Förslag: Biobesök som friskvård

Vad tycks om att använda friskvårdsbidraget till biobesök? Snart kan det bli verklighet, efter ett förslag från Sveriges biografer.

Hälsa
Publicerad

Sveriges biografer, bestående av Filmstaden, Folkets Bio, Folkets Hus och Parker, Svenska Bio samt Sveriges landsortsbiografer, föreslår i en gemensam appell att biobesök borde ingå i det friskvårdsbidrag som ges ut av arbetsgivare.

”Vi tycker att man ska ha en lite bredare syn på det här med hälsa och välmående”, säger Filmstadens marknadschef Helena Eklund, till SVT.

Förslaget kommer efter att ett EU-projekt som sammanställt över 300 forskningsstudier pekar på att kultur är bra för hälsa och välmående.

Enligt marknadschefen Helena Eklund finns det fördelar med att uppleva kultur tillsammans och få utlopp för sina känslor genom film.

Det gäller även obehagliga filmer.

”Till exempel skräck där man skriker tillsammans, då har man fått utlopp”, säger hon.

Att kultur har välgörande effekter håller även Sveriges chefer om.

När Chef frågade chefer om synen på kultur kopplat till ledarskapet, svarade 9 av 10 att de mår bra av kultur. En spridd uppfattning enligt cheferna i undersökningen är att kultur kan vara en lika bra metod för ledarskapsutveckling som kurser och management­litteratur.

Och fler ställer sig positiva till att se biobesök som friskvård.

Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap på Göteborgs universitet, har forskat mycket på just kultur och hälsa.

”Jag tror att det är en bra idé. Man har pratat om liknande saker innan. Att ha kultur på recept, och att man som en del av friskvården ska kunna gå på bio, teater, museum eller konsert”, säger han i ett inslag i Kulturnyheterna.

Han pekar också på att filmerna varken behöver vara roliga eller ha lyckliga slut för att ha positiv effekt på hälsan:

”Det är inte ’happy end’ som välbefinnande handlar om. En film som inte har en ’happy end’, utan tvärtom sätter fingret på ett socialt eller individuellt problem, kan också bidra till välbefinnande för att man får möjlighet att bearbeta existentiella eller sociala problem.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden