1josefine

Framtida Ledare: Josefine Åhrman

Josefine Åhrman är kommunchefen som tänker affärer.

Största utmaning med just ditt ledarskap?

”Jag har hela tiden haft utvecklingsuppdrag som chef och då gäller det verkligen att inte köra för fort och inte för långsamt, och hålla det gemensamma siktet för alla – så att man kan nå resultatet i lagom takt. Det kräver lyhördhet.”

Varför valde du att bli chef?

”För att kunna påverka. Jag tycker det är väldigt roligt att se en verksamhet gå från ett steg till ett annat och att se människor växa. Jag leder bäst i förändring.”

 

 Josefine Åhrman
ÅLDER: 34 år.
GÖR: Idrotts- och fritidschef, Uppsala kommun. Förändringsledare inom offentlig sektor, där hon tidigare lyckades effektivisera färdtjänsten i Uppsala i en pressad situation.

Var hittar du energin till det?

”Det är det som ger mig energi, när jag ser svarta siffror, nöjda medarbetare och nöjda kunder. Ur ett annat perspektiv vill jag också göra en samhällsinsats. De två benen – resultat och samhälls-nytta – skapar engagemang att vilja fortsätta.”

Vad gör du om tio år?

”Jag varit i kommunal sektor länge nu, sedan 2002. Jag skulle vilja utmana mig själv ännu mer genom att jobba mot avkastningskrav i en högre strategisk roll, då är det ju naturligt att så småningom gå till näringslivet. Men det finns mycket kvar att göra inom offentlig sektor som är inne i en utvecklingsfas, där anser jag att man behöver ha ett mer affärsmässigt tänk.”

Hur tror du ledarskapet generellt kommer att förändras framöver?

”Ganska mycket. Det är svårt att rekrytera chefer i dag. Det gäller att ta vara på kompetenser vi fått in och den drivkraften som finns hos dem. En person som besitter bra ledaregenskaper kan egentligen styra och leda vilken verksamhet som helst oavsett sakfråga, det handlar om tillitsbaserat ledarskap.”

brod

Läs en längre intervju här: Josefine Åhrman: ”Jag fick den tuffaste start en chef kan få”

Så gjorde vi urvalet:

På Chef har vi jobbat med ledarskapsfrågor i över 20 år. Tillsammans har vi ett brett nätverk för att scouta nya ledarförmågor.

Inför detta jobb gjorde alla på redaktionen research. Sedan satte vi oss ner tillsammans. Diskussionen var het och vi fick sortera bort många vassa förmågor innan vi slutligen kunde enas om dessa tolv unga framtidsledare, alla under 35 år, på olika nivåer, i olika sektorer och med olika typer av formella eller informella ledarroller i dag.

”Jag hör ofta människor som förfasas över den nya generationen. Själv är jag tvärtom helt övertygad om att de kommer att utklassa oss på alla punkter, så även inom ledarskap. Det finns mycket gott hopp om en ljus framtid, inte minst när man ser till alla de olika erfarenheter och bakgrunder som finns representerade bland de här tolv namnen som Chef valt ut”, säger Henrik Martin, vd för talangutvecklings- och rekryteringsbolaget Stardust Consulting, när han ser Chefs lista.

Se fler av Framtidens Ledare här!
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

byrajobb
Karriär

Därför ångrar många att de tackade ”ja” till nya jobbet

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan häcken. Det visar en ny jobbundersökning som pekar ut orsakerna till att man inte trivs på sitt nya jobb.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

svenskachefer-2
Karriär

Därför dissar svenska chefer – sitt eget cv

Många chefer karriärresor stoppas av ett för svagt CV. Det uppger cheferna själva i en ny Sifo-undersökning.
lillebror
Karriär

Lillebrorseffekten som ger kvinnor sämre lön

Se upp för lillebrorseffekten. Kvinnor som vuxit upp med en lillbrorsa tenderar att få sämre lön.
myter
Karriär

Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om gigekonomin. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

nyajobb-2
Karriär

5 skäl: Därför säger dina bästa kolleger upp sig

Fel personer belönas och ledarskapet är uselt. Det är två starka skäl till att vilja lämna en arbetsgivare, visar en ny undersökning.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

chefen123
Karriär

Den ”ofrivilliga” chefen – som nu leder 1000 personer

Att bli chef fanns inte på kartan. För läkaren Carolina Samuelsson var forskning och patientkontakt det väsentliga. Nu leder hon en av Sveriges största universitetskliniker med över tusen anställda.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden