1fatemeh

Framtida Ledare: Fatemeh Khavari

Fatemeh Khavari är fredsaktivisten som blev talesperson för en stor grupp unga personer.

Varför valde du att bli ledare för aktionen på Medborgarplatsen i Stockholm?

”Det var ungdomarna själva som valde mig som talesperson. Från början var vi flera men eftersom jag stod för idén började alla lyssna på mig. Ungdomarna lyssnade inte heller på polisen, så då vände sig även polisen till mig. Jag var redo att kämpa ihjäl mig.”

 

Fatemeh Khavari
Ålder: 18 år.
Gör: Ledde demonstrationen Ung i Sverige vid Medborgarplatsen i Stockholm i höstas. Jobbar frivilligt, bland annat med att hjälpa asylsökande. Kommer i juli ut med boken Jag stannar till slutet.

Hur kändes det att alla plötsligt vände sig till dig?

”Jag hade aldrig tänkt att jag är en tjej som ska leda tusentals killar. Min styrka var att jag aldrig lagt märke till mitt kön. Jag gjorde mig inte svag eller utsatt utifrån att jag var tjej och att de växt upp i ett patriarkalt samhälle. Jag lyssnade på dem och de gav mig sitt förtroende. De kunde inte sätta ord på sina känslor men jag visste vad de ville säga. Jag gav dem konkreta punkter att samlas kring. Att få dessa splittrade folkgrupper att lyssna till en tjej som hör till den mest utsatta gruppen, hazarerna, det var svårt. Men jag lyckades få dem att kommunicera med kärlek.”

Har du funderat över din roll som ledare?

”Jag känner ledarskapet i mig. Ibland var jag sur på att de var så beroende av mig, jag ville att de skulle vara självständiga men jag känner mig mäktig i fråga om att organisera och leda. Jag har alltid haft den rollen i min familj, i mindre grupper, jag var kapten i mitt fotbollslag i Iran.”

Vad gör du om tio år?

”Jag kommer att fortsätta organisera människor för att göra skillnad –
och vara en stark röst för de utsatta i värl–
den. Personligen hoppas jag läsa på Harvard University. Jag fick inte gå i skolan som liten så det har alltid varit en dröm. Jag vill läsa internationella relationer.”

Så här gjorde vi urvalet:

På Chef har vi jobbat med ledarskapsfrågor i över 20 år. Tillsammans har vi ett brett nätverk för att scouta nya ledarförmågor.

Inför detta jobb gjorde alla på redaktionen research. Sedan satte vi oss ner tillsammans. Diskussionen var het och vi fick sortera bort många vassa förmågor innan vi slutligen kunde enas om dessa tolv unga framtidsledare, alla under 35 år, på olika nivåer, i olika sektorer och med olika typer av formella eller informella ledarroller i dag.

”Jag hör ofta människor som förfasas över den nya generationen. Själv är jag tvärtom helt övertygad om att de kommer att utklassa oss på alla punkter, så även inom ledarskap. Det finns mycket gott hopp om en ljus framtid, inte minst när man ser till alla de olika erfarenheter och bakgrunder som finns representerade bland de här tolv namnen som Chef valt ut”, säger Henrik Martin, vd för talangutvecklings- och rekryteringsbolaget Stardust Consulting, när han ser Chefs lista.

Se fler av Framtidens Ledare här!
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
cvkingen
Karriär

Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Karriärrådgivaren Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att komma till intervju. Här ger hon sina allra bästa CV-tips.
annab
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin självbiografi "Räkna med bråk".
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden