffaste start en chef kan få”

Så gjorde vi urvalet:

På Chef har vi jobbat med ledarskapsfrågor i över 20 år. Tillsammans har vi ett brett nätverk för att scouta nya ledarförmågor.

Inför detta jobb gjorde alla på redaktionen research. Sedan satte vi oss ner tillsammans. Diskussionen var het och vi fick sortera bort många vassa förmågor innan vi slutligen kunde enas om dessa tolv unga framtidsledare, alla under 35 år, på olika nivåer, i olika sektorer och med olika typer av formella eller informella ledarroller i dag.

”Jag hör ofta människor som förfasas över den nya generationen. Själv är jag tvärtom helt övertygad om att de kommer att utklassa oss på alla punkter, så även inom ledarskap. Det finns mycket gott hopp om en ljus framtid, inte minst när man ser till alla de olika erfarenheter och bakgrunder som finns representerade bland de här tolv namnen som Chef valt ut”, säger Henrik Martin, vd för talangutvecklings- och rekryteringsbolaget Stardust Consulting, när han ser Chefs lista.

Se fler av Framtidens Ledare här!

Relaterade artiklar

kontorledighet
Beslutsfattande

Därför väljer 4 av 10 chefer att sluta: ”Drunknar i pappersarbete”

Nu visar en studie som Ledarna presenterar skälen till varför nästan hälften av cheferna väljer andra karriärvägar.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

bytajobbens
Karriär

Ungas tuffa dom: Hälften vill säga upp sig – inom 2 år

Allt fler personer i åldern 16-24 år är skeptiska till att företagen de jobbar för har en positiv inverkan på samhället.
intervju-7
Karriär

6 ärliga frågor du ska ställa på jobb­intervjun

Ärliga frågor får ärliga svar. På jobbintervjun vill du röja så många tvivel som möjligt för att inte få en obehaglig chock när du väl tillträtt. Här är 6 frågor som är bra att ställa till rekryteraren. 
nypajobbet123
Karriär

5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man?
kariarcv
Karriär

Experten: 8 knep för att skriva ett säljande CV

Många chefer är för dåliga på att lyfta fram sin kompetens. Det säger karriärexperten Jörgen Kihlgren, som tipsar om hur du bäst vässar ditt chefs-cv.
Räddningschef Joahn Szymanski ledde arbetet mot skogsbränderna 2018.
Karriär

Brandchefen: "Vi klarar det aldrig tänkte jag"

Johan Szymanski är räddningschefen i Mora som blev rikskänd under fjolårets skogsbrands­kris. Yrkesvalet stod klart redan som elva­åring.

Därför ska du söka jobbet utan meriterna
Karriär

3 skäl: Därför ska du söka jobbet utan meriterna

Saknar du någon eller några av kompetenserna som efterfrågas i annonsen för drömjobbet? Sök ändå, tycker professorn.