intervju-fragor
Foto Intervjufrågor anställningsintervju intervjuIllustration: Sanna Mander

Frågorna du bör ställa på intervjun

Känner du att du har hittat drömjobbet? Glöm inte att ställa rätt frågor till den som rekryterar. Då är chanserna större att du kommer att trivas på din nya arbetsplats.

Den här artikeln publicerades i november 2010 och är uppdaterad 2017.

Det är lika viktigt att det nya jobbet passar för dig som att du passar för det nya jobbet.

Det menar Lena Silén som är headhunter och arbetar med chefsrekrytering på Transearch.

Hennes erfarenhet är att de flesta chefer är väldigt pålästa när de kommer till en anställningsintervju och vet mycket om sin blivande arbetsgivare. Men oftast handlar frågorna om »hårda värden« som omsättning, förväntad tillväxt och finansiella strategier. Frågor om »mjuka värden« som ledarskap, värderingar och företagskultur är inte lika vanliga.

Men det är de mjuka frågorna som till stor del avgör om du kommer att trivas på ditt nya jobb.
»Du bör ta reda på om företaget stämmer överens med den du är och vilken ledarstil du har. Om du föredrar en demokratisk ledarstil där du delegerar mycket kommer du förmodligen inte att trivas på en hierarkisk och auktoritär arbetsplats«, säger Lena Silén.

Om jobbet är rätt ska du få en bra känsla i magen och inte en känsla av att du måste anpassa dig till din nya arbetsplats.
»När du sitter med facit i hand efter intervjun, fråga dig om företaget passar dig och dina värderingar. Du ska inte behöva oroa dig över hur du ska ändra dig för att passa in på företaget«, säger Lena Silén.
Om något känns oklart dagarna efter intervjun, tveka inte att kontakta personalchefen eller headhuntern igen.
»Det ger ett seriöst och reflekterande intryck. Om du har fler frågor visar det bara på att du tänkt igenom ditt beslut ordentligt«, avslutar Lena Silén.

Fem frågor du bör ställa:


 • Vilka värderingar?
  Vilka värderingar har företaget, och framför allt: hur tar de sig uttryck i vardagen hos en anställd? 
Lena Silén: »Genom att fråga hur de tar sig uttryck i vardagen, får du konkreta exempel.«
 • Hur är det med mångfalden?
  På vilket sätt bidrar företaget till mångfald genom att rekrytera personer av olika kön/ålder/etnicitet?
 • Satsar ni på CSR?
  På vilket sätt tar företaget sitt sociala ansvar?
  Lena Silén: »Detta brukar oftast hänga ihop med företagets värderingar.«
 • Vilken ledarskapsstil är dominerande?
  Vilken ledarskapsfilosofi har ni på företaget? Hur tar det sig uttryck i vardagen? Och hur förväntar ni er att jag ska leda?
  Lena Silén: »Kan vd eller personalchef inte svara på det, så tycker jag att man ska dra öronen åt sig«.
 • Vilka är de första utmaningarna?
  Vilka är de största omedelbara utmaningarna på den här tjänsten?
Lena Silén: »Då vet du vilka projekt och utmaningar du måste ta tag i med detsamma. Då minskar risken att du blir överraskad när du börjar.
«

Två frågor du inte bör ställa: 

 • Undvik frågor om lön, förmåner eller bonus på första intervjun. Annars börjar rekryteraren fundera över vad som driver dig att ta jobbet. Däremot bör du vara förberedd på att ge ett löneanspråk om rekryteraren frågar. Bolla inte tillbaka och säg »Vad hade ni tänkt er?«. Du framstår som mer seriös och genomtänkt om du vet vad du ska begära.
 • Allt för krångliga och komplicerade frågor som inte har någon direkt relevans. Du behöver inte försöka glänsa – det kan ge ett arrogant intryck.

Relaterade artiklar

mangfald-3
Arbetsrätt

Arbetsgivare diskriminerar vid rekrytering

Forskning. Rekryterare väljer bort personer med utländskklingande namn. Det visar ny forskning från Linnéuniversitetet som pekar på fyra faktorer som kan minska diskrimineringen.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.