1fatemeh

Framtida Ledare: Fatemeh Khavari

Fatemeh Khavari är fredsaktivisten som blev talesperson för en stor grupp unga personer.

Varför valde du att bli ledare för aktionen på Medborgarplatsen i Stockholm?

”Det var ungdomarna själva som valde mig som talesperson. Från början var vi flera men eftersom jag stod för idén började alla lyssna på mig. Ungdomarna lyssnade inte heller på polisen, så då vände sig även polisen till mig. Jag var redo att kämpa ihjäl mig.”

 

Fatemeh Khavari
Ålder: 18 år.
Gör: Ledde demonstrationen Ung i Sverige vid Medborgarplatsen i Stockholm i höstas. Jobbar frivilligt, bland annat med att hjälpa asylsökande. Kommer i juli ut med boken Jag stannar till slutet.

Hur kändes det att alla plötsligt vände sig till dig?

”Jag hade aldrig tänkt att jag är en tjej som ska leda tusentals killar. Min styrka var att jag aldrig lagt märke till mitt kön. Jag gjorde mig inte svag eller utsatt utifrån att jag var tjej och att de växt upp i ett patriarkalt samhälle. Jag lyssnade på dem och de gav mig sitt förtroende. De kunde inte sätta ord på sina känslor men jag visste vad de ville säga. Jag gav dem konkreta punkter att samlas kring. Att få dessa splittrade folkgrupper att lyssna till en tjej som hör till den mest utsatta gruppen, hazarerna, det var svårt. Men jag lyckades få dem att kommunicera med kärlek.”

Har du funderat över din roll som ledare?

”Jag känner ledarskapet i mig. Ibland var jag sur på att de var så beroende av mig, jag ville att de skulle vara självständiga men jag känner mig mäktig i fråga om att organisera och leda. Jag har alltid haft den rollen i min familj, i mindre grupper, jag var kapten i mitt fotbollslag i Iran.”

Vad gör du om tio år?

”Jag kommer att fortsätta organisera människor för att göra skillnad –
och vara en stark röst för de utsatta i värl–
den. Personligen hoppas jag läsa på Harvard University. Jag fick inte gå i skolan som liten så det har alltid varit en dröm. Jag vill läsa internationella relationer.”

Så här gjorde vi urvalet:

På Chef har vi jobbat med ledarskapsfrågor i över 20 år. Tillsammans har vi ett brett nätverk för att scouta nya ledarförmågor.

Inför detta jobb gjorde alla på redaktionen research. Sedan satte vi oss ner tillsammans. Diskussionen var het och vi fick sortera bort många vassa förmågor innan vi slutligen kunde enas om dessa tolv unga framtidsledare, alla under 35 år, på olika nivåer, i olika sektorer och med olika typer av formella eller informella ledarroller i dag.

”Jag hör ofta människor som förfasas över den nya generationen. Själv är jag tvärtom helt övertygad om att de kommer att utklassa oss på alla punkter, så även inom ledarskap. Det finns mycket gott hopp om en ljus framtid, inte minst när man ser till alla de olika erfarenheter och bakgrunder som finns representerade bland de här tolv namnen som Chef valt ut”, säger Henrik Martin, vd för talangutvecklings- och rekryteringsbolaget Stardust Consulting, när han ser Chefs lista.

Se fler av Framtidens Ledare här!
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

braloner
Karriär

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

jobbintervju
Karriär

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
parsvardson
Karriär

”Trodde aldrig att jag skulle få ett jobb”

Som grundare av Adlibris och Apotea är Pär Svärdson en av Sveriges mest framgångsrika e-handlare. Driftigheten visade sig redan då han som sjuåring sålde djurfoder hemma i garaget.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden