jobbskvaller1
Foto: Unsplash

Företaget som skvallrar för din chef om du letar nytt jobb

Den som letar efter nytt jobb brukar ju knappast basunera ut det på sitt nuvarande – framför allt inte till chefen. Men nu kanske det blir svårare att hålla jobbjakten dold, när en mjukvarustartup kan räkna ut om du söker jobb baserat på vad du gör på sociala medier.

Du pratar nog knappast med din skrivbordsgranne om att du letar nytt jobb. Eller mejlar ansökningar från jobbkontot. Men har du funderat närmare på vad du gör på sociala medier i din jakt på en ny anställning?

Just detta har startupen Joberate tagit fasta på, skriver Washington Post. Företaget köper eller scrapar publikt tillgänglig data från miljoner individuella sociala medier-konton och ställer samman vad de kallar en J-score, som räknar ut graden av jobbsökande aktiviteter.

Till exempel: börjar du följa företagskonton på Twitter, klickar på Facebook-länkar till artiklar om bästa sättet att skriva cv eller håller högre takt än vanligt i ditt Linkedin-nätverkande så lär du hamna högt på skalan. Därefter kan Joberate dela med sig av datan till sina klienter – kanske din arbetsgivare (om du jobbar i USA)?

Läs också: Topp-vd:n slutar - för att bli hemmaman på Mallorca

Aktiviteter som ställts in som privata kan dock inte samlas in, enligt Joberates vd Michael Beygelman. Inte heller Googlesökningar eller annan surfning utanför sociala medier.

The Post tar också upp den rent etiska aspekten av att som arbetsgivare samla in den här typen av data om sina anställda, och hänvisar till debatter på hr-konferenser om tekniken är ”creepy or competetive”, alltså bara obehaglig eller faktiskt kan ge konkurrensfördelar i jakten på talanger.

”chefdagen_bard-1"

 

Redo för nästa steg i din chefskarriär?

Vässa dina kunskaper i Chefs nätverk och nå nästa nivå i ditt ledarskap.

Läs mer och anmäl dig här

Beygelman säger också till tidningen att de flesta av deras kunder inte använder individuella data om enskilda medarbetare:
foretaget-som-skvallrar-for-din-chef-om-du-letar-nytt-jobb/

”De ser det inte som ’aha, nu ska jag spionera på mina anställda.’ De ser det snarare som ’Äntligen kan jag få reda på vad de tänker så att jag kan hjälpa dem.’”

Läs också: Skrotade it-avdelningen - hyllas som digital stjärna

En del av företagets kunder använder dock Joberate i syfte att upptäcka om någon talang håller på att söka sig vidare, för att kunna erbjuda hen interna karriärvägar. Andra har använt datan för att jämföra hur medarbetare hos olika chefer verkar trivas, som en slags passiv medarbetarundersökning alltså.

Dessutom använder Joberate själva informationen för att sammanställa ett index för jobbsökande aktiviteter hos stora företag i USA som helhet – kunder eller ej.

Läs också: Vanliga misstag på anställningsintervjun - och hur du ska svara istället

Relaterade artiklar

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ”ja” till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga HR-avdelningen vad som gäller kring tjänsten du blivit erbjuden.
intervjuaa
Karriär

Misslyckas på intervjun – och få ändå jobbet

Slutprovet som står mellan dig och drömjobbet. Men även om du misslyckas på anställningsintervjun kan du ändå få jobbet. Nu förklarar en känd rekryterare varför.

bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.
gae
Karriär

Så framstår du som en a-spelare på intervjun

Dags för anställningsintervju? Så här framstår du som den högpresterande "a-spelare" du vet att du är.