Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.

Beslutsfattande
Publicerad
En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.

Genom så kallad spelteori – strategiska spel där deltagarna ställs inför val med olika konsekvenser – har samarbetsförmågan hos 200 vd:ar för medelstora kinesiska företag analyserats. Studien är den första där slumpmässigt utvalda vd:ar ställts mot en jämförbar kontrollgrupp.

”Det är väldigt ovanligt att man kan genomföra sådana här spelteoretiska experiment med just vd:ar. De är upptagna och svåra att få tag i, men den här gången hade vi ett stort antal assistenter som ihärdigt hjälpte till och sökte upp cheferna”, säger Jerker Holm, Professor i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Experimentet visade att chefernas beteende i spelen skiljde sig radikalt från kontrollgruppens. De satsade mer på samarbete, och spelade mindre aggressivt. Och strategin visade sig lönsam – i slutändan hade vd:arna tjänat in mellan 11 och 44 procent högre poäng än kontrollgruppen.

”Det mest slående resultatet är att verkställande direktörer inte svarar så som de ’borde’, enligt tidigare teorier. Vi ser också att de tjänar ekonomiskt på att samarbeta och spela mindre aggressivt, jämfört med kontrollgruppen i studien”, säger Jerker Holm.

Även om studien utfördes i Kina, med sin specifika affärskultur, menar forskarna att resultaten kan gälla företagsledare i stort.

”Alla länder har sin egen kultur och man ska alltid vara försiktig med att generalisera från specifika studier. Samtidigt deltar privata företagare i Kina i samma som beslut som företagare gör i andra länder. En fördel med att studera vd:ar i just Kina är att den privata företagsamheten där är så ung varför de flesta vd:ar är ’riktiga’ entreprenörer som ofta startat verksamheten själva istället för att till exempel ärva den.”

En möjlig slutsats att dra av studien är att den privata marknaden kanske kräver mer samarbetsinriktade ledare än vad forskare tidigare trott.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden