En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.

Genom så kallad spelteori – strategiska spel där deltagarna ställs inför val med olika konsekvenser – har samarbetsförmågan hos 200 vd:ar för medelstora kinesiska företag analyserats. Studien är den första där slumpmässigt utvalda vd:ar ställts mot en jämförbar kontrollgrupp.

”Det är väldigt ovanligt att man kan genomföra sådana här spelteoretiska experiment med just vd:ar. De är upptagna och svåra att få tag i, men den här gången hade vi ett stort antal assistenter som ihärdigt hjälpte till och sökte upp cheferna”, säger Jerker Holm, Professor i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

tvspel

Läs också: Forskning: TV-spel på jobbet kan öka produktiviteten

Experimentet visade att chefernas beteende i spelen skiljde sig radikalt från kontrollgruppens. De satsade mer på samarbete, och spelade mindre aggressivt. Och strategin visade sig lönsam – i slutändan hade vd:arna tjänat in mellan 11 och 44 procent högre poäng än kontrollgruppen.

”Det mest slående resultatet är att verkställande direktörer inte svarar så som de ’borde’, enligt tidigare teorier. Vi ser också att de tjänar ekonomiskt på att samarbeta och spela mindre aggressivt, jämfört med kontrollgruppen i studien”, säger Jerker Holm.

Även om studien utfördes i Kina, med sin specifika affärskultur, menar forskarna att resultaten kan gälla företagsledare i stort.

snallhet

Läs också: Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

”Alla länder har sin egen kultur och man ska alltid vara försiktig med att generalisera från specifika studier. Samtidigt deltar privata företagare i Kina i samma som beslut som företagare gör i andra länder. En fördel med att studera vd:ar i just Kina är att den privata företagsamheten där är så ung varför de flesta vd:ar är ’riktiga’ entreprenörer som ofta startat verksamheten själva istället för att till exempel ärva den.”

En möjlig slutsats att dra av studien är att den privata marknaden kanske kräver mer samarbetsinriktade ledare än vad forskare tidigare trott.

Relaterade artiklar

utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
introverta
Beslutsfattande

Forskning: Introverta väljs bort från chefsjobb – trots att de är duktiga ledare

Ny forskning visar att personer med introverta drag ofta väljs bort från chefsjobb. Trots att de i själva verket är mer effektiva ledare för vissa grupper.
illus-2
Beslutsfattande

Regler, moral och magkänsla: Så navigerar chefen rätt

Avslöjanden om generösa chefsförmåner skakar Ledarna. En i raden av organisationer som fått problem med sin etiska kompass. Chefer bör oftare ställa sig frågan hur deras agerande uppfattas utåt, menar Natali Phalén vid Institutet mot mutor.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

nudging1
Beslutsfattande

Forskning: Köp bullar till mötet – få dubbelt med idéer

Därför ska du bjuda på finfika och bra anteckningsmöjligheter.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
myter1
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd.