1hamid

Framtida Ledare: Hamid Zafar

Hamid Zafar är rektorn som räddade problemskolan!

Största utmaningen med ditt ledarskap?

”Att befinna sig i en verksamhet där det sker så mycket förändring. Det är en vanlig myt att skolan är en förlegad institution – men just nu sköljer digitaliseringsvågen över skol-Sverige. Det ställer krav på oss som chefer att hänga med. Till hösten ska många lärare hos oss få fortbildning i programmering, som eleverna kommer att jobba mer med framöver.”

 

Hamid Zafar
ÅLDER: 35 år.
GÖR: Rektor på Sjumilaskolan i Göteborg. Vände utvecklingen från kaos i klassrummet och hot om vite från Skolinspektionen.

Varför valde du att bli chef?

”Jag valde inte aktivt från början, utan blev övertygad av en tidigare kollega och mentor. De flesta chefer jag pratar med har någon som de blivit inspirerad av eller som guidat in dem i chefskapet. Chefsrollen är inget man kan läsa sig in i, man lär sig görandet, bland annat genom att göra misstag ibland. Det formar chefen mer än några utbildningar.”

Hur ser du på ditt framtida ledarskap?

”Jag vill fortsätta som chef och utveckla mitt ledarskap i organisationer som jag kan göra bättre. Någon chef sa en gång att det är viktigt att förändringsarbetet också blir ett förbättringsarbete. Man måste komma ihåg att inte lägga ner en massa energi på att förändra för sakens skull, vilket jag kan tycka präglar många organisationer i Sverige. Måste myndigheten byta logotyp eller bokningssystemet för brukare göras om? Bara om man kan svara ja på frågan ’leder det här till något bättre?’ ska man göra det.”

rektor

Läs en längre intervju här: Rektorn som räddade problemskolan

På Chef har vi jobbat med ledarskapsfrågor i över 20 år. Tillsammans har vi ett brett nätverk för att scouta nya ledarförmågor.

Inför detta jobb gjorde alla på redaktionen research. Sedan satte vi oss ner tillsammans. Diskussionen var het och vi fick sortera bort många vassa förmågor innan vi slutligen kunde enas om dessa tolv unga framtidsledare, alla under 35 år, på olika nivåer, i olika sektorer och med olika typer av formella eller informella ledarroller i dag.

”Jag hör ofta människor som förfasas över den nya generationen. Själv är jag tvärtom helt övertygad om att de kommer att utklassa oss på alla punkter, så även inom ledarskap. Det finns mycket gott hopp om en ljus framtid, inte minst när man ser till alla de olika erfarenheter och bakgrunder som finns representerade bland de här tolv namnen som Chef valt ut”, säger Henrik Martin, vd för talangutvecklings- och rekryteringsbolaget Stardust Consulting, när han ser Chefs lista.

Se fler av Framtidens Ledare här!
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

putsalinkedin
Karriär

10 tips för att maxa din Linkedin-profil

Visst, du vet att du borde uppdatera din Linkedin-profil. Det är varken så jobbigt eller krångligt som du tror.

adminbanta_webb
Annonssamarbete Chef + Aditro

Admin-banta din chefsvardag

Det finns smartare sätt att hantera ”tråkjobbet”. Så här kan chefen minska sin stress och samtidigt få nöjdare medarbetare.

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
bluff-2
Karriär

5 sätt att avslöja bluffuniversitet i jobbsökarens CV

Bluffuniversitet som letar sig in i CV:n har blivit allt större problem. Och för arbetsgivare som inte gör en noggrann koll kan det bli en kostsam historia.
karriarmaaal
Karriär

5 steg för att landa drömjobbet – i år

Oavsett om ditt karriärmål är att byta arbetsgivare eller bli befordrad kan du behöva en plan.

nyajobb
Karriär

8 tecken på att du bör byta jobb i höst

Du har maximerat din potential på din nuvarande arbetsplats och det blir allt tuffare att gå upp på morgonen.

klimatsmart_intro2
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

3 steg: Så gör du karriär – som klimatsmart chef

Ta tag i mänsklighetens ödesfråga – samtidigt som du skapar nya affärsmöjligheter och ger din chefskarriär ett lyft.

nyajobbet
Karriär

Experterna: Så ska en ny chef agera – 4 steg

Du är ny på jobbet och vill bevisa vad du går för. Men det är bättre att ta det lugnt i början, enligt experter. Så här ska du agera första veckorna för att lyckas.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden