guldfisk2

Forskning: Kunskap i små portioner passar digitala hjärnan

Det påstås att den digitala livsstilen har gjort vår uppmärksamhet kortare än en guldfisks. Även om detta inte stämmer så visar forskning att vi har lättare att ta till oss kunskap i kortare stötar.

Microsoft publicerade 2015 en uppmärksammad rapport, där det hävdades att våra digitala beteenden förändrar hjärnan. Den förlorar enligt rapporten förmågan att hålla fokus någon längre stund och söker istället konstant stimulans. Mest uppseendeväckande var påståendet att människohjärnans uppmärksamhetsspann sjunkit från 12 sekunder år 2000 till 8 sekunder – kortare än de 9 sekunder som brukar tillskrivas guldfisken.

Rapporten var rubrikvänlig och fick stort mediagenomslag, men också kritik för studiens bristande vetenskaplighet. Till exempel användes EEG för att mäta hjärnaktivitet hos deltagarna, men denna metod visar inte vilka delar av hjärnan som är aktiva. Inte heller har det gjorts några vetenskapliga studier kring guldfiskars uppmärksamhet – däremot finns en seglivad urban myt om att de skulle ha ett kort minne.

Chef Webbkurser – smarta chefer lär sig mer!

Även om både människans och guldfiskens hjärna är bättre på att fokusera än sitt rykte så visar forskningen att vi har bäst chans att ta till oss ny kunskap om den serveras i små tuggor. En amerikansk studie har fastslagit att en anställd hinner arbeta i snitt 11 minuter innan hen blir avbruten av mail, telefonsamtal eller kollegor. Under dessa 11 minuter fokuserar den anställde på olika uppgifter i ungefär tre minuter vardera.

distra

Läs också: 3 knep för att inte bli distraherad – på jobbet

Vi är med andra ord vana vid att fokusera under kortare stunder. Enligt en artikel i det amerikanska psykologförbundets tidning Journal of Applied Psychology ökar inlärningsförmågan med 17 procent när så kallat mikrolärande används, jämfört med traditionell klassrumsutbildning. Själv har du säkert redan nyttjat mikrolärande utan att ens tänka på det, när du exempelvis kollat en instruktionsfilm på Youtube innan verktygslådan tagits fram.

Fördelarna med mikrolärande är många:

  • Det är effektivt. En minuts videoinnehåll har visat sig jämförbart med 1,8 miljoner skrivna ord när det gäller att behålla kunskap över tid.
  • Det fastnar. Materialet är koncist och snabbt överblickat – och därmed också lättare att minnas. Eftersom mikrolärandet oftast fokuserar på ett enda ämne i taget blir den effektiva behållningen stor.
  • Får plats i schemat. Lärandet tar inte så mycket tid i anspråk åt gången och kan därför passas in mellan andra arbetsuppgifter. Du lägger inte heller onödig tid på sådant som du inte behöver lära dig.
  • Det du behöver när du behöver det. Just den kunskap som behövs för stunden kan snabbt inhämtas ”on demand”. Du kan prioritera det du behöver lära dig i första hand.
  • Ökar kompetensen. I en undersökning från det amerikanska utbildningsföretaget Axonify uppger de intervjuade att mobilt mikrolärande ökat deras utbildningsfrekvens med 42 procent, tack vare tillgängligheten och det informella upplägget.

Sedan 2018 erbjuder Chef mikrolärande i form av webbkurser, anpassade för dig som är chef. Orientera dig snabbt och flexibelt inom aktuella ämnen som lönesättning, konflikthantering och hållbarhet.

ca-digitalakurser1080x1080
Satsa på digitalt lärande

Smarta chefer lär sig mer

Vad behöver du lära dig mer om? På Chefakademin kan du välj bland många helt digitala kurser och utveckla ditt ledarskap på dina villkor. Du genomför alltid kurserna när, var och på vilken enhet du vill. Vilken blir din nästa kurs?

Relaterade artiklar

webbkurs_egenannons
Webbkurser

Webbkurser – här för att stanna?

När gamla sanningar byts ut förändras också sättet som vi tar till oss ny kunskap på. Interaktivitet och flexibilitet efterfrågas i allt högre grad som komplement till den klassiska skolbänken. Chefs webbkurser har brutit ny mark i Sverige med kompetensutveckling som passar just dina behov - där och då de uppstår.
mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
globe
Hållbarhet

Agenda 2030: 17 mål för en hållbar värld

Det kommer att krävas intensivt arbete för att uppnå en hållbar värld till år 2030. Därför har FN:s utvecklingsprogram UNDP formulerat en plan med 17 områden som omfattar alla aktörer i samhället – även ditt företag. Känner du till målen?
bretan_webbkurs_fullsize_1800x1013_1
Webbkurser

Så gör de bästa – lär dig sätta lön och hålla lönesamtal

Snart dags för lönesamtal? Lär dig sätta lön på bästa möjliga sätt – med Chefs populära utbildning i lönesättning och lönesamtal.

deal-2
Sätta lön

Experten: 7 ovärderliga tips inför lönesamtalet

Lönesamtalet närmar sig med stormsteg, och du undrar nervöst om du har tänkt på allt. Men var lugn – Chefs löneexpert ger dig checklistan du behöver.
digital-averktyg
Webbkurser

9 av 10 rekommenderar Chefs webbkurser

Vad behöver du lära dig mer om? Chef erbjuder kompetensutveckling för chefer i form av webbkurser inom aktuella ämnen. Formatet är perfekt för dig som vill få snabb överblick och tillgång till nyttiga verktyg i din egen takt – och uppskattas av tidigare deltagare.
Ge cheferna mer stöd, uppmanar Lilian Ekelin på andfrankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nu behöver chefen mer stöd – från sin chef

Svenska chefer har imponerat. Engagemang och välmående hos medarbetare har hållits uppe under pandemin. Men nu syns ett trendbrott. ”Cheferna behöver mer stöd”, säger hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.
moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.