jobbskvaller1
Foto: Unsplash

Företaget som skvallrar för din chef om du letar nytt jobb

Den som letar efter nytt jobb brukar ju knappast basunera ut det på sitt nuvarande – framför allt inte till chefen. Men nu kanske det blir svårare att hålla jobbjakten dold, när en mjukvarustartup kan räkna ut om du söker jobb baserat på vad du gör på sociala medier.

Du pratar nog knappast med din skrivbordsgranne om att du letar nytt jobb. Eller mejlar ansökningar från jobbkontot. Men har du funderat närmare på vad du gör på sociala medier i din jakt på en ny anställning?

Just detta har startupen Joberate tagit fasta på, skriver Washington Post. Företaget köper eller scrapar publikt tillgänglig data från miljoner individuella sociala medier-konton och ställer samman vad de kallar en J-score, som räknar ut graden av jobbsökande aktiviteter.

Till exempel: börjar du följa företagskonton på Twitter, klickar på Facebook-länkar till artiklar om bästa sättet att skriva cv eller håller högre takt än vanligt i ditt Linkedin-nätverkande så lär du hamna högt på skalan. Därefter kan Joberate dela med sig av datan till sina klienter – kanske din arbetsgivare (om du jobbar i USA)?

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Aktiviteter som ställts in som privata kan dock inte samlas in, enligt Joberates vd Michael Beygelman. Inte heller Googlesökningar eller annan surfning utanför sociala medier.

The Post tar också upp den rent etiska aspekten av att som arbetsgivare samla in den här typen av data om sina anställda, och hänvisar till debatter på hr-konferenser om tekniken är ”creepy or competetive”, alltså bara obehaglig eller faktiskt kan ge konkurrensfördelar i jakten på talanger.

”chefdagen_bard-1"

 

Redo för nästa steg i din chefskarriär?

Vässa dina kunskaper i Chefs nätverk och nå nästa nivå i ditt ledarskap.

Läs mer och anmäl dig här

Beygelman säger också till tidningen att de flesta av deras kunder inte använder individuella data om enskilda medarbetare:
foretaget-som-skvallrar-for-din-chef-om-du-letar-nytt-jobb/

”De ser det inte som ’aha, nu ska jag spionera på mina anställda.’ De ser det snarare som ’Äntligen kan jag få reda på vad de tänker så att jag kan hjälpa dem.’”

En del av företagets kunder använder dock Joberate i syfte att upptäcka om någon talang håller på att söka sig vidare, för att kunna erbjuda hen interna karriärvägar. Andra har använt datan för att jämföra hur medarbetare hos olika chefer verkar trivas, som en slags passiv medarbetarundersökning alltså.

Dessutom använder Joberate själva informationen för att sammanställa ett index för jobbsökande aktiviteter hos stora företag i USA som helhet – kunder eller ej.

Relaterade artiklar

intervjuaa
Karriär

Misslyckas på intervjun – och få ändå jobbet

Slutprovet som står mellan dig och drömjobbet. Men även om du misslyckas på anställningsintervjun kan du ändå få jobbet. Nu förklarar en känd rekryterare varför.

feedback_webb
Annonssamarbete Chef + Workday

Feedback ÄNNU viktigare än du tror

Vill man ha nöjda kunder så gäller det att börja med nöjda medarbetare. Då är feedback en nyckel. ”Vi ser en pay-it-forward-effekt”, säger Mattias Bolander på Workday.
bytejobbe-2
Karriär

Så många av dina kolleger vill göra slut

Håll hårt i dina kompetenta medarbetare. En ny undersökning visar nämligen att en stor andel svenskar går i tankar om att byta jobb eller yrke.
star_cv_intervju_stjarna
Karriär

Så framstår du som en a-spelare på intervjun

Dags för anställningsintervju? Så här framstår du som den högpresterande "a-spelare" du vet att du är.
linkedin-6
Arbetsrätt

Bästa tipsen: Så lyfter du på Linkedin

Oavsett om du ska söka jobb, stärka ditt personliga varumärke eller bygga ditt nätverk är Linkedin mer eller mindre ett nödvändigt verktyg i dag. Men hur använder du ditt konto i praktiken för att få hjälp i karriären?
guldklocka
Hälsa

Bra eller dåligt att byta jobb ofta?

Hoppjerka brukade vara ett skällsord på arbetsmarknaden. Men när många företag tvingas bli alltmer snabbrörliga borde väl chefen som har hoppat omkring stå högt i kurs?
fundera
Karriär

7 tecken på att du inte ska ta nya jobbet

Ska du eller ska du inte? Lugn – att våndas inför beslutet om att ta ett nytt jobb på en okänd arbetsplats är bara bra. Här är några saker du bör vara uppmärksam på.
intervju-4
Karriär

Så läser du av kulturen på intervjun

Det kan hända att man förhastar sig vid ett lockande jobberbjudande – i alla fall om man är tillräckligt motiverad att lämna sitt gamla jobb. Men nog vill du hamna på en arbetsplats som känns rätt för dig? 
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden