1josefine

Framtida Ledare: Josefine Åhrman

Josefine Åhrman är kommunchefen som tänker affärer.

Största utmaning med just ditt ledarskap?

”Jag har hela tiden haft utvecklingsuppdrag som chef och då gäller det verkligen att inte köra för fort och inte för långsamt, och hålla det gemensamma siktet för alla – så att man kan nå resultatet i lagom takt. Det kräver lyhördhet.”

Varför valde du att bli chef?

”För att kunna påverka. Jag tycker det är väldigt roligt att se en verksamhet gå från ett steg till ett annat och att se människor växa. Jag leder bäst i förändring.”

 

 Josefine Åhrman
ÅLDER: 34 år.
GÖR: Idrotts- och fritidschef, Uppsala kommun. Förändringsledare inom offentlig sektor, där hon tidigare lyckades effektivisera färdtjänsten i Uppsala i en pressad situation.

Var hittar du energin till det?

”Det är det som ger mig energi, när jag ser svarta siffror, nöjda medarbetare och nöjda kunder. Ur ett annat perspektiv vill jag också göra en samhällsinsats. De två benen – resultat och samhälls-nytta – skapar engagemang att vilja fortsätta.”

Vad gör du om tio år?

”Jag varit i kommunal sektor länge nu, sedan 2002. Jag skulle vilja utmana mig själv ännu mer genom att jobba mot avkastningskrav i en högre strategisk roll, då är det ju naturligt att så småningom gå till näringslivet. Men det finns mycket kvar att göra inom offentlig sektor som är inne i en utvecklingsfas, där anser jag att man behöver ha ett mer affärsmässigt tänk.”

Hur tror du ledarskapet generellt kommer att förändras framöver?

”Ganska mycket. Det är svårt att rekrytera chefer i dag. Det gäller att ta vara på kompetenser vi fått in och den drivkraften som finns hos dem. En person som besitter bra ledaregenskaper kan egentligen styra och leda vilken verksamhet som helst oavsett sakfråga, det handlar om tillitsbaserat ledarskap.”

brod

Läs en längre intervju här: Josefine Åhrman: ”Jag fick den tuffaste start en chef kan få”

Så gjorde vi urvalet:

På Chef har vi jobbat med ledarskapsfrågor i över 20 år. Tillsammans har vi ett brett nätverk för att scouta nya ledarförmågor.

Inför detta jobb gjorde alla på redaktionen research. Sedan satte vi oss ner tillsammans. Diskussionen var het och vi fick sortera bort många vassa förmågor innan vi slutligen kunde enas om dessa tolv unga framtidsledare, alla under 35 år, på olika nivåer, i olika sektorer och med olika typer av formella eller informella ledarroller i dag.

”Jag hör ofta människor som förfasas över den nya generationen. Själv är jag tvärtom helt övertygad om att de kommer att utklassa oss på alla punkter, så även inom ledarskap. Det finns mycket gott hopp om en ljus framtid, inte minst när man ser till alla de olika erfarenheter och bakgrunder som finns representerade bland de här tolv namnen som Chef valt ut”, säger Henrik Martin, vd för talangutvecklings- och rekryteringsbolaget Stardust Consulting, när han ser Chefs lista.

Se fler av Framtidens Ledare här!
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

jobbintervju
Karriär

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
parsvardson
Karriär

”Trodde aldrig att jag skulle få ett jobb”

Som grundare av Adlibris och Apotea är Pär Svärdson en av Sveriges mest framgångsrika e-handlare. Driftigheten visade sig redan då han som sjuåring sålde djurfoder hemma i garaget.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

pluggavidare
Karriär

Hetaste jobbdrömmen i Sverige – just nu

Hur ser dina mål för 2019 ut? Enligt en färsk undersökning är det främst vidareutbildning som vi kommer satsa på under året.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden