1josefine

Framtida Ledare: Josefine Åhrman

Josefine Åhrman är kommunchefen som tänker affärer.

Största utmaning med just ditt ledarskap?

”Jag har hela tiden haft utvecklingsuppdrag som chef och då gäller det verkligen att inte köra för fort och inte för långsamt, och hålla det gemensamma siktet för alla – så att man kan nå resultatet i lagom takt. Det kräver lyhördhet.”

Varför valde du att bli chef?

”För att kunna påverka. Jag tycker det är väldigt roligt att se en verksamhet gå från ett steg till ett annat och att se människor växa. Jag leder bäst i förändring.”

 

 Josefine Åhrman
ÅLDER: 34 år.
GÖR: Idrotts- och fritidschef, Uppsala kommun. Förändringsledare inom offentlig sektor, där hon tidigare lyckades effektivisera färdtjänsten i Uppsala i en pressad situation.

Var hittar du energin till det?

”Det är det som ger mig energi, när jag ser svarta siffror, nöjda medarbetare och nöjda kunder. Ur ett annat perspektiv vill jag också göra en samhällsinsats. De två benen – resultat och samhälls-nytta – skapar engagemang att vilja fortsätta.”

Vad gör du om tio år?

”Jag varit i kommunal sektor länge nu, sedan 2002. Jag skulle vilja utmana mig själv ännu mer genom att jobba mot avkastningskrav i en högre strategisk roll, då är det ju naturligt att så småningom gå till näringslivet. Men det finns mycket kvar att göra inom offentlig sektor som är inne i en utvecklingsfas, där anser jag att man behöver ha ett mer affärsmässigt tänk.”

Hur tror du ledarskapet generellt kommer att förändras framöver?

”Ganska mycket. Det är svårt att rekrytera chefer i dag. Det gäller att ta vara på kompetenser vi fått in och den drivkraften som finns hos dem. En person som besitter bra ledaregenskaper kan egentligen styra och leda vilken verksamhet som helst oavsett sakfråga, det handlar om tillitsbaserat ledarskap.”

brod

Läs en längre intervju här: Josefine Åhrman: ”Jag fick den tuffaste start en chef kan få”

Så gjorde vi urvalet:

På Chef har vi jobbat med ledarskapsfrågor i över 20 år. Tillsammans har vi ett brett nätverk för att scouta nya ledarförmågor.

Inför detta jobb gjorde alla på redaktionen research. Sedan satte vi oss ner tillsammans. Diskussionen var het och vi fick sortera bort många vassa förmågor innan vi slutligen kunde enas om dessa tolv unga framtidsledare, alla under 35 år, på olika nivåer, i olika sektorer och med olika typer av formella eller informella ledarroller i dag.

”Jag hör ofta människor som förfasas över den nya generationen. Själv är jag tvärtom helt övertygad om att de kommer att utklassa oss på alla punkter, så även inom ledarskap. Det finns mycket gott hopp om en ljus framtid, inte minst när man ser till alla de olika erfarenheter och bakgrunder som finns representerade bland de här tolv namnen som Chef valt ut”, säger Henrik Martin, vd för talangutvecklings- och rekryteringsbolaget Stardust Consulting, när han ser Chefs lista.

Se fler av Framtidens Ledare här!
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

jobbaover
Karriär

Därför kan mycket övertid sabba karriären

Mycket övertid leder till en framgångsrik karriär? Inte om man ska tro en ny studie i ämnet. 
elisabethskol2-2
02:12 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

4 steg ut ur kompetensbristen

Video:

Allt fler har svårt att hitta rätt medarbetare. Lösningen? Elisabeth Skol på ManpowerGroup förklarar modellen som gör företag kompetensstarka.

karriarprofil
Karriär

Otroliga resan – från kaninförsäljning i Iran till raket-vd

Som sjuåring sålde han kaniner på Teherans avgasmättade gator. I dag är Homan Panahi vd för ett snabbväxande investmentföretag med 19 anställda. Målet är att förändra världen.
bortvald
Karriär

64 (!) procent tror de blev åldersdissade – när de sökte jobb

Att åldern är en faktor vid jobbsökande är en majoritet övertygad om, visar en ny undersökning.
drommen1
Karriär

Topplista: Här är 10 företag – som unga drömmer om

It- och teknikbolag dominerar listan över företag med högst anseende bland unga studenter och akademiker.
yesman
Karriär

Succé på nya jobbet – 8 saker du ska göra

Här är råden du behöver för att få en pangstart på ditt nya jobb: Allt från att sätta upp mål – till hur du kommer nära dina nya medarbetare.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden