Förmånerna som toppar medarbetarnas önskelista 2022

Helt nya behov, i ett helt nytt arbetsliv. Det är hr-företaget Benify som i en undersökning bland 32 000 yrkesverksamma svenskar tagit reda på vilka önskemål och krav de ställer på arbetsgivarna i den nya jobbverklighet som tornar upp sig till följd av pandemin.

Hållbarhet
Publicerad
Löpspår med en person som värmer upp inför spurt

”Coronapandemin har förändrat hur, och för många av oss även var, vi arbetar. Den har också förändrat vad dagens medarbetare förväntar sig och efterfrågar från sin arbetsgivare när det gäller exempelvis förmåner och digital tillgänglighet”, kommenterar vd:n Joakim Alm den nya undersökningen.

De förmånskategorier som ökat mest i rankningen jämfört med tidigare år är pensions- och försäkringsförmåner. Pensionen har i och för sig ansetts viktig och funnits med i topp tre totalt sett även i tidigare års undersökningar, men nu går den för första gången om såväl friskvård som arbetstids- och ledighetsförmåner. Till och med de yngsta medarbetarna placerar pensionen så högt som på tredje plats.

Försäkringar är mer jämnt rankad av de olika generationerna med en fjärdeplats över hela linjen. Detta innebär en betydligt högre placering jämfört med tidigare år, då försäkringar inte nått högre än en sjundeplats. Att både pensions- och försäkringsförmåner anses viktigare än tidigare är enligt Benify ett tecken på ett större behov av ekonomisk trygghet i spåren av pandemin.

Rasat mest i rankningen av viktiga förmåner jämfört med tidigare år är sådant som har med livspusslet att göra (”work-life balance”), exempelvis subventioner på hemstädning och barnpassning. Det kan tolkas som att medarbetarna gör annorlunda prioriteringar under pandemin än tidigare. Det ökade distansarbetet gett fler tid att själva ta hand om sitt livspussel, samtidigt som många hushåll fått minskade intäkter i coronakrisens spår.

Hela tio i topp-listan över förmånerna som dagens medarbetare totalt sett rankar som viktigast ser ut så här:

 1. Pension.
 2. Arbetstid och ledighet (t ex flexibla arbetstider, semesterväxling).
 3. Friskvård.
 4. Försäkringar.
 5. Sjukvård.
 6. Kompetensutveckling.
 7. Företagsspecifika förmåner.
 8. Transport.
 9. Klimatsmarta förmåner.
 10. Work-life balance, ”livspusslet”, t ex rabatter på hushållsnära tjänster.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden